Pulled pork

pulled pork

Da har jeg omsider tatt skrittet – jeg har laget pulled pork. Og du kjenner meg, jeg kjøper ikke sånne ferdige saker. Neida, her må det gjøres selv.

Hvorfor jeg ventet så lenge vet jeg igrunnen ikke. Jeg har spist pulled pork før, men har aldri vært helt overbevist. Jeg synes det var for søtt, for mye saus, for mye sukker. At det da ikke ringte en bjelle som sa ‘ men da kan du sikkert lage det bedre selv’ vet jeg ikke. Den ringte jo omsider, tok bare litt tid.

Utløsende element for min del var at jeg fant et stykke svinebog fra Prima Jæren på Meny (og nei, dette er ikke reklame). Jeg visste at jeg ikke hadde noen unnskyldninger når jeg først så den, så bogen ble selvsagt med meg hjem. Så brukte jeg et par timer med nesen i kokebøker og leste meg opp på pulled pork oppskrifter på internet. Puh, det skulle jeg ikke har gjort, for der var det mange meninger om hvordan pulled pork skulle tilberedes.

Mange oppskrifter bruker en slow cooker – som er da selvsagt smart, men min står i Oslo. Min løsning var å legge kjøttet i min støpejernsgryte, sette på lokk og steke den i ovnen. Ulempen er at ovnen din er opptatt i mange timer.

Du kan bruke hvilken som helst ildfastform egentlig – har den lokk, så bruker du den, hvis ikke så pakker du den godt i aluminiumsfolie. Grillen kan du også bruke, men for meg så var det ovnen som virket enklest.

Prinsippet er veldig enkelt – du langsteker ett stykke svinebog eller nakke, som er gnidd godt inn med krydder. Saften som er igjen kokes ned og blandes da med barbequesaus som du enten har laget eller kjøpt. Hvilket bbq saus du bruker er avgjørende for smaken – bruk en du er glad i (og som ikke er for søt).

Bland noe av sausen inn med kjøttet og servere resten på si slik at alle kan få det akkurat som de vil ha det.

Vær obs på at det tar tid å steke kjøttet – 4 – 6 timer alt ettersom hvor stort kjøttstykke du bruker. Synes du dette høres mye ut så kan du vente på neste pulled oppskrift, pulled chicken, som kommer om ikke så altfor lenge.

for 4 personer

ingredienser
  • ca. 1.2 kg svinebog
  • 1 ss røkt paprika
  • 1 ss brun sukker
  • 1 ss salt
  • ca. 3 dl barbequesaus
fremgangsmåte

ovn temp 150 C

La kjøttet komme til romtemperatur. Pakk den ut og tørk godt.

Bland sukker, salt og røkt paprika sammen. Her er det i prinsipp fritt frem når det gjelder krydderblanding, lag en med dine favoritkrydder. Har du lyst for eksempel å lage pulled pork tacos vil du kanskje heller blande opp litt spisskumin med litt chillipulver. Vil du ha litt asiatisk preg kan du bruke chinese 5 spice for eksempel.

Gni kjøttet godt inn med krydderblandingen og legg det pent i en ildfastgryte eller form. Dekk den til med lokk eller aluminiumsfolie. Sett den i forvarmet ovn.

pulled pork

Så er det bare å være tålmodig. Sjekk kjøttet etter 4 timer. Temperaturen i midten skal være ca. 90C men du vet også at den er ferdig når kjøttet lett faller fra hverandre (pirk bort i det med en gaffel for å sjekke). Er den ikke ferdig er det bare å sette den tilbake i ovnen og gi den mer tid.

Ta kjøttet ut av gryta/formen når den er ferdigstekt og la den hvile. I mens kan du koke ned saften som er igjen til det tykner noe. Rør inn 3-4 dl barbequesaus og la det putre litt videre.

Riv kjøttet opp med gafler.

pulled porkRør inn noe av den varme sausen og server med resten av sausen ved siden av for de som vil ha mer.

Skal du servere det som en burger smaker det godt med brioche rundstykker og en litt syrlig kålsalat – oppskrifter finner du under.

Kjøttet kan tilberedes dagen før og varmes opp ved behov. Kjøttet smaker også godt i en sandwich eller på en pizza for eksempel.

pulled pork

Oppskrift på brioche rundstykker finner du her,  oppskrift på sommerlig kålsalat finner du her.

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »