Glad i poteter? Glad i bakte poteter også kanskje? Ja, da vil du helt sikkert bli glad i dobbelbakte poteter!
Som navnet tilsier er potetene bakt to ganger. Potetene bakes på ‘vanlig’ måte først. Når de er avkjølt nok (men fortsatt varme) til å håndteres, deles de i to og nesten all innmat skrapes ut. Og det er nå the magic happens for å si det sånn. Den deilige nybakte varme innmaten blandes med andre gode ingredienser og legges så tilbake i poteten for å bakes en gang til.
Resultatet er et helt måltid i en potet. Og variasjonene er endeløse. Bland potetinnmaten med kjøtt, kylling, grønnsaker, ost, rømme, osv og lag din egen variasjon. Hva med en indisk variasjon med curry og grønnsaker? Eller en italiensk versjon servert med en tomatsaus for eksempel?
Og en ting til – potetene kan lages på forhånd. Ja, de kan faktisk fryses! Er du først i gang med å lage dobbelbakte poteter, lag mange. akk de inn i alufolie når potetene er fylt, men før de stekes for andre gang. La de tine (ta de ut av frysen om morgenen) og sett de i ovnen for en rask og mettende måltid. Har du barn som kommer hjem sent fra trening og trenger varm mat, er disse helt supre!
For min variasjon trenger du
ingredienser
4 store poteter
olivenolje, salt og pepper
noen spiseskjeer rømme
2 gulrøtter, finhakket
1 løk finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
200g kjøttdeig
1ts spisskummin
1/2 ts chipotle pepper, chilipulver eller lignende
50g mais på boks
en liten håndfull grovhakkede friske urter (koriander, persille)
50g revet osterester
fremgangsmåte
ovn temp 200C
Stikk potetene med en kakepinne eller annet spisst 7-8 ganger rundt om potetene. Ha litt olivenolje på potetene og strø med salt. Sett i forvarmet ovn og stek til de er myke innvendig (sjekk med kakepinne). Dette kan ta fra 60-90 minutter avhengig av størrelse på potetene.
Mens potetene steker forbereder du fyllet. Stek løk og gulrøtter myke i litt olivenolje. Ha i hvitløk og stek et par minutter til. Ha i kjøttdieg, spisskumin og pepper og stek kjøttdeigen. Rør inn maisen til slutt og smak til med salt og pepper. Husk at dette skal blandes med potet, krydre derfor godt. La kjøttblandingen avkjøle noe.
Når potetene er avkjølt nok til å kunne håndteres (men er fortsatt varme) deles de i to på langs. Bruk en skje for å skrape ut potetmassen. La ca. 1/2 cm være igjen mot skallet slik at det ikke detter helt sammen. Ha potetmassen i en skål og mos det sammen med et par spiseskjeer rømme til du har en myk potetmasse. Smak gjerne til med litt salt.
Bland kjøttdeigblandingen, urter og ost med potetmassen. Smak til med salt og pepper om nødevndig.
Legg blandingen tilbake i potetskallene.
Strø gjerne med litt ekstra ost om du har noe til overs. Sett potetene tilbake i ovnen og stek til gjennomvarme, ca. 30 minutter.
Kan de bare ligge i kjøleskapet et par dager før jeg steker dem den andre gangen? Eller bør de fryses med det samme?
Hei Lena
Det er aller best å fryse de med det samme.
ina
Dette er vår middag i dag gleder emg
ååå, håper det smakte Eva!!
Dette skal jeg lage i kveld!
Kanskje det går an å variere med søtpotet også? Hva tror du?
Matpaabordet er virkelig en stor inspirasjon til hva som blir servert her i hus. Du har så utrolig mye godt, og ganene våre takker deg for det:)
Hei Kjersti
Ja, søtpotet er helt ypperlig å bruke!
Veldig hyggelig å høre at MPB bidrar til inspirasjon hjemme hos dere!!
God påske!