Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

HELSTEKT KYLLING MED ROTGRØNNSAKER

HELSTEKT KYLLING MED ROTGRØNNSAKER

Helstekt kylling – hvor godt er ikke det? Og tenk, det er en av de enkleste middagen jeg lager! Det er ikke stort annet å gjøre enn å skjære opp litt grønnsaker (her bruker jeg anledningen til å tømme grønnsaksskuffen for litt diverse rester) ha de opp i en stor ildfastform og legge en stor fin kylling opp på det hele. Kyllingen har jeg gjerne smurt med litt olivenolje eller smør og krydret med det jeg liker av krydder – røkt paprika er favoritten for tiden.

Så er det bare å sette det hele i ovnen og la den stå der og godgjøre seg til kyllingen er gjennomstekt. Jeg løfter da av kyllingen, dekker den med folie og lar den hvile minst 10 minutter. Sjyen helles av og grønnsakene går tilbake i ovnen. Er de litt bleke skrur jeg opp varmen for å gi de litt farge, er de fine skrur jeg ned varmen slik at de bare holder seg varme mens kyllingen hviler.

Vær en bevisst forbruker når du kjøper kyllingen. I denne tabellen kan du lese om levevilkår på de forskjellige kyllingene som du finner i butikkene.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker, 4 personer + rester

ingredienser
 • en hel kylling mellom ca. 1.5 kg
 • 1 - 1.5 kilo små, gjerne nypoteter, vasket
 • 5-7 gulrøtter
 • 2 røde løk
 • 8 hvitløksfedd
 • 1 sitron eller eple
 • olivenolje
 • smør (valgfritt)
 • røkt paprika, salt, pepper, oregano
fremgangsmåte

ovn temp 200C

Finn frem en stor ildfast form og hell potetene opp i. Skrell gulrøttene og skjær de like store som potetene, sånn circa i  hvertfall. Finner du regnbuegulrøtter (altså gulrøtter i forskjellige farger) kan du gjerne bruke de, det blir så fint med litt forskjellig farge blant grønnsakene.

Skrell løkene og skjær de opp i 4 eller 6 båter. Fordel løk og hvitløk blant resten av grønnsakene. Hell over et par spiseskjeer olivenolje kvern godt med salt og litt pepper over det hele. Bland godt – alle grønnsakene skal ha litt olivenolje og krydder på seg. Du kan gjerne bruke litt urter her også – tørket timian eller oregano eller basilikum gjør seg godt med grønnsakene også. 1-2 ts bør holde.

Tørk av kyllingen. Jeg legger gjerne en sitron eller et eple i hulrommet på kyllingen – dette gir ekstra smak. Bruker du sitron kan du gjerne rive av litt av sitronskallet og pirke den med en gaffel før du setter den i hulrommet. Eple kan settes i hel.

Kyllingen kan smøres med olivenolje, bruk gjerne hendene slik at du dekker hele kyllingen. Krydre så kyllingen med salt, pepper og røkt paprika. Ikke vær beskjeden med krydderet.

Skal jeg bruke smør istedenfor olivenolje på  kyllingen, blander jeg den gjerne med litt krydder først. Mos smør med litt hvitløk, salt, pepper og sitronskall (om du bruker sitron). Bruk fingrene til å løfte skinnet av brystet (uten å rive det) slik at du lager en lomme mellom kjøttet og skinnet. Lag denne så stor som mulig og fordel smørblandingen i lommen. Strø toppen av kyllingen med røkt paprika og gni det inn med fingrene.

Sett kyllingen opp på grønnsakene og sett det hele i forvarmet ovn, nederste eller nest nederste rille, sett temperaturen ned til 180C. Steketiden vil variere med størrelsen på kyllingen – en kylling på 1.5 kilo vil ta ca. 1 time og 15 minutter.

Test om kyllingen er ferdig med termometer – den skal vise mellom 75 og 80C. Alternativet er å stikke kyllingen under låret og samle saften som pipler frem i en skje. Er saften klar uten tegn til blod er kyllingen ferdig.

Løft kyllingen av grønnsakene, sett den på et fat og dekk den lett til med aluminiumsfolie. Hell eventuell sjy som har samlet seg i formen i et beger. Når den har stått litt kan du helle av fettet som samler seg på toppen, hold resten av sjyen varm.  Trenger grønnsakene litt mer farge setter du de tilbake i ovnen. Er grønnsakene fine, skrur du ned varmen på ovnen slik at grønnsakene holdes varme mens kyllingen hviler.

Server grønnsaker og kyllingen på et stort fat, pynt gjerne med litt friske urter og server med sjyen ved siden av.

HELSTEKT KYLLING MED ROTGRØNNSAKER

 

 

Kommentarer

 • Reply Ellis 5. januar 2017

  Hei Ina 🙂 skal eplet inni kyllingen skrelles eller inn helt med skall?

  • Reply Mat På Bordet 6. januar 2017

   Hei Ellis – det er ikke nødvendig å skrelle eplet nei 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »