Jeg elsker gjærbakst. Alt ved det er fantastisk – lukten av den lunkne melken blandet med smør, følelsen av deigen når den skal eltes etter første heving, duften i huset når det står i ovnen…..ja, alt er bare digg.
For meg er kardemomme sterkt knyttet til gjærbakst og derfor får du her oppskriften på utrolig deilige kardemommestenger med pistasjfyll. Det er lite sukker i oppskriften nettopp fordi jeg ønsket at det var smaken av kardemomme og pistasj som skulle være toneangivende – ikke sukkeret. Jeg klarte dog ikke å la være å avslutte med en melisglasur. Det synes jeg liksom hører til uansett…
Kardemommestenger med pistasjfyll
- 100g smør
- 3.5 dl melk
- 2 ts tørrgjær
- 350g hvetemel
- 200g fullkornshvetemel
- 50g sukker
- 1.5 ts Santa Maria økologisk kardemomme
Fyll
- 100, myk smør
- 2 ts Santa Maria økologisk kardemomme
- 2ss sukker
- 100g grovhakkede pistasjnøtter
Glasur
- 100 – 150g melis
- melk
- finhakkede pistasjnøtter
Ovn temp 180C
Lag deigen. Smelt smøret over svak varme. Ta av varmen og hell melken sakte opp i.
Bland tørrgjær, hvetemel, fullkornshvetemel, sukker og kardemomme i en bolle. Hell melkblandingen over melblandingen, sett kjøkkenmaskinen i gang og la den elte deign smidig.
Lager du deigen for hånd rører du melkblandingen i melblandingen og elter så deigen for hånd til den er glatt og smidig.
Dekk deigen til og la den stå et lunt sted til den har doblet i størrelse, 1 – 1 1/2 time.
Lag fyllet ved å blande smør, sukker og kardemomme sammen.
Når deigen er ferdighevet helles den ut på en melet flate og eltes lett for hånd. Rull deigen ut til en stor firkant (ca. 30x50cm) og smør fyllet jevnt over deigen. Strø pistasjnøtter over det hele. Rull deigen sammen til en lang pølse.
Dell deigen i to mindre pølser og sett de på et bakebrett dekket med bakepapir. Snitt stengene med saks i sidene. Snitt gjerne dypt inn i stangen og bytt sider mens du jobber deg oppover.
Dekk stengene til og la de etterheve 40 – 60 minutter. Pensle stengene med sammenvispet egg og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 40- 45 minutter. Begynner de å få for mye farge kan du dekke de til med litt bakepapir.
La stengene avkjøle helt på rist.
Når stengene er helt avkjølt drysses de med en melisglasur (melis blandet med litt melk). Strø gjerne litt finhakket pistasjnøtter før melisglasuren stivner.