Befinner jeg meg i Tyskland eller Sveits må jeg alltid svippe innom en konditor og kjøpe en smurt Bretzel Brötchen, eller Laugenbrot som de også heter. Gjerne de med masse godt smør, litt spekeskinke eller salami, og en syltet agurk.
Dette litt seige, tette rundstykket (som by the way også finnes i avlangt format) er en av mine favoritter, jeg bare elsker de. Ikke bare smaker de godt, men de frembringer så mange gode minner. Jeg minnes lange togturer og lunsj i alpene (da gjerne med et glass vin eller øl til). Jeg minnes å stå foran disken på min favoritt confiserie og måtte velge mellom all verdens godsaker (som regel endte det med en bretzel brötchen og noe søtt for å avslutte med) og jeg minnes mitt tidligere liv i Europa.
Ja, jeg savner det litt, men det er fantastisk mye godt å finne her på norske konditorier og som jeg savnet sterkt når jeg ikke bodde i Norge.
Men nå, omsider, er oppskrift på Bretzel Brötchen på plass her på bloggen, og jeg kan lage de selv når jeg har lyst å mimre litt.
Brezel Brötchen, ca. 16 rundstykker
- 500g hvetemel
- 1 pakke tørrgjær
- 1 1/2 ts salt
- 1ss sukker
- 3.5dl lunkent vann
til koking
- 2 liter vann
- 100g natron
til pensling
- 1 egg, sammenvispet
- frø eller havsalt
Ovn temp 200C
Rør sammen hvetemel, tørrgjær, salt og sukker. Tilsett vann og elt deigen til den er smidig.
Dekk til deigen og la den heve til den har doblet seg i størrelse. Dette tar 40-60 minutter på et lunt sted.
Hell deigen over på en melet flate og elt den lett. Del deigen opp i 16 like stor emner og trill de ut til rundstykker. Sett de på en plate dekket med bakepapir og gjerne strødd med litt mel. La rundstykkene etterheve en halvtimes tid.
Kok opp vann og natron og legg frem nok et stekebrett dekket med bakepapir.
Løft maks 2 rundstykker om gangen forsiktigover i det kokende vannet og la de koke ca. 30 sekunder. Løft de forsiktig ut, la de dryppe av seg og legg de på det rene stekebrettet. Kok resten av rundstykkene på samme måte.
Når alle rundtsykkene har fått en tur innom det kokende vannet, pensler du rundstykkene med sammenvispet egg og strør med enten frø (jeg brukte sesamfrø) eller havsalt. Snitt rundstykkene på toppen.
Sett de i forvarmet ovn og stek i ca. 20 minutter til de er gyldne. La de avkjøle på rist.
Hei – takk for oppskrift. Laugenbrötchen er et savn fra Tyskland. Disse var enkle og knallgode. Erstattet tørrgjær med fersk, la til en klatt med meierismør og de ble enda bedre
Laugen er en av barnas favoritter, så disse måtte prøves ut! Vi bor i Østerrike, og har god tilgang til laugen, men jeg hadde lyst til å bake de selv med dinkel. Dinkelmel funket supert, og familien er begeistret. Tusen takk for oppskriften, og mange andre fantastiske ideer du deler med oss lesere daglig! 🙂
Så hyggelig at det falt i smak!
ina
Gleder meg til prøve disse 🙂 Har du prøvd å fryse de? Mvh Kjersti
Ikke npe problem å fryse disse Kjersti 🙂
Disse måtte jeg bare prøve!Kan varmt anbefales
Å så hyggelig å høre Lisbeth!!
Takk for kommentar 🙂