Enkel pai med moreller

Enkel pai med morellerMed utgangspunkt i den alltid populære oppskriften på rustikk jordbærterte har jeg her laget en variant med moreller. Disse deilige, faste, søte (ikke enda norske) moreller som er så dyre (men av og til på tilbud) er i butikkene nå.

Jeg har gjort en liten variasjon og laget paideigen med speltmel. Det gir fin smak og om mulig en enda sprøere deig. Den kan være litt vanskelig å håndtere, den smuldrer lett, men det er det geniale med rustikke terter – de skal se rustikke ut. Tenk litt shabby chic..

for 6 – 8 små paier trenger du

ingredienser
  • 150g hvetemel
  • 150g siktet speltmel
  • 200g kaldt smør i terninger
  • 1 ts sukker
  • iskaldt vann
  • ca. 1 kg moreller
  • egg til pensling
fremgangsmåte

Ha mel i en stor skål og rør inn sukker. Strø smørterninger i melet og bryt ned smøret med en tresleiv eller en potetstapper om du har. Bruk tilslutt fingrene for å smuldre smøret i melblandingen. Tilsett nok vann til å kunne samle deigen lett sammen for hånd. Deigen skal ikke bearbeides, bare samles til en fast deig.

Trykk deigen lett ut med hånden slik at du får en nogenlunde flat og rund deig. Pakk godt i plast og la deigen hvile i kjøleskapet minst en time.

Rens morellene. Kos deg med dette – husk, du gjør dette kanskje bare en gang i året. Del morellene i to.

moreller

Ta frem deigen. Del den gjerne i to og rull den ene halvparten ut til ca. 1/2 cm tykkelse. Skjær ut sirkler på ca. 15cm i diam. Løft deigsirklene over på et bakebrett dekket med bakepapir. Rulle ut resten av deigen og gjør det samme.

Last opp med moreller i midten av deigsirklene og brett kanten inn. Sjekk bildet under – så rustikke ser de altså ut.

Enkel pai med moreller

Pensle deigen med egg, strø gjerne litt sukker på morellene om du synes de ikke er søte nok. Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter.

La paiene avkjøle litt på bakebrettet før du løfter de forsiktig over på rist.

Server de gjerne lunken (de kan også varmes opp igjen) med vaniljeis eller en god klatt med lett pisket krem.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »