OVNSBAKTE EPLER

ovnsbakte eplerNorske epler er i sesong og som med alle andre sesonger gjelder det å fråtse i epler mens de er på sitt aller, aller beste.

Epler er opprinnelig fra Kasakhstan og Kaukasus men etter dagens konsum å måle (nordmenn spiser i snitt nesten 11 kilo epler i året!!) er de nesten å regne som nordmannens nasjonale frukt. Siden 1990 har vi til og med hatt en egen markeringsdag for eplet – 17.oktober er nemlig den Norske Epledagen!

Og ja, å spise epler er sunt! Epler har lav glykemisk indeks ( langsomme karbohydrater som påvirker blodsukkeret i gunstig retning), er proppefull av antioksidanter og er rike blant annet på C-vitaminer og naturlig fiber (godt for fordøyelsen).

På frukt.no sine sider finner du mer nyttig informasjon om epler ogsmat flere epleoppskrifter – ta en titt og bli inspirert!

Hjemme hos oss har vi en familiemedlem som spiser godt over det nasjonale gjennomsnittet mens vi andre ligger litt under. Ovnsbakte epler er dog veldig populært hos alle, ikke minst fordi det er så enkelt å lage, ikke har noen tilsatt sukker (en sunn dessert med andre ord) og kan  spises både varmt og kveld, om morningen og til kvelds.

Server ovnsbakte epler gjerne til dessert med litt is, som et mellommåltid eller til frokost med yoghrut eller kesam.  Eplene kan spises varme, rett fra ovnen, litt lunkne eller kalde. Er de først blitt kalde (du kan gjerne oppbevare de i kjøleskapet noen dager) kan de gjerne varmes opp igjen om du ønsker.

Ovnsbakte epler, 6 stykker

ingredienser
  • 100g havregryn
  • 50g valnøtter, grovhakket (kan sløyfes)
  • 1/2 ts kanel
  • 1/4 ts nellik
  • 2 ss fullkornsmel
  • 50g smeltet smør
  • 50g honning
  • 6 epler - jeg brukte norsk sommerred
  • 2 dl appelsinjus
fremgangsmåte

Ovn temp 180C

Bland havregryn, valnøtter, kanel, nellik og fullkornsmel sammen i en bolle. Tilsett smeltet smør og honning og rør godt sammen. Sett til side.

Skjær ca. 1 cm av toppen av eplene. Fjerne kjernen med hjelp av en kjerner (ikke stikk helt gjennom) eller en skje eller kniv. Hull ut litt av eplet rundt kjernen. Sett eplene i en ildfastform. Skjær gjerne av litt på bunnen av eplet slik at de står støtt.

Fyll eplene med havregrynblandingen og fordel resten på toppen. Hell appelsinjus i formen og sett den  i forvarmet ovn. Stek i ca. 30 minutter. Steketiden vil variere med størrelsen av eplet og hvor stekte du liker eplene. Stikk gjerne en kakepinne i eplet etter endt steketid. Jeg liker at det fortsatt er litt motstand i eplet, men liker du de skikkelig myke er det bare å steke videre.

Synes du eplene blir for brune under stekingen kan du dekke de til med litt bakepapir.

OVNSBAKTE EPLER

Server eplene mens de fortsatt er varme med is, vaniljesaus, kesam, pisket kremfløte eller annet.

SAM_3243Har du noen til overs neste dag kan du skjære eplene opp i biter og servere med for eksempel kesam eller yoghurt – det blir en strålende frokost med en kopp kaffe!

ovnsbakte epler

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »