MOUSSAKA

moussaka

Jeg fant deilig økologisk lammekjøttdeig i butikken forleden og måtte bare kjøpe det. Ikke visste jeg helt hva jeg skulle lage med det, bare at jeg måtte ha det med meg hjem.

Oppskrift på gode lammeburgere og vanvittig gode indiske kjøttboller (også laget av lammekjøttdeig) finner du her på bloggen allerede. Nå er det jo en hel del man kan lage med lammekjøttdeig, men den kanskje mest kjente greske retten er ikke å finne på bloggen. Derfor får du nå en deilig oppskrift på moussaka.

Moussaka kan gjerne lages en eller to dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet før du steker den. Den kan også fryses. Super praktisk om du liker å ha noen hjemmelagde ferdigretter som du kan servere de dagene du ikke rekker eller orker å lage middag. Det er best å la den tine før du setter den i ovnen, ta den derfor ut om morgenen, sett den i kjøleskapet og på kjøkkenbenken når du kommer hjem. Sett den så i ovnen, og vips, du har middag på 30 minutter.

Moussaka – for 4-6 personer

ingredienser
  • 2 mellomstore løk, finhakket
  • 3 store hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1ts tørket oregano
  • 500g lammekjøttdeig
  • 1 kanelstang
  • 1 boks a 400g hakkede tomater
  • 2 dl vann
  • 3 mellomstore auberginer (ca. 800g)
  • olivenolje til steking
  • 50g smør
  • 50g hvetemel
  • 500ml melk
  • 50g revet parmesan
  • 2 egg
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 50g fetaost
fremgangsmåte

Ovn temp 180C

Ha et par spiseskjeer olivenolje i en kjele og stek løken myk. Tilsett hvitløk og stek videre noen minutter. Ha i tomatpuré og oregano og rør godt om.

Sett opp varmen. Når kjelen er ordentlig varm har du opp i kjøttet. Bryt kjøttet opp med en sleiv og bland med resten av ingrediensene. Stek hardt til kjøttet er gjennomstekt og det er lite væske igjen i kjelen.

Ha opp i vann, tomatene og kanelstangen. Slå ned varmen og la kjøttsausen putre en halvtimes tid. Kjøttsausen skal koke inn og tykne.

Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver – på langs eller på tvers, det spiller ingen rolle. Pensle de lett med olivenolje og fordel de på et stekebrett. Kvern over litt salt og pepper og sett i forvarmet ovn. Stek i 20-25 minutter til de er myke.

Lag hvit saus (bechamel). Smelt smøret og ha opp i melet. Rør godt sammen (jeg liker å bruke en spiral visp) og la det steke noen minutter. Tilsett melk litt om gangen, og rør godt mellom hver gang. Her trenger du å ta i – det må røres godt for at det ikke skal bli klumper. Fortsett til all melken er rørt i sausen. Ta sausen av varmen og rør inn ost og muskatnøtt. Smak til med salt. Når sausen ikke lenger er glo varm kan du røre inn eggene.

Når kjøttsausen og auberginen er ferdig, kan du sette sammen moussakaen. Bruk en ildfast form som rommer 2 liter – gjerne mer.

Legg 1/3 av auberginen i bunnen av formen. Fordel halvparten av kjøttsausen opp på og legg på nok et lag med auberginer. Fordel resten av kjøttsausen i formen og topp med resten av auberginene.

Smuldre opp fetaosten og fordel over toppen. Hell hvit saus på toppen og fordel det jevnt utover. Riv gjerne litt mer parmesan på toppen.

Sett formen i ovnen og stek i 30-40 minutter til toppen er gyllen og sausen bobler opp langs sidene.

La moussakaen avkjøle i 15 minutter før servering. Server gjerne med en grønn salat og godt brød til.

moussakaFølger du meg på snap kan du se hvordan jeg lagde den i dag – legg meg gjerne til, mitt brukernavn er matpaabordet !

 

Kommentarer

  • Reply Susanne 9. september 2015

    Denne vil jeg prøve! Men trenger man ikke å «vanne ut» auberginen slik at den ikke blir besk?

    • Reply Mat På Bordet 14. september 2015

      hei Susanne
      Nei, jeg synes ikke det er nødvendig men det er delte meninger her 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »