Norske epler er i sesong og som med alle andre sesonger gjelder det å fråtse i epler mens de er på sitt aller, aller beste.
Epler er opprinnelig fra Kasakhstan og Kaukasus men etter dagens konsum å måle (nordmenn spiser i snitt nesten 11 kilo epler i året!!) er de nesten å regne som nordmannens nasjonale frukt. Siden 1990 har vi til og med hatt en egen markeringsdag for eplet – 17.oktober er nemlig den Norske Epledagen!
Og ja, å spise epler er sunt! Epler har lav glykemisk indeks ( langsomme karbohydrater som påvirker blodsukkeret i gunstig retning), er proppefull av antioksidanter og er rike blant annet på C-vitaminer og naturlig fiber (godt for fordøyelsen).
På frukt.no sine sider finner du mer nyttig informasjon om epler ogsmat flere epleoppskrifter – ta en titt og bli inspirert!
Hjemme hos oss har vi en familiemedlem som spiser godt over det nasjonale gjennomsnittet mens vi andre ligger litt under. Ovnsbakte epler er dog veldig populært hos alle, ikke minst fordi det er så enkelt å lage, ikke har noen tilsatt sukker (en sunn dessert med andre ord) og kan spises både varmt og kveld, om morningen og til kvelds.
Server ovnsbakte epler gjerne til dessert med litt is, som et mellommåltid eller til frokost med yoghrut eller kesam. Eplene kan spises varme, rett fra ovnen, litt lunkne eller kalde. Er de først blitt kalde (du kan gjerne oppbevare de i kjøleskapet noen dager) kan de gjerne varmes opp igjen om du ønsker.