HELSTEKT KYLLING MED POTETER I FORM

HELSTEKT KYLLING MED POTETER I FORM

Skal du lage middag til familien, eller får du gjester så finnes det nesten ikke noe lettere å lage en helstekt kylling. Den lager seg selv, kan man si. Du investerer litt tid for å forberede til ovnen, men når den først er i ovnen kan du bare la den ordne seg selv. I mellomtiden kan du ordne med andre ting.

For å få den ekstra saftig steker jeg kyllingen i en gryte, nærmere sagt min trofaste støpejernsgryte som snart feirer 20 år og som har bakt utallige eltefrie brød og bærer nå en helt unik patina både utenpå og inn i. Har du ikke en slik gryta kan du bruke hvilken som helst annen gryte som tåler å stå i ovnen (ingen deler i tre eller palst altså) eller en annen ildfast form med lokk.

Helstekt kylling med poteter i form – for 4-6 personer

  • en stor kylling (1.5 – 2 kg)
  • 50 g myk smør
  • 1 håndfull urter (basilikum, oregano, timian, osv), finhakket
  • et hvitløksfedd, finhakket
  • 2 dl kyllingkraft
  • salt, pepper

Oppskrift på poteter i form finner du her.

Ovn temp. 200C

Du trenger en stor gryte eller ildfastform med lokk

Bland smør, urter og hvitløk godt sammen. Krydre med litt salt og pepper

Løsne skinnet fra kyllingbrystet forsiktig med hendene så langt du kan. Dytt smørblandingen under skinnet og fordel jevnt på kjøttet. Hold tilbake litt smør for å smøre lårene med.

Hell kyllingkraft i gryta/formen, sett kyllingen med brystsiden opp og sett på lokk. Sett formen i forvarmet ovn og stek i 45 minutter.

Ta av lokket og stek videre til kyllingen er gjennomstekt og har fått fin farge. Dette tar ca. 15 minutter til. La kyllingen hvile i gryta/formen en 10 minutters tid.

Server kyllingen med poteter i form og en grønn salat.

HELSTEKT KYLLING MED POTETER I FORM

Tips: Vil du lage en saus av kraften legger du en halv løk, noen gulrøtter, et laurbærblad, litt hvitvin i kraften før steking. Gjerne en dæsj med hvitvin også. Hell av kraften når kyllingen er ferdig stekt, sil ut rester og fjern fettet som vil samle seg øverst. Kok opp gjenstående kraft og smak til. Rør inn litt fløte eller crème fraîche til slutt om du ønsker å runde den av litt.

Kommentarer

  1. Reply Anette 8. september 2015

    Hei,

    Hvor i ovnen skal gryten stå? Gleder meg til å smaken på denne 😉

    Anette

    • Reply Mat På Bordet 9. september 2015

      Hei Anette
      Pleier å sette det på miderste rille, eller litt under.

  2. Reply Elin 16. august 2015

    Dette såg utrolig godt ut så denne skal absolutt lages i løpet av uka
    Men lurte på om du har noe under kyllingen i gryta?
    Eller har du en kjempeflott blogg med mangen gode oppskrifter

    • Reply Mat På Bordet 17. august 2015

      Hei Elin
      Nei jeg legger ikke noe under kyllingen.
      Men, du kan legge litt løk, gulrøtter og annet under (se notat nederst i innlegget) om du vil lage god kraft.
      Det er heller ikke noe i veien for å legge noen poteter i gryta og steke de samtidig med kyllingen.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »