Pepperkaker – med smør eller margarin?

pepperkaker

Julebakst er forbundet med tradisjoner – er du heldig har du ‘arvet’ gode oppskrifter som har vært i familien din og som bakes om og om igjen til jul. Det blir nesten ikke jul uten at de er en del av kakebordet.

Jeg liker en blanding av gamle familieoppskrifter, oppskrifter fra venner og nye oppskrifter. Mine jul besto hovedsakelig av tyske julekaker som vi (jeg sier vi, men det var nok mama som sto for det meste av baksten) bakte eller som min onkel sendte til oss direkte fra Berlin i førjulstiden.

Når jeg begynte å skrive matblogg så hentet jeg frem gamle oppskrifter og prøvde meg på mange nye (noen vellykkede, andre ikke). Pepperkakeoppskriften jeg bruker år etter år husker jeg dessverre ikke lenger hvem jeg fikk fra, men den har også utviklet seg og har en noe mer intens krydderblanding enn det den i utgangspunktet hadde.

Det har seg slik at når jentene gikk i barneskolen var jeg veldig involvert i skolens julemarked og særdeles bodene. I bodene solgte vi hjemmelagde ting, og etterhvert bygget vi opp litt av en produksjon av spiselige julegaver. Her kunne du kjøpe alt fra russiske erter til sitronsirup, bæreddiker, chutneys, marmelader og selvsagt mye julebakst.

En av våre mest populære varer var pepperkakedeig. Jeg samlet en 4-6 foreldre hjemme hos meg og produserte denne deigen i kilovis, pakket den pent og godt inn slik at den var klar for salg på julemarkedet – det gikk alltid unna!  Jeg anbefaler forresten å samle noen venninner til en julebakstverksted, det er alltid utrolig hyggelig, man kommer skikkelig i julestemning og hvem vet, kanskje du får tak i nye fine oppskrifter.

I forbindelse med at Melange skal lansere Julebakeriet.no  eksperimenterer jeg nå med mine juleoppskrifter om de også lar seg lage med margarin. Jeg må innrømme at det har ikke falt meg inn å bytte ut smøret med margarin i kjente og kjære oppskrifter, men hvorfor ikke prøve? Jeg endrer stadig på oppskrifter (mine egne og andres) på utkikk etter bedre resultater, nå e

Jeg skal frem mot jul skrive 4 innlegg der smør byttes ut med margarin. Jeg tar ikke hvilken som helst oppskrift, men plukker ut de jeg tror vil kunne fungere iallfall like bra hvis ikke bedre med margarin. I noen julekaker er smørsmaken helt avgjørende, men hva med alle de andre der ikke det er tilfelle? Kan det bli bedre resultater når man baker med margarin istedenfor smør? Får man sprøere julebakst? Kommer smaken bedre frem? Kanskje det er best med en kombinasjon av margarin og smør. Eller kanskje det ikke gjør noe forskjell og det er hipp som happ om man bruker smør eller margarin…

Første oppskrift som testes er pepperkakeoppskriften som brukes år etter år (og som solgte så godt på julemarkedet)

Pepperkaker

 • 500g brun sukker
 • 150 ml lys sirup (1/2 beger)
 • 150 ml vann
 • 300g margarin eller smør
 • 3 ss kanel
 • 3 ss malt ingefær
 • 1 ts nellik
 • 1/2 ts malt pepper
 • 3 ts natron
 • 15 dl hvetemel

Fremgangsmåte finner du her.

Dette er en deig som kan oppbevares i kjøleskapet – når fu får lyst på pepperkaker er det bare å ta ut deigen og steke noen deilige pepperkaker (og få deilig pepperkakeduft i huset).

Det er en fordel for begge deiger om de kommer opp til romtemperatur  før du ruller det ut.

Deigen med margarin må tilsettes mer smeltet margarin (1-2ss) for å få den smidig.

Og testen?

Mitt synspunkt: smaksmessig smaker jeg ikke forskjell på om det er brukt smør eller margarin, de er like gode begge to. Men jeg er ingen feinschmecker…

Men la oss ikke la mitt ord være avgjørende. Pepperkakene er (blind)testet hos 27 andre venner og bekjente og resultatet er veldig jevn – 13 stykker foretrakk pepperkakene laget med margarin, 14 stykker foretrakk de med smør.  Det er vanskelig å trekke en konklusjon vedr. sprøhet, pepperkakene som var litt tynnere var sprøere enn de som var tykkere (sånn er det med håndarbeid, variasjon vil det alltid være) uavhengig om de var laget med smør eller margarin. Når det gjaldt smak så var det mange som kommenterte at de smakte mer ‘pepperkake’ av pepperkakene bakt med margarin, mens de som gikk for pepperkakene bakt med smør likte nettopp det at de fikk mer smørsmak. Mange var overrasket at de likte pepperkakene bakt med margarin best.

Personlig synes jeg testresultatene var veldig interessante og jeg gleder meg til å teste flere oppskrifter. Jeg vil gjerne høre om dine erfaringer med å bruke margarin i julebaksten – er det noen oppskrifter du sverger til som må bare lages med margarin? Fortell, fortell i kommentarfeltet!

Julebakeriet.no lanseres 15.november med et tilhørende pop-up shop i Oslo fra og med 7.desember – mer info kommer etterhvert. Har du oppskrifter og historier du ønsker å dele kan du enkelt laste de opp på Julebakeriet.no

pepperkaker

Og i tilfelle du lurte – juletrærene er bakt med smør, hjertene med margarin…

Kommentarer

 • Reply Dagny Hemmingsen 17. desember 2015

  Hvilket type brun sukker bruker du? Er det det klassiske mørke nærmest fuktige brune sukkeret? Og ikke noe hvitt sukker i deigen i det hele tatt?

  • Reply Mat På Bordet 18. desember 2015

   Hei Dagny
   Ja, jeg bruker brun farin fra Dansukker – den klassiske, myke og ikke noe hvit sukker nei 🙂

 • Reply Mari Ann 8. november 2015

  Bruker mye 50/50 med smør og margarin i alle typer småkaker. De blir sprø med en antydning av smørsmak.

  • Reply Mat På Bordet 9. november 2015

   Takk for tipset Mari Ann! Jeg tenker også at noen oppskrifter har godt av en 50/50 kombinasjon 🙂

 • Reply Anne Havåg Holter-Hovind 8. november 2015

  Du er så god Ina!
  Så fin post, spennende at du tar den nokså store jobben dette er og gjør den grundig, da blir det jo virkelig nyttig for oss lesere.

  Jeg veit du har integritet, så jeg har ikke noe problem med å tro at du er ærlig med oss selv om du jo faktisk har fått betalt av melange for å skrive om margarin. Og du er jo helt ærlig i teksten på at du ikke ville funnet på å bytte ut i alle typer oppskrifter, men at du fokuserer på de hvor du tror melange kan fungere like bra.

  • Reply Mat På Bordet 9. november 2015

   Hei Anne
   Ja, takk for det.
   Det er jo interessant å bli bedt om å bruke et produkt man tidligere ikke har brukt for. Og akkurat når det gjelder Melange i kombinasjon med julebakst, så måtte det nok et betalt oppdrag til for at jeg skulle eksperimentere.
   Mens jeg jobber med oppdraget har jeg også fundert litt på hvorfor jeg ikke har brukt margarin i julebaksten før og har kommet til den konklusjonen at jeg kanskje har vært en aldri så liten matsnobb he, he.
   Så nå er det eksperimentering på gang her på kjøkkenet og målet er selvsagt enda bedre julebakst!

   • Reply Anne Havåg Holter-Hovind 10. november 2015

    hehe, absolutt matsnobbing mot Melange fra min side også, selv om jeg har vokst opp med en superjulekakebakende mor som bruker både Melange og smør i småkaker. Tror jeg må spørre henne litt nå om hva hun bruker til hvilken og hvorfor, lurer på om Melange kanskje er litt billigere enn smør?

    • Reply Mat På Bordet 11. november 2015

     Se der ja, da er vi to Anne 🙂
     Stemmer at margarin er noe billigere enn smør, men ikke mye.
     Det var nok en gang mye billigere enn smør, men da var margarin noe helt annet enn det det er i dag 🙂

 • Reply Ingrid 8. november 2015

  Interessant, selv om kombinasjonen sponset innlegg og test i utgangspunktet gjør meg litt skeptisk…

  Jeg baker stort sett bare ett slag til jul, noe som i min familie kalles coctailkaker. Smør og sukker hvitt, ha i mel, noen ss fløte, bakepulver, rosiner og hakkede mandler sier oppskriften. Mandlene forsvant i forrige generasjon pga allergi. Jeg baker de utelukkende med margarin og melk istedenfor fløte (har til og med brukt lettmelk noen ganger). Og jeg synes faktisk mine er hakket bedre enn mormors original. Friskere i smaken og sprøere.

  • Reply Mat På Bordet 8. november 2015

   Hei Ingrid
   Ja, skjønner godt at du er skeptisk til komboen sponset innlegg og test, men her er det ingen favorisering 🙂
   Om man liker smør eller margarin best i julebaksten er en smak sak men, når det er sagt så tror jeg det er noen som er forutinntatt (meg inkluderet) ang. bruk av margarin i julebakst. For å si det sånn, det var en del som overrasket seg selv ved å stemme for pepperkaken med margarin..

   Gøy å høre at du har tilpasset dine juleoppskrifter (selv om det var synd at du måtte sløyfe mandler pga allergier) og at du attpåtil har kommet frem til en oppskrift som gir bedre resultat enn det originale. Det er jo nettopp det som er gøy med matlaging, at man kan ‘leke’ med ingredienslisten. Nå skal jeg leke litt med julebaksten og jeg tviler ikke på at resultatene vil bli gode – interessant blir det dog å høre hva folk liker best.

 • Reply Heidi 7. november 2015

  Mormoren min og moren min baker flere av de samme småkakene (med samme oppskrift), men førstnevnte med margarin og sistnevnte med smør, og jeg synes de med smør jevnt over er bedre. På pepperkakene er det hipp som happ, men på alle de andre merker jeg en forskjell. Det eneste som taler for margarin, er at den baksten holder seg bedre.

  • Reply Mat På Bordet 8. november 2015

   Hei Heidi
   Så interessant! Jeg er også en smørforbruker når det gjelder julebakst så det blir spenennede å teste flere oppskrifter med margarin. Interessant det du sier om holdbarhet – tror jeg må teste det og 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »