Sjokoladeterte med hasselnøtter og salt karamell

Sjokoladeterte med hasselnøtter og salt karamell

Ikke la deg skremme av at dette er en terte. Ja, du må lage tertebunn, og ja det krever litt, men du får det til – no problemo. Viktigst er å ikke overarbeide deigen. Bruk gjerne en food processor, den holder deigen kald og jobber fort. Resten av prosessen er enkel. Karamellen kan du lage om du vil, men du kan også sløyfe det. Skal jeg være ærlig så synes jeg du burde ha den med – den gir kaken en ekstra dimensjon. Og en annen ting – jeg har valgt å bruke hasselnøtter med skall, du kan selvsagt bruke hasselnøtter uten skall og få en litt mindre røffere utseende på tertedeigen.

Å ja, så var det enda en ting til. Deigen skal lages, avkjøles, stekes og avkjøles igjen. Mens deigen avkjøles etter steking lager du karemellen og sjokolade fyllet. Dvs at du kunne lage (og steke) deigen dagen før du skal servere hvis du synes det var litt mye arbeid på en gang.
Du trenger:
ingredienser
Til deigen
 • 50g hasselnøtter
 • 200g hvetemel
 • 1ss melis
 • 140g kald smør, skjært i små biter
 • 1 eggeplomme
Til karamellen
 • 90g sukker
 • 30g smør
 • 120ml kremfløte
 • 1ss lys sirup
 • 50g hasselnøtter, hakket
 • en god klype grov salt
Til sjokoladefyllet
 • 100g kokesjokolade
 • 75g smør
 • 2 store egg
 • 1 eggeplomme
 • 50g sukker
 • 1ss kakao
fremgangsmåte

ovn temp 180C

løsbunnet paiform, 28cm

Lag tertebunnen. Ha hasselnøtter i en food processor og hakk til du har en ganske fin blanding. Tilsett mel, melis og strø smøret på toppen. Sett maskinen i gang igjen og la den gå ca. 20sek. til du har en deig som ligner brødsmuler. Sett maskinen i gang igjen og tilsett eggeplommen og 2ss iskaldt vann. La maskinen gå en 5-10sek. Åpne lokket og sjekk om deigen er ferdig. Den vil fortsatt være smulete, men skal ha begynnt å samle seg mer.  Hell deigen over på kjøkkenbenken, samle den lett sammen med hendene til en rund deig og press den ned til en sirkel. Pakk deigen godt i plast og la den hvile minst en halvtime i kjøleskapet.

Sett ovnen på. Ta ut deigen og kjevle den ut på en lett melet flate. Lag den stor nok til at den passer  formen. Legg den forsiktig inn, press deigen inn mot kantene og skjær av overflødig deig på toppen. Bruk en gaffel til lage noen hull i paibunnen. Krøll sammen et stykke bakepapir og legg den opp på deigen. Fyll med ris eller bønner og sett deigen i ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern papiret og la deigen steke videre en 10 minutters tid til den får litt farge. Avkjøl.
Lag karamellen. Ha sukker i en liten tykkbunnet kjele og tilsett et par ss med vann. Sett på svak varme til sukkeret har smeltet. Sett opp varmen og la sukkeret koke. Ta av varmen når sukkeret begynnet å få en varm karamell farge og tilsett smør, fløte og sirup. Sett på varmen igjen og rør til du har en glatt karamell. La karamellen avkjøle noe – den vil da bli noe tykkere.
Mens karamellen avkjøler lager du sjokoladefyllet. Smelt smør i en kjele, ta av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til smeltet. Sett til side. Ha egg og sukker i en skål og pisk en 5 minutters tid (bruk gjerne kjøkkenmaskin til dette) til du har en tykk eggedosis. Tilsett kakao og sjokolade og brett det forsiktig inn.
Nå er det på tide å sette kaken sammen! Hell karamellen på kakebunnen. Strø over hakkede hasselnøtter og ca. 1 ts salt. Hell sjokoladefyllet forsiktig over der igjen, pass på at det fordeler seg jevnt over kaken. Sett terten tilbake i ovnen og stek 20-25minutter. Sjokoladefyllet skal ha stivnet og fått en fin skorpe.

 

La kaken avkjøle helt før servering.

Kaken er ikke overveldende søt – server den gjerne med is – honning is for eksempel…. Håper det smaker!
Oppskriften er tilpasset noe fra en oppskrift jeg fant på bbcfood

Innlegget var tidligere publisert i april 2012

Kommentarer

 • Reply Janne Åfløy 16. mars 2016

  Hei! Skal lage denne i helgen, men i små terteformer for å ha til dessert. Kan man lage karamellen på forhånd og la den stå tro? Sjokoladefyllet må vel lages rett før siden det skal lages eggedosis?

  • Reply Mat På Bordet 16. mars 2016

   Hei Janne
   Karamellen kan du lage på forhånd ja. Blir den for stiv kan du varme den opp litt. Og ja, sjokoladefyllet må du nok lage like før den skal i terten.
   Når det er sagt så kan du jo lage tertene dagen før, eller om morgenen for eksempel. Da slipper du å stresse mens du har gjester.
   Lykke til!

   • Reply Janne Åfløy 16. mars 2016

    Takk for svar! Deigen til bunnen blir laget ikveld, og stekes imorgen! Gleder meg å smake denne!

 • Reply Ninni Sandvik 2. april 2015

  Står i ovnen nå!

 • Reply Mat på Bordet 6. mai 2012

  Kan med hånden på hjerte bekrefte at dette er en veldig god terte 🙂

 • Reply myfoodpassion 5. mai 2012

  Får vann i munnen…. høres og ser nydelig ut

 • Reply Mat på Bordet 30. april 2012

  Hei Hilde
  Du skal piske 2 egg og 1 eggeplomme sammen med sukkeret – retter oppskriften. Takk for at du sa fra!

 • Reply Hilde 30. april 2012

  Bakte kaken i går – og den ble en stor suksess 🙂

  Men et lite spørsmål – for i sjokoladefyllet så står det følgende:
  2 egg
  1 eggeplomme
  Og i forklaringen så står det at man skal piske eggeplommene til eggedosis. Var litt usikker hvordan jeg skulle tolke oppskriften 😉

  Noen som kan svare meg=

 • Reply Mat på Bordet 23. april 2012

  Takk Swimzy – kaken var også veldig, veldig god 🙂

  @Silke – spennende, lykke til med brødbaksten!

  @Gry – he,he, mye ble borte på lørdag, resten ble borte på søndag….:))

 • Reply GryNoKa 22. april 2012

  Den ser kjempegod ut! Skulle gjerne smakt et stykke av den…! : )

 • Reply Anonymous 22. april 2012

  mhhhhh, bildene er fantastisk!!!
  I dag jeg prøve nokneadbread første gang, deigen sover nå…
  hilsen,
  silke

 • Reply swimzy 21. april 2012

  åhhh så utrolig lekkert :)p iveravi

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »