Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

SUNNERE BOLLER – med havregryn, kokos og kirsebær

Boller

Jeg bakte boller forrige uke som jeg skulle skrive om – gode ble de, men nesten kullsvarte. Ovnen her på hytta har tatt seg ferie og gidder ikke å stille seg inn på temperaturen som jeg anviser. Den kjører gjerne på med litt ekstra varme, kanskje for å få ting raskere unna slik at den kan gå tilbake til feriemodus. Ikke vet jeg. Men om den ikke skjerper seg straks, så kommer det snart en ny ovn som overtar plassen. Jeg liker ikke svarte boller..

Nå har jeg fått nogenlunde kontroll på ovnen, den er fortsatt i feriemodus, så jeg holder ett godt øye med den og sjekker både temperatur og baksten med jevne mellomrom. Litt slitsomt, men må man bake, ja så må man. Særlig når det er sånn ymse sommervær.

Bakgrunnen til disse bollene er en venninne som skrøt sånn av noen havreboller med tranebær hun hadde kjøpt på en bensinstasjon. Nå skulle hun legge ut på biltur igjen og gledet seg allerede til å stoppe og kjøpe de. Da jeg hadde glemt noe hos henne sist jeg var på besøk ble vi enige om at jeg skulle treffe henne på veien slik at jeg kunne få det tilbake. Og jeg, litt forundret over at hun synes bensinstasjon-boller smakte så fortreffelig, sa at jeg skulle lage disse havrebollene til henne og så kunne hun sammenligne bensinstasjon-bakst med hjemmebakst.

Nå er ikke denne venninnen en hvilken som helst venninne. Hun er like glad i å lage mat og bake som meg, så min bensinbolle-konkurrent var nok god. Boller fikk hun i går og jeg har tilgode å høre hva hun synes – oppdatering kommer sikkert. Enn så lenge er ‘no news, good news’….

for 10 boller trenger du

ingredienser
 • 300 g hvetemel
 • 100 g havregryn
 • 50 g kokosmel
 • 50 g sukker
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 2 dl melk
 • 1 egg
 • 100 g kaldt smør, i terninger
 • ca. 50 g tørkede kirsebær
 • 1 egg til pensling
fremgangsmåte

ovn temp 200 C

Bland hvetemel, havregryn, kokosmel, sukker og tørrgjær sammen. Tilsett melk og egg og elt deigen. Jeg bruker kjøkkenmaskin til dette – det er enklest. Når deigen har kommet sammen har du i smør i terninger og elter til deigen er glatt (dvs ingen smørklumper igjen i deigen).

Dekk deigen til, sett det et lunt sted og la det heve til det dobbelte – dette tar gjerne en times tid.

Hell deigen ut på en melet flate og elt tørkede kirsebær. Del deigen i 10 like stre stykker og trill de ut til boller.

Sett bollene på et bakebrett dekket med bakepapir, dekk de til, sett de et lunt sted og la de heve i 30-40 minutter.

Pensle bollene med sammenpisket egg og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 20 minutter.

La bollene avkjøle på rist. De smaker selvsagt aller best når de er fortsatt lunkne.

Boller kan alltids ‘friskes opp’ litt ved å sette de i varm ovn noen minutter. Skjærer du de på tverrs kan de også passe inn i brødristeren.

sunnere boller

Kommentarer

 • Reply Sukkerfrie bananmuffins - Mat På Bordet 24. juni 2019

  […] sunnere boller […]

 • Reply Camilla 9. september 2015

  Hei, kanskje dumt spørsmål, men har lyst til å prøve disse, og da må jeg være helt sikker 😉
  Skal tørrgjæren blandes med vann før den tilsettes, eller skal den bare blandes rett med melet?

  mvh Camilla

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »