Det er slett ikke vanskelig og du kan tilpasse krydder slik at laksen smaker akkurat som du liker den best. Her får du oppskriften jeg landet på, og det inkluderer selvfølgelig aquavit. Det er ingenting i veien å bytte ut aquavit med konjakk om du foretrekker det, og kan sløyfes helt om du ikke ønsker alkohol i ingredienslisten.
Enkel gravlaks
ingredienser
ca. 1 kg laks, renset for ben
2 ss salt
2 ss sukker
1 ss sennepsfrø
en bunt dill, finhakket
finrevet skall av en lime
2 ss aquavit
Til servering
rugbrød
crème fraîche
sennepssaus
rogn eller kaviar
syltet rød løk
fremgangsmåte
Bland salt, sukker, sennepsfrø, dill og limeskall i en skål. Strø halvparten over laksen, press det gjerne litt ned i fisken.
Fordel 1 ss aquavit jevnt over fisken. Snu fisken og fordel krydderblandingen og resten av aquaviten.
Legg plastfolie direkte på fisken og sett kjølig. Snu fisken en gang hver dag – du vil merke at fisken blir fastere.
Etter 3 dager er fisken klar for servering. Skrap av av krydderblandingen om du ønsker og strø litt fersk dill over laksen.
Hei! 🙂
Dette ser fantstisk godt ut! Har veldig lyst til å prøve å lage gravlaks, men er det mulig å sløyfe aquaviten?
Hei Mari
Det går helt fint å lage dette uten alkohol – det er kun for smakens skyld at den er med 🙂
Takk for svar! Dette skal prøves 🙂 Riktig god jul!
God jul Mari!