Enkel rugbrød oppskrift

rugbrød

Det ble litt baking over helgen, brødbaking for å være presis. Og ikke eltefritt, for det eltefritt rugbrød finner du allerede på bloggen.

Men, enda en enkel rugbrød oppskrift er det fortsatt plass til her for de som ikke vil la deigen ligge over natten. Denne opppskriften er for de som vil bake i løpet av dagen og spise nybakt brød til kveldsmaten (som vi gjorde i går….) Det er nemlig også veldig godt!

for ett brød trenger du

  • 50 ml maltekstrakt
  • 300- 350 ml lunkent vann
  • 250 g sammalt rug finmalt
  • 100 g sammalt rug grov
  • 150 g hvetemel
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss salt

 

Ovn temp. 180 C

Bland ut maltektstrakten i 300 ml lunkent vann.

Rør sammen rugmel, hvetemel, tørrgjær og salt. Tilsett vann mens deigen blandes, enten for hånd eller med kjøkkenmaskin. Når deigen begynner å komme sammen kan du begynne å elte.

Elt deigen til den er smidig. Er den for tørr kan du tilsette mer vann under elting. En grov deig skal eltes lengre enn en fin deig, så vær tålmodig. Bruker du kjøkkenmaskin kan du med fordel også elte med litt saktere fart.

Dekk til deigen, sett den på et lunt sted og la den heve til det dobblete. Dette tar 1-2 timer avhengig av temperaturen.

Ta deigen ut av bollen, elt den lett og form den til et rundt brød. Dekk den til og la den hvile i ytterlig en time.

Snitt toppen av brødet og sett i forvarmet ovn. Stek i 50-60 minutter.

Brødet er ferdig hvis du hører et hult lyd når du banker de forsiktig på bunnen.

 

rugbrød

Kommentarer

  • Reply Heidi 7. januar 2017

    Kan ein kaldheve rugdeig?

    • Reply Mat På Bordet 11. januar 2017

      Det kan du Heidi!

  • Reply Rita Husby 2. april 2016

    Erstatter maltekstrakten med litt sirup jeg

    • Reply Mat På Bordet 3. april 2016

      Det kan du gjerne gjøre Rita 🙂

  • Reply Susanne 18. januar 2016

    Kan man erstatte eller sløyfe denne maltekstrakt?

    • Reply Mat På Bordet 20. januar 2016

      Ikke noe problem å sløyfe maltekstrakten Susanne 🙂

  • Reply Ida 4. desember 2015

    Mulig dumt spørsmål, men hva steker du brødet i? En støpejernsgryte, eller er deigen så fast at den bare trenger bakepapir under seg?

    • Reply Mat På Bordet 8. desember 2015

      Hei Ida

      Jeg former den bare til et rundt brød på en bakeplate – deigen er såpass fast ja at den holder formen.
      Når det er sagt så er det ikke noe i veien for å bruke en gryte eller form om du ønsker å gjøre det. 🙂

  • Reply lena 13. mai 2015

    Hvor kjøper du maltekstrakt, og hvorfor brukes det i baking?

    • Reply Ina Johnsen 14. mai 2015

      Hei Lena
      Maltekstrakt finner du stort sett i alle butikker – rema, rimi, ica, joker, osv.
      Det brukes i baking som søtningsmiddel men også for smakens sin del. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »