På fest med Snøhetta camembert

snøhetta

Vi har kommet til den fjerde osten i Norske Ostespesialiteter som jeg skal omtale her på Mat på Bordet. Og du, som jeg gleder meg til det!

Snøhetta Camembert var en av ostene jeg kjente til før jeg fikk dette oppdraget om å skrive om disse 5 norske osteskattene og jeg er ikke blitt mindre glad i den, selv om det har blitt mye av den i det siste. For det første elsker jeg navnet. Osten er laget av 12 dedikerte ystere på Dovre og de måtte ikke kikke lengre enn til en av Norges høyeste fjell for å komme på ett navn – Snøhetta.

Snøhetta er en hvitmuggost laget av ku- og geitemelk med en særdeles mild smak. Nettopp fordi smaken er så mild er den lett å leke med – eller pimpe, om du ønsker å bruke et litt mer moderne uttrykk. Osten har også meget gode smelteegenskaper og kan også gjerne serveres varm.

Jeg har pimpet osten på tre forskjellige måter, men variasjonene er endeløse. Felles for de alle er at de gjør seg godt på et ostefat og veldig gjerne til fest. At osten er relativ liten er også en fordel, server gjerne flere oster i forskjellige variasjoner samtidig. Tenk mangfold…

Snøhetta Camembert med rosa pepper og gressløk

Knus en spiseskje med rosa pepperkorn i en mørtel og finhakk en liten bunt med gressløk.

Pensle toppen av osten med litt melk. Bruk to rene papirark for å avgrense området du ønsker å dekke med rosa pepper og strø det på. Dytt pepperen gjerne litt ned i osten. Fortsett med å avgrense osten med papir til du har dekket osten med rosa pepper og gressløk.

Osten kan gjerne settes kjølig pakket i plast til servering. Ta osten 1-2 timer ut av kjøleskapet før servering, slik at den kommer til romtemperatur.

Rosa pepperkorn og gressløk kan byttes ut med andre krydder og urter – prøv for eksempel svart pepperkorn, paprikapulver, dill, dverg basilikum, finhakket chili, osv.

snøhetta

Innbakt Snøhetta Camembert

Jeg vet ikke helt hva jeg foretrekker – varm og rennende Snøhetta eller romtemperert og fast. Begge har sin sjarm, men den varme, rennende varianten er noe spesielt. Ikke bare er det litt ‘show’ når du først skjærer i den og den varme osten renner sakte ut, men smaken er vidunderlig. Smeltet ost er aldri feil. Den bør spises raskt når den først påbegynnes, så stå mannsterk for å forsyne seg av den rennnende massen og spis mens det fortsatt er varmt.

Jeg har pakket Snøhetta inn i hjemmelagd paideig, en oppskrift på paideig finner du her. Lag hele deigen, selv om du ikke vil trenge alt for å pakke inn osten. Resten av deigen kan du lage enkle paier med som du kan sette i frysen. Eller du kan fryse deigen for å bruke ved en senere anledning.

Rull deigen ut ganske tynt og stort nok til at du får pakket inn hele osten. Sett osten i midten og brett deigen over. Klipp bort overflødig deig og press deigen sammen i skjøtene slik at den er helt tett. Pynt gjerne med noen blader som du lager med deigen på toppen. Sett den innpakkede osten kjølig, minst en times tid.

Forvarm ovnen til 200 grader og stek den osten i 15 – 20 minutter til den har fått fin farge og deigen er gjennomstekt. Osten kan med fordel stå opptil en halvtimes tid før den skjæres i.

snøhetta

Snøhetta med karamelliserte jordbær

Dette er ost til fest! En ostekake med vri – og siden vi snart er i jordbærsesong så har jeg valgte å pimpe osten med jordbær – karamelliserte jordbær.

For en ost, holder det med an halv kurv med jordbær. Rens jordbærene og del de i to på langs. Er de veldig store kan du gjerne dele de i mindre biter. Legg jordbærene i en ildfast form (det må være plass nok til at de kan ligge i ett lag) og strø over 1 -2 ss sukker. Hell over 1 ss med crema di basalmico om du har noe liggende og bland jordbærene godt, men forsiktig.

Ha på grillfunksjonen på ovnen din og sett jordbærene så nærme varmeelementene som mulig (øverste rist). Det vil ta 5-10 minutter å karamellisere jordbærene dine, hold godt øye med de for det kan også gå fortere. Jordbærene er ferdige når de har fått fin farge og er myke. La jordbærene avkjøle.

Skjær Snøhetta i to. Legg noen jordbær på toppen av nederste halvdel. Sett den andre halvdelen på toppen og pynt med resten av jordbærene og jordbærsirupen som har samlet seg i formen.

Server umiddelbart.

spesialitetsmerket

Snøhetta Camembert  er hedret med Spesialitetsmerket, som tildeles utvalgte matprodukter basert på de beste lokale råvarene og laget av stolte fagfolk. Produktene er vurdert og godkjent av et uavhengig fagutvalg. Se etter dette merket neste gang du handler, så er du garantert en unik smaksopplevelse.

Ønsker du tips om hva som passer av drikke til Snøhetta Camembert, finner du dette på Osteriet’s sin side. Følg også Osteriet på Facebook for nyttige ostetips og informasjon.

Kommentarer

  1. Reply Trude 18. mai 2015

    Dette ser fantastisk deilig ut!

    • Reply Ina Johnsen 18. mai 2015

      Takk Trude 🙂
      Gode råvarer vet du…..

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »