SPELTBRØD I GRYTE

Speltbrød i gryteKjenner du Mat på Bordet fra før av vet du at det finnes plenty av brødoppskrifter her på bloggen. Er du ny her kan du ta en titt på alle brødoppskriftene her.

Dette brødet er et resultat av at jeg hadde noen rester jeg hadde lyst å bruke opp. Jeg hadde gresk yoghurt til overs etter å ha bakt sitronmuffins (som forøvrig var veldig gode og som du finner oppskrift på her) og litt diverse melrester (sammalt spelt for å være nøyaktig).

Det ble også en blanding av teknikker. Jeg har bakt mange eltefrie brød og dette brødet tar i bruk noe av den teknikken. Deigen er eltet så hevet, altså som man vanligvis gjør. Men etter 1.heving heller jeg deigen ut på benken, bretter den lett et par ganger og legger den med bretten ned i en varm gryte. Lokket settes på gryta og det hele settes i den varme ovnen. Der godgjør den seg ca. 45 minutter (ikke løft lokket under stekingen) og utvikler seg til det vidunderbrødet du ser bildet av over. Superenkelt altså med strålende resultat!

speltbrød i gryte

 • 350g sammalt speltmel
 • 200g hvetemel
 • 50g perlespelt
 • 2ts tørrgjær
 • 1ts salt
 • 2 dl gresk yoghurt
 • 3dl vann
 • 1ss honning

Ovn temp 200C

Bland speltmel, hvetemel, perlespelt, tørrgjær og salt sammen. Rør sammen yoghurt, vann og honning. Ha det våte i det tørre og rør sammen deigen. Elt deigen til den er elastisk – ca. 10 minutter med kjøkkenmaskin, 20 minutter for hånd (god trening…).

Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte, ca, 1.5 – 2 timer.

Hell deigen forsiktig over på en lett melet benk. Brett deigen over seg selv et par ganger og la den hvile med brettsiden ned.

Sett en ildfast gryte med lokk i ovnen og varm begge opp til 200C. Ta gryta ut av ovnen, legg deigen forsiktig ned i gryta, brett siden ned, sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen.

Stek brødet i 45 minutter – ikke vær fristet til å løfte på lokket – selv om jeg må innrømme at jeg måtte gjøre det mot slutten av steketiden.

Ta gryta ut av ovnen og la brødet avkjøle på rist. Spis!

 

PS – litt reklame:  som du kanskje har fått med deg har jeg overtatt snapchat kontoen til ica_norge denne uken – les mer om det her. Følger du meg der kan du se hvordan dette brødet ble ble til i dag!

Kommentarer

 • Reply Gudrun 16. mars 2016

  Jeg har nettopp kjøpt boken din «Eltefritt brød og himmelske kaker», og er nå på jakt etter en jerngryte.

  Må gryten romme 4,2 liter, eller vil det gå greit med 3,5 l eller 5,5 l også?

  • Reply Mat På Bordet 16. mars 2016

   Hei Gudrun
   Det er ikke noe problem at du har en litt annen størrelse på gryta – større gryte vil gi litt flatere brød og mindre gryter høyere brød.
   Oppskriften er tilpasset en 4.2 l gryta, bruker du en annen størrelse må du tilpasse steketiden noe. Alternativt kan du gange opp eller ned oppskriften.
   Så, summa summarum – det er lettest med en 4.2 l gryte 🙂

 • Reply Tone 12. oktober 2015

  Hvor stor er gryta du bruker til å steike brødet?

  • Reply Mat På Bordet 15. oktober 2015

   Gryta rommer 4.2 liter Tone, har en diameter på 24cm.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »