Her har du en pai som passer for de som elsker blåmuggost, de som gjerne forsøker litt og de som ikke er helt klar for å spise det enda. Blåmuggosten er nemlig fordelt slik at man kan velge porsjoner med eller uten blåmuggost.
Smart, ikke sant?
Nå har jeg også ‘gjemt’ litt blåmuggost i selve paien, det gir god smak. Det som ligger på toppen er altså en aldri så liten bonus.
ingredienser
Paideig
200g siktet speltmel
100g kaldt smør i terninger
iskaldt vann
Fyll
200 g bacon skjært i strimler eller terninger
300 g bladspinat
1 hvitløksfedd, finhakket
5 egg
200 ml kremfløte
200 ml melk
1 pakke Selbu Blå
fremgangsmåte
ovn temp 180 C
Paiform 24cm diam, 5 cm høy kant
Lag paideig
Ha melet i en food processor og tilsett smøret. Kjør maskinen til du har en blanding som ser ut som grove brødsmuler. Tilsett vann mens maskinen kjører, litt om litt. Deigen skal bare så vidt begynne å komme sammen. Ta ut deigen og samle den lett med hendene. Trykk det ned slik at du har en flat rund deig, pakk det godt inn i plast og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 2 timer. Deigen kan også lages dagen før.
Rull ut deigen og legg den forsiktig i formen din. Skjær av overflødig deig og trykk deigen godt på plass langs kantene.
Dekk paibunnen til og sett kjølig en times tid.
Dekk paien med et stykke bakepapir og fyll opp med ris eller tørkede erter. (Jeg har ett glass stående med ris som jeg bruker om og om igjen nettopp for dette formålet.) Sett paien i forvarmet ovn og stek i 15 minutter.
Ta paien ut av ovnen løft vekk bakepapiret med ris/erter. Pensle bunnen med egg (resten av egget teller som ett egg i fyllet) og sett deigen tilbake i ovnen for å steke ferdig, ca. 10 minutter til.
Lag fyllet
Stek bacon sprø.
Hell av baconfettet og ha litt vann i stekepannen. Ha hvitløk og noe av spinaten i pannen. La spinaten visne noe før du legger i mer. En god håndfull spinat skal ikke stekes. Hell av den stekte spinaten og press ut så mye væskes som mulig. Sett til side.
Skjær to skiver av blåmuggosten og sett til side. Smuldre opp resten av osten.
Fordel bacon, ost og stekt spinat i paibunnen. Fordel den ferske spinaten på toppen.
Bland egg med melk og fløte og hell opp i paibunnen.
Sett paien i forvarmet ovn og stek i 20 minutter.
Ta paien ut og plasser de reserverte skivene av blåmuggosten på toppen av paien. Sett paien tilbake i ovnen og stek videre i 10-15 minutter eller til paien er gjennomstekt.