Enkelt og sunt jordbærsyltetøy (med chiafrø)

Enkelt og sunt jordbærsyltetøy (med chiafrø)

Chiafrø gjør rundgangen hos matblogger og andre nettsteder med hovedfokus på kjøleskapsgrøt. Chiafrø kan nemlig bløtlegges (akkurat som havregryn) i kokosmelk, melk, mandelmalk, vann, yoghurt eller annet over natten og spises dagen deretter med frukt, bær, nøtter eller annet godt som du ønsker å tilsette. Frøene påståes å være ekstremt sunne, men det jeg synes er dets mest interessante egenskap er at den oppfører seg som et fortykningsmiddel. Og det trenger man når man lager syltetøy!

Nå har jeg ingenting imot å bruke certo eller andre pektin rike kilder (sitron for eksempel) for å tykne syltetøy, men det er jo interessant å bruke noe annet. Og før du roper halleluja, så genialt, så er det selvsagt andre som har tenkt på dette før meg, bare se her. 

Så hva er fordelen av å bruke chiafrø som fortykkningsmiddel i syltetøy? Jo, for det første så trenger du ikke å koke det. Du kan rett og slett mose bær tilsette noe søtningsmiddel om det trengs eller om du ønsker og så noen chiafrø for å garantere at syltetøyet ikke renner rett av brødskiva di.

I oppskriften nedenfor har jeg kokt bærene, med tanke på blant annet holdbarhet, men også fordi jeg liker smaken bedre. Ulempene? Hmm, chiafrø er ikke billig. Men, den har mange bruksområder – den kan erstatte egg i bakst (har jeg lest, ikke prøvd) – du kan lage deilige desserter med den (tenker sjokoladepudding her for eksempel) – du kan strø den over salaten, over blingsen, osv.osv. Og så kan du selvsagt lage syltetøy med den!

Her er oppskrift på enkelt og sunt jordbærsyltetøy (med chiafrø)

 • 2 kurver rensede jordbær, ca. 750g
 • ca. 3ss sukker eller honning eller agave sirup
 • ca. 2 ss chiafrø

Kok opp bær med sukker. Mos det gjerne mens den varmer opp eller ikke – det kommer helt an på hvordan du liker syltetøyet ditt. La det småkoke noen minutter. Husk å smake på syltetøyet mens du koker det opp og tilsett evt. mer sukker/honning/agave om du ønsker.

Ta syltetøyet av varmen, tilsett chiafrø og rør rundt. La det stå i ca. 10 minutter til det tykner. Ønsker du den tykkere kan du tilsette mer frø. Husk dog at syltetøyet vil tykne ytterlig ved kjøling.

Hell syltetøyet i rene (gjerne steriliserte) glass og sett på lokk. La de avkjøle helt før du setter de kjølig.

Holdbarheten på syltetøyet er jeg usikker på. For å være på den sikre siden lager jeg derfor små mengder av gangen (syltetøyet kan også lages av frosne bær).

Enkel og sunn jordbærsyltetøy (med chiafrø)

 

For min del så kommer jeg til å bruke denne teknikken fremover i syltetøylaging. Planen er å fryse bær og frukt i sommer og lage ‘fersk’ syltetøy når vi trenger det. Mmmm, gleder meg !

Du finner flere gode oppskrifter på syltetøy ved å klikke her !

 

 

 

 

Kommentarer

 • Reply Miebk 10. august 2015

  Ser veldig godt ut, må nok prøves!
  Det heter forresten «enkelt og sunt jordbærsyltetøy», ikke «enkel og sunn jordbærsyltetøy». 😉

  • Reply Mat På Bordet 11. august 2015

   Takk Miebk – setter pris på slike tilbakemeldinger – retter med en gang 🙂

 • Reply The Kitchn Queen 23. juli 2015

  Har både jordbær og chiafrø, så dette må jeg prøve. Veldig fan av syltetøy uten så mye sukker. Skulle bare ønske jeg hadde stor nok fryser til å hamstre kassevis med norske jordbær… 🙂

  • Reply Mat På Bordet 23. juli 2015

   Så bra Kitchn Queen – du får sette fryser på ønskelisten din 🙂

 • Reply Heidi 22. juli 2015

  Fabelaktig ide. Jeg lager syltetøy av jordbær og sukker, og det blir ganske tynt. Nå er det bare å tilsette chiafrø i opptint syltetøy, så er problemet løst.

 • Reply Reidun 21. juli 2015

  Blir det ikke noe oljesmak/omegasmak på syltetøyet?

  • Reply Mat På Bordet 22. juli 2015

   Nei, ingen oljesmak/omegasmak å spore Reidun 🙂

 • Reply Jon Anders 21. juli 2015

  Virket som et litt «surt» syltetøy? Syltetøy bør vel være «søtt»? Mener jeg bruker en halv kilo sukker pr. kilo med bær ca. Det blir godt syltetøy det…. 🙂

  • Reply Mat På Bordet 21. juli 2015

   Hei Jon Anders!
   Nei, surt syltetøy er det ikke. Nå var jordbærene jeg brukte gode og søte i utgangspunktet og da trengtes det ikke mye søtt i tillegg. Jeg anbefaler alltid å smake på syltetøyet underveis og smake til med sukker/honning/agave sirup eller annet. Men, for all del, jeg har til dels brukt mye sukker i syltetøyoppskriftene som ligger her på bloggen og det er godt det og!

 • Reply Synnøve Falch Gundersen 20. juli 2015

  Tror du det kan fryses????

  • Reply Mat På Bordet 20. juli 2015

   Hei Synnøve
   Det er jeg ikke sikker på. Jeg kan ikke se noe grunn for at det ikke skulle fungere, men som sagt, jeg har ikke prøvd.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »