Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Grytebrød

grytebrød

Grytebrød – ikke eltefritt brød altså. Helt vanlig fremgangsmåte på brødlaging altså – blanding – elting – hviling – steking – bare at brødet blir stekt i en oppvarmet gryte på høy temperatur.

Resultatet blir strålende – sprø skorpe, ‘butikk’ utseende og god smak. Utgangspunktet for oppskriften er nesten den samme for det originale eltefriebrødet som figurerer så sterkt her på Mat på Bordet (og er evig populær) tilsatt havrekli og chiafrø.

Vi kan gjerne late som om 2 ss chiafrø i ett stort brød vil gi helsegevinster, men troa har jeg ikke. Har du ikke chiafrø er det ikke noe problem å bare hoppe over det – eller kanskje ersatte med noe annet frø – sesamfrø for eksempel.

for ett brød trenger du

  • 450 g hvetemel
  • 50 g havrekli
  • 2 ss chiafrø
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 4 dl lunken vann

 

Bland hvetemel, havrekli, chiafrø, tørrgjær og salt i en bolle.  Tilsett vann og rør til deigen kommer sammen. Elt deigen smidig. Jeg bruker kjøkkenmaskin for å blande og elte deigen – det tar ca. 10 minutter.

Deigen vil kanskje være litt klissete. Dekk deigen til og la den heve til det dobbelte.

Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd litt mel på. Elt deigen lett og form den til ett rundt brød. Dekk deigen til igjen og la den hvile en times tid.

Sett en ovnsfast gryte med lokk (jeg bruker en støpejernsgryte med en diameter på 24cm) i ovnen og forvarm ovnen (og gryta) til 250C.

Når brødet har hvilt og ovnen/gryta har riktig temperatur vippes brøddeigen opp i den varme gryta mec hjelp av bakepapiret. Deigen vil da ligge oppned i gryta. Sett på lokk, sett gryta i ovnen og stek i 30 minutter.

Sett temperaturen ned til 200c, fjern lokket på gryta og stek i 15 minutter til.

Hell brødet over på en brødrist og la det avkjøle.

Om ikke brødet skal spises med det samme kan den gjerne fryses (la den avkjøle helt før du setter den i frysen). Jeg liker å skjære brødet opp i skiver før jeg fryser den. Skivene kan raskt tines ved å legge de i brødristeren.

Lykke til!

grytebrød

Kommentarer

  • Reply Janne Eliassen 24. juli 2019

    Hei.
    Hvor mye mel bruker du når du har deigen over på bakepapir? Jeg sliter med at deigen sitter fast i papiret, så når jeg skal vippe det over i gryta så henger det fast i papiret.

    • Reply Mat På Bordet 12. august 2019

      Hei Janne
      Det hender med meg også – dvs at deigen henger seg fast i papiret når jeg vipper den over i gryta.
      Det er ikke noe problem, jeg skraper den bare ned i gryta.
      Hvis du vil unngå ‘problemet’ er det bare å bruke så mye mel som du vil.
      Børst av det som blir overflødig eller steking 😉
      hilsen
      ina

  • Reply Liv-Torill 24. april 2015

    Hei.
    Har du prøvd å lage eltefrie brød bare med grove kornsorter, altså ikke noe hvetemel?
    Takk for tipset om at «vanlige» brød også kan bakes/stekes i gryte. Det skal jeg prøve neste gang jeg setter en vanlig deig.
    Hva med rundstykker, vil det også fungere å bake i ei stor gryte tror du? Eller kanskje ei stor ildfast form med lokk?

  • Reply lena 18. april 2015

    Hei Ina!
    Hvor lang er hevetiden ca? Og er det mulig å bruke ikeagryte? Står på nettsidene at grytene tåler å stå i ovnen

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »