SAFTIG SPELTBRØD (ELTEFRITT)

SAFTIG SPELTBRØD(eltefritt)

Det ligger allerede noen oppskrifter på speltbrød her på bloggen, men det er alltids plass til en til. Og denne opppskriften er egentlig bare en videreutvikling av den forrige oppskriften. Jeg likte nemlig så godt å ha perlespelt i brødet at jeg doblet rett og slett mengden i denne oppskriften. Samtidig har jeg halvert mengden med tørrgjær og laget brødet etter den eltefrie metoden.

Hvorfor mer perlespelt? Jeg elsker at du får sånne små korn å tygge på – litt motstand er alltid godt vet du. Og hvem vet kanskje du gjerne vil ha enda mer. For min del er dette nå akkurat passe.

Saftig speltbrød (eltefritt)

 • 300g sammalt spelt
 • 200g hvetemel
 • 100g perlespelt
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 4 dl vann

Har du ikke laget brød etter den eltefrie metoden anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen jeg lagde.

Ha speltmel, hvetemel, perlesplet, tørrgjær og salt sammen i en bolle og rør sammen.

Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen . Dekk til bakebollen med lokk eller plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken. Strø det godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, ta gjerne en slikkepott til hjelp. Strø på mer mel om deigen er veldig fuktig og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten, Ta neste kant og gjør det samme. Gjør dette opptil ti ganger til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde litt på formen. Strø gjerne med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft opp deigen og legg den med bretten ned. Om du har stor nok bakebolle, kan du hvelve den over deigen.

La deigen heve i 2 timer på kjøkkenbenken.

Sett en ildfast form eller gryte med lokk i kald ovn. Når brødet har hevet 1.5 timer, setter du ovnen på 250C.

Ta den varme formen ut av ovnen når deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hell den opp i den varme formen. Brettsiden vender nå opp.

Sett på lokk og sett formen i den varme ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 200C. Stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av formen og la den avkjøle helt på rist.

SAFTIG SPELTBRØD (ELTEFRITT)Når brødet er helt avkjølt skjærer jeg den gjerne helt opp i skiver og oppbevarer skivene i en plastpose i frysen. Da kan man forsyne seg med skiver derfra, tine de i brødristeren og nyte deilig fersk brød på null komma niks.

Kommentarer

 • Reply Cynthia 16. februar 2016

  Brødet ble veldig godt! Barna elsker det til matpakke 🙂

  • Reply Mat På Bordet 17. februar 2016

   Så fint å høre Cynthia!
   Takk for tilbakemelding 🙂

 • Reply tina 23. november 2015

  Brød

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »