Norske Ostespesialiteter

Nå skal vi snakke om ost folkens, for jeg har fått i oppdrag av OsteCompagniet å introdusere dere for 5 særdeles gode oster! Disse 5 ostene inngår i en serie som heter Norske Ostespesialiteter og er oster med særegne historier og sjel fra forskjellige deler av landet. De er av høy kvalitet, av godt håndverk og er unike og rike på smak. Alle ostene er laget av den beste geitemelken.

Ny-NOS-seriebilde-web

Av de 5 ostene er 4 av de allerede kjente og kjære i vår husholdning.

Balsfjord er en mild og  myk geitost som brukes ofte på ostesmørbrød og pizza på grunn av dens gode smeltegenskaper og litt annerledes smak. Vi bruker den gjerne i kombinasjon med andre oster også.

crostini

Chevre Naturell Haukeli og Chevre Original Haukeli bruker jeg gjerne i paier eller salater men også som del av en forrett eller en liten appetizer som her i disse crostini’s med bondebønner og chevre. Begge ostene egner seg også godt til en særdeles velsmakende og flott tomatterte (det er bare å glede seg til tomatsesongen..)

tomatterte

Snøhetta Camembert Dovre er en ost som aldri har lang levetid hjemme hos oss. Som oftest rekker jeg aldri å lage noe med osten da den alltid forsvinner i en fei. Den spises gjerne som del av en blings, men serveres også like gjerne ‘au naturel’. Pass på å la den komme til romtemperatur før du spiser den, da smaker den best.

snøhetta

Kvitlin kvit geitost er osten jeg har minst erfaring med. Som Snøhetta Camembert Dovre egner den seg godt til spising som den er, men det blir spennende å utforske andre bruksområder for den også.

Felles for disse ostene er at de er hedret med Spesialitet-merket, som tildeles utvalgte matprodukter baasert på de beste lokale råvarene og laget av stolte fagfolk. Produktene er vurdert og godkjent av et uavhengig fagutvalg.  For øyeblikket bærer omtrent 250 produkter merket,  hvorav 31 er oster.  Se etter dette merket neste gang du handler, så er du garantert en unik smaksopplevelse.

spesialitet

Besøk gjerne den nye nettsiden til Osteriet der du vil finne informasjon om ostene, tips og råd, litt bakgrunn om osten og mye annet interessant. Osteriet kan også følges på Facebookom du ønsker å holde deg oppdatert om aktivitet på siden.

Følg med her på Mat på Bordet for tips og oppskrifter på hvordan du kan bruke disse ostene for å sette en ekstra spiss på festen eller piffe opp hverdagen.  Har du tips eller erfaringer med noen av ostene legg gjerne igjen noen ord eller spørsmål i kommentarfeltet.

Velkommen alle oste-elskere!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »