Enkel gravlaks

IMG_1489

Hva med å grave din egen laks til jul?

Det er slett ikke vanskelig og du kan tilpasse krydder slik at laksen smaker akkurat som du liker den best. Her får du oppskriften jeg landet på, og det inkluderer selvfølgelig aquavit. Det er ingenting i veien å bytte ut aquavit med konjakk om du foretrekker det, og kan sløyfes helt om du ikke ønsker alkohol i ingredienslisten.

Enkel gravlaks

ingredienser
  • ca. 1 kg laks, renset for ben
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 ss sennepsfrø
  • en bunt dill, finhakket
  • finrevet skall av en lime
  • 2 ss aquavit
Til servering
  • rugbrød
  • crème fraîche
  • sennepssaus
  • rogn eller kaviar
  • syltet rød løk
fremgangsmåte

Bland salt, sukker, sennepsfrø, dill og limeskall i en skål. Strø halvparten over laksen, press det gjerne litt ned i fisken.

gravet

Fordel 1 ss aquavit jevnt over fisken. Snu fisken og fordel krydderblandingen og resten av aquaviten.

gravlaks med salmaLegg plastfolie direkte på fisken og sett kjølig. Snu fisken en gang hver dag – du vil merke at fisken blir fastere.

Etter 3 dager er fisken klar for servering. Skrap av av krydderblandingen om du ønsker og strø litt fersk dill over laksen.

Server med rugbrrød og tilbehør.

IMG_1477

Kommentarer

  • Reply Mari 19. desember 2015

    Hei! 🙂
    Dette ser fantstisk godt ut! Har veldig lyst til å prøve å lage gravlaks, men er det mulig å sløyfe aquaviten?

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2015

      Hei Mari

      Det går helt fint å lage dette uten alkohol – det er kun for smakens skyld at den er med 🙂

      • Reply Mari 20. desember 2015

        Takk for svar! Dette skal prøves 🙂 Riktig god jul!

        • Reply Mat På Bordet 21. desember 2015

          God jul Mari!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »