PEANØTTKNEKK

peanøttknekkDette er en liten variant av en oppskrift på DAIM – slik det bør være – som tar helt av for tiden her på bloggen.

Ikke rart egentlig, det er så godt! Jeg lager det hvert år, gjerne til jul og gir det bort som julegaver. Enten hele plater (passer utmerket å ta med på fest for eksempel) eller oppstykket og da lagt i poser, esker eller små kakebokser. Jeg har enda ikke truffet noen som ikke falt pladask for de.

Her har jeg laget de med peanøtter. Fulgte du meg på snapchat i dag så kunne du se hvordan jeg lagde de. Det er enkelt, men du må være konsentrert (slik du egentlig alltid bør være når du smelter sukker…) og du trenger litt utstyr. Og vær forberedt – ha alt klart før du setter i gang.

Peanøttknekk , lager en plate ca. 20x30cm

  • 250g smør
  • 250g sukker
  • 100g salte peanøtter
  • 100g sjokolade
  • havsalt

Kle en ildfastform (ca. 20x30cm) med bakepapir. Strø peanøtter i formen.

Ha smør og sukker i en tykkbunnet kjele (diam ca. 20cm, min kanthøyde 10cm). Ha noe å røre med og et sukkertermometer klart.

Smelt smør og sukker over middelsvarme mens du rører og la det koke opp. Fortsett å røre mens det koker, men du kan gjerne ta en pause inn i mellom. Du må dog holde et øye med det. Etterhvert vil du se at sukkerblandingen begynner å karamellisere – dva den begynner å få en gyllen farge. Nå er det på tide å røre igjen samtidig som du holder øye på temperaturen.

Føler du at det går for fort fremover er det bare å ta sukkerblandingen av varmen. Kok videre til det har nådd 150C.

Hell sukkermassen over peanøttene i formen. Spre den slik at den ligger jevnt i formen.

Grovhakk sjokoladen og strø det over den varme knekken. La det ligge i ro en fem minutters tid til det har smeltet og spre det jevnt over knekken med baksiden av en skje eller lignende.

Strø litt havsalt på toppen.

peanøttknekk

La knekken avkjøle helt – sjokoladen vil stivne. Bryt opp i mindre biter eller server som et helt stykke og la folk forsyne seg selv.

Er du glad i kombinasjonen peanøtter og sjokolade kan jeg også anbefale denne oppskriften på peanøtt-sjokolade-konfekt !

peanøttknekk

Kommentarer

  • Reply Kristin 23. februar 2017

    Fantastisk godt!! Men har opplevd flere ganger at karamellen har skilt seg, hva gjør jeg galt? Tusen takk for en fantastisk mat blogg

    • Reply Mat På Bordet 30. mars 2017

      Hei Kristin!

      Beklager sent svar. Bloggen har akkurat fått en ‘makeover’ og noen kommentarer har ligget skjult inntil nå.
      Det har skjedd meg en gang før også. Da hadde jeg hastverk og mistenker at temperaturen steg for fort.
      kan det være det som har skjedd hos deg også?

  • Reply Linda Wangen 11. november 2016

    Hvor lang holdbarhet har disse, tror du? Jeg har begynt å tenke på og lage snacks for å gi i julegave 🙂

    • Reply Linda Wangen 15. november 2016

      Har lagd en liten prøve på denne, og den smaker foreløpig kjempegodt! Nå må jeg bare vente til den har blitt helt avkjølt, så får vi se om den ikke blir enda bedre 😉

      • Reply Mat På Bordet 15. november 2016

        Åååå, gled deg Linda 🙂

        • Reply Irene M 22. november 2021

          Hei hvor lenge holder dette seg? Skar det helt stå kjølig? ☺️

          • Mat På Bordet 24. november 2021

            Dette holder seg godt lenge.
            Pakk det gjerne godt inn i noe matpapir og en tett boks.
            Kan gjerne oppbevares kjølig, men er ikke et must.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »