Eltefritt økologisk speltbrød

eltefritt speltbrød

Jeg sto i gårdsbutikken til Gro og måtte velge mellom utallige typer økologisk mel fra Holli Mølle.  Ikke lett… Valget falt på spelt denne gangen, og inspirasjonen til denne blandinger kommer fra en ferdig bakeblanding som Holli tilbyr.

Men, jeg skal jo gi dere en oppskrift – og den kan ikke bestå av en bakeblanding eller? Derfor har jeg laget min egen blanding, men for all del, kjøp bakeblandingen om du ikke ønsker å kjøpe tre forskjellige malingsgrader av spelt. Jeg skjønner at det kan være litt mer praktisk med en pose…

Så tenker jeg nok at det blir flere besøk til Gro i løpet av sommeren og dermed også flere eltefrie brød..

Her er min blanding – holder for et brød.

 • 350g siktet spelt
 • 150 g grovmalt spelt
 • 50g perlespelt (middagsperler)
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 4.5 dl kaldt vann

Ha melet, perler, salt og tørrgjær i en stor bakebolle  og rør lett sammen.

Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen . Dekk til bakebollen med lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø det godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, ta gjerne en slikkepott til hjelp. Strø på mer mel om deigen er veldig fuktig og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten, Ta neste kant og gjør det samme. Gjør dette opptil ti ganger til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde litt på formen. Strø gjerne med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Om du har stor nok bakebolle, kan du hvelve den over deigen.

La deigen heve i 2 timer på kjøkkenbenken.

Sett en ildfast form eller gryte* med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet 1.5 timer, setter du ovnen på 250C.

Ta den varme formen ut av ovnen når deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme formen. Brettsiden vender nå opp. Strø litt grovmalt spelt på toppen om du ønsker.

Sett på lokk og sett formen i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av loket og sett temperaturen ned til 200C. Stek i 15 minutter til.

Du får et herlig, smakfull brød som holder seg godt.

*min gryte rommer 4.6 liter og har en diam. på 24cm.

IMG_9924

Kommentarer

 • Reply Fia 1. august 2015

  Hei! Takk for mange gode oppskirifter, spesielt på eltefritt! Jeg mener å huske at du en gang har nevnt at du var på utkikk etter brødform med lokk i støpejern, så tenkte på deg når jeg så denne fra Staub i en butikk i Gøteborg: http://smartclub.dk/product/staub-terrine-7913/
  Har du prøvd denne?

  • Reply Mat På Bordet 2. august 2015

   Det stemmer Fia! Og takk, jeg har sett denne fra Staub! For min del ble denne fra Staub litt liten (i tillegg til at det er en stiv pris bare for kunne bake firkantet eltefritt) – men fin er den 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »