Enkel emmerbrød er en deilig, saftig og grovt hverdagsbrød. Og ja den er enkel å lage! Jeg bruker prinsippet fra eltefritt brød og rører sammen deigen om kvelden. Dagen etter (gjerne når du kommer hjem fra jobb) eltes deigen lett, formes til en brød og etterheves i en brødform. Så er det bare å sette den i en god og varm ovn og vente på at huset fylles opp med duften av hjemmebakt brød. Så enkelt er det altså!
Enkel emmerbrød, ett brød
- 300g emmer grovmalt
- 350g hvetemel
- 1/2ts tørrgjær
- 1 1/2 ts salt
- 5dl vann
ovn temp. 200C
Rør emmer, hvetemel, tørrgjær og salt godt sammen i en bolle. Hell i vannet og rør deigen sammen med en sleiv. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken 10-18 timer.
Hell deigen ut på en melet flate og elt den lett sammen. Form den slik at den passer din brødform og legg den pent opp i. Pass på å kle brødformen din med bakepapir. Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den etterheve 30-40 minutter.
Sett brødet i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter. Du kan teste om brødet er ferdig ved å dunke den lett på undersiden – brødet skal høres hult ut.
La brødet avkjøle på rist.
Brødet holder seg godt i noen dager, men du kan også skjære den i skiver og legge de i frysen. Forsyn deg med skiver fra frysen og ha de gjerne opp i brødristeren for en raskere opptining.
hei! er det mulig å bytte ut deler av hvetemelet med sammalt grovt eller bør det være emmer?
takk:)
hei Lene
Vel, det er emmerbrød. Bytter du emmer ut med annet mel blir det ikke emmerbrød lengre 😉
Det finnes mange andre oppskrifter på brød på bloggen – du kan gjerne bruke en av de.
hilsen ina
Spennende! Dette må jeg prøve 🙂 Hva er emmer grovmalt mel? Hvor får du fatt i det og hvilket merke bruker du? Kan ikke huske at jeg har sett noe sånt i bakehyllene på butikken..?
Jeg har som mål å gå lengst mulig uten å kjøpe noe brød/rundstykker. Jeg har nå gått snart 4 uker, og det går kjempefint, er jo så lett takket være eltefritt brød! <3
I og med at jeg ikke har fått kjøpt meg kjøkkenmaskin enda passer både dette brødet og eltefritt brød meg perfekt 😉
Hei Suzanne
Her kan du lese mer om melet
Jeg har brukt mel fra Holli Mølle. Det kan kjøpes i større matvareforretninger og i noen helsekostforretninger og andre forretninger som fører økologiske matvarer.
Så flink du er som baker brødet ditt – det er veldig enkelt når du først kommer inn i rutinen – bravo!