Kjøleskapsgrøt med jordbær og banan

IMG_9987

Kjært barn har mange navn – og kjøleskapsgrøt er ingen unntak. Jeg kjenner denne frokosten som Birchermüesli, en frokost-  (og kvelds-) rett utviklet av sveitseren Maximilian Bircher-Benner for sine pasienter. Mitt første møte med Birchermüesli var også i Sveits, der en sveitsisk medstudent (Esther) inviterte til frokost og serverte da denne berømmelige frokostretten. En frokost jeg fortsatt husker, så stort inntrykk gjorde den på meg da…

Befinner du deg noen gang i tysktalende Sveits, serveres Birchermüesli vanligvis som en del av frokostbuffeten. Smak den, det kan være det beste du noen gang har smakt. Og skulle du tilfeldigvis ta turen innom Confiserie Sprüngli i Zürich, husk å smake på deres jordbær Birchermüesli som de er kjent for (i tillegg til alle sjokoladene, makrone, den varme kakaoen, osv…)

Men tilbake til kjøleskapsgrøten eller ‘overnight oats’ som det så fint heter på engelsk. Prinsippet er at man legger havregryn bløt over natten – i melk, yoghurt, mandelmelk, en blanding av fløte og melk, osv, osv. I løpet av natten absorberes væsken av havregrøten og du har en kald grøt som du kan bygge på eller pimpe på godt norsk.

Og her er selvsagt mulighetene endeløse. Er grøten tykk, kan du tynne den ut med litt mer væske. Så kan du blande med raspet eple eller pære for eksempel, røre inn litt tørket frukt eller nøtter, raspe over litt sjokolade eller pynte med friske bær eller urter. Her er det helt opp til deg og hva du har lyst på.

Her er min lille versjon med jordbær for det er nå er det midt i den norske jordbærsesongen og jeg har helt dilla…

For 2 porsjoner trenger du

  • et halvt stort beger vaniljeyoghurt (ca. 200g)
  • 20 – 30 g havregryn
  • 8-10 jordbær pluss et par til pynt
  • en banan i skiver
  • pistasjnøtter, finhakket

Rør havregryn og vaniljeyoghurt sammen og sett kjølig over natten.

Neste morgen kjører du en god håndfull jordbær glatt i en food processor. Rør halvparten av jordbær-røren i yoghurtblandingen. Legg yoghurtblandingen lagvis i glass med rørte jordbær og bananskiver.

Topp med jordbær og pistasjnøtter. Server.

Digg start på dagen, ikke sant?

kjøleskapsgrøt med jordbær og banan

Kommentarer

  1. Reply Jordbæroppskrifter - del 2 - Mat Pa Bordet 11. mars 2017

    […] Kjøleskapsgrøt laget med jordbær og banan er en vidunderlig start på dagen. Tenk dessert til frokost – bare sunt! […]

  2. Reply Hanne 18. juli 2015

    Bruker du store eller lettkokte havregryn?

    • Reply Mat På Bordet 19. juli 2015

      Hei Hanne
      Du bruke hvilken som helst av de to. Her på hytta hadde jeg bare lettkokte tilgjengelig – hjemme bruker jeg store :9

  3. Reply Mat på Bordet 3. juli 2015

    Det var så godt Julie, som å spise dessert til frokost …. ordentlig digg 🙂

  4. Reply Juliesmatblogg 3. juli 2015

    Det ser helt fantastisk ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »