ANNONSE

Eltefrie ekstra grove rundstykker

 

eltefrie grove rundstykker

Disse eltefrie ekstra grove rundstykker ligger trygt i frysen, jeg lagde de nemlig forrige helg. Jeg bakte en del brød forrige helg faktisk, blant annet speltbrød og eltefrie solsikkerundstykker (oppskrift på de finner du her.)

Speltbrødet er for lengst borte, den ble skjært i skiver og lagt i frysen og så har vi hentet ut de skivene vi trengte hver morgen. Brukes de til matpakka, så smøres de mens de er fortsatt frosne – de er tint innen de skal spises til lunsj. Skal de spises til frokost får de en tur innom brødristeren.

De eltefrie grove rundstykker har fått være i fred, dvs vi spiste noen forrige søndag, og nå ligger resten klar for helgen som kommer. Eller vi får se, kanskje jeg baker flere rundstykker denne helgen – det er så enkelt med den eltefrie teknikken.

Eltefrie ekstra grove rundstykker

  • 300g sammalt hvetemel
  • 150g hvetemel
  • 50 sammalt rugmel grov
  • 100g havregryn
  • 50g linfrø
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 2 ts Maldon salt
  • 4.5 dl vann

Ovn temp 200C

Bland sammalt hvetemel, hvetemel, rugmel, havregryn, linfrø, tørrgjær og salt sammen i en bolle. Rør inn vannet, enten for hånd eller med hjelp av kjøkkenmaskinen (bruk deigkroken). Du vil ha en klissete deig.

Dekk til deigen og la den hvile på kjøkkenbenken over natten (8-12 timer).

Hell deigen over på en melet flate og del den opp i 12-16 emner alt ettersom hvor stor du liker å ha rundtstykkene dine.

Trill de ut til rundstykker. Deigen vil fortsatt være klissete, tilsett litt mel om nødvendig. Sett rundstykkene på en bakeplate dekket med bakepapir. Gi de gjerne en lett dusj med vann.

Sett rundstykkene i kald ovn. Sett ovnen på 200C (varmluft) og stek i 30 – 40 minutter til rundstykkene er gjennomstekte og har fått fin farge.

PB140013

La de avkjøle på rist.

Til info, ihht brødkalkulatoren er disse rundstykkene ekstra grove.

Kommentarer

  1. Reply Kristin 18. februar 2017

    Hei Ine, jeg bakte disse i dag, jeg bruker alltid bare speltmel, både siktet og fullkorn, og har ikke noe problem med å gå brødene til å heve, men disse rundstykkene ville ikke heve stort…Brukte litt mer vann enn oppskriften, men lurte på om du tror speltmelet kan være årsajen til den svekkede hevingen? Får prøve med litt mer gjær neste gang kanskje? Vil så gjerne få noen fluffy, fiberrike og grove rundstykker, men det er kanskje ikke mulig å få alt på én gang…? De smaker jo veldig godt da

    • Reply Mat På Bordet 19. februar 2017

      Hei Kristin
      Grove meltyper har mindre gluten enn hvetemel.
      Jeg blander derfor hvetemel inn med grove meltyper for å kompensere litt. At du har byttet ut hvetemel med speltmel har kanskje litt å si, men ikke så altfor mye.
      Jeg har brukt mer gjær i denne oppskriften enn det jeg gjør i fine rundstykker, mer enn det vil jeg egentlig ikke anbefale.
      Grove rundstykker vil alltid være mer kompakte enn sine fine varianter -altså ikke fluffy, men fiberrike og gode på smak 🙂

  2. Reply Inger-Lise 5. januar 2017

    Hei:-) eg lurer på kor mange kcal det er i hvert rundstykke sånn ca?:)

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2017

      Hei Inger-Lise
      Det vet jeg dessverre ikke. Dette er gode, sunne, grove rundstykker som du kan spise med god samvittighet 🙂

  3. Reply Miriam Hurlen 16. august 2016

    Hei.
    Jeg prøvde å bake disse i går men fikk bare noen steiner ut av ovnen etter en halv time. Slik e ser at ei som heter Therese også hadde fått. Etter å ha sett filmen lurer e også på om rundstykkene skal etterheve. For d står d ikke i oppskriften her. Samt at e lurer på om deigen ble litt for kompakt i utgangspunktet. Har ikke brukt gamle varer. Og så lurer e på om du bruker varmluft hele steketiden på rundstykkene eller om du skrur over til over og undervarme. ?
    Mvh Miriam

    • Reply Mat På Bordet 16. august 2016

      Hei Miriam
      Rundstykkene skal ikke etterheves nei. Så deigen din ut som deigen min i filmen – altså hadde den hevet godt over natten og var klissete og luftig? Vær lett på hånden når du triller de ut og husk å dusje de med vann. Det er ingenting i veien for å etterheve de om du ønsker, men jeg gjør ikke det. Vær obs på at rundstykkene skal settes i kald ovn, de får da litt tid til etterheving mens ovnen varmer opp. Og ja, jeg bruker varmluft under hele stekeperioden. 🙂

  4. Reply Margrethe 15. august 2016

    Hei 🙂 di hær SKAL prøves! 😉 går d bra å steike dæm uten varmluft? Håpe d går, eg har ikkje varmluft på min ovn 😮

    • Reply Mat På Bordet 16. august 2016

      Det gjør det vet du Margrethe – beregn litt ekstra steketid 🙂

  5. Reply Benjamin 18. juli 2016

    Hei, lurer på om det er noe problem å la den stå enda lenger, så jeg kan sette den på kvelden også steke etter jobb dagen etter

    • Reply Mat På Bordet 29. juli 2016

      Det bør ikke være noe problem Benjamin. Jeg har latt deigen stå opp til 20 timer 🙂

  6. Reply Kine 1. juni 2016

    Disse skal jeg bake i helga 🙂 Jeg lurer på om vannet skal være kaldt eller lunkent?

    • Reply Mat På Bordet 3. juni 2016

      Hei Kine

      Jeg tar vann rett fra krana – kaldt altså 🙂

  7. Reply mathilde 10. mai 2016

    hvor mange rundstykker blir det?

    • Reply Mat På Bordet 19. mai 2016

      Jeg lager 12 rundstykker av deigen Mathilde, men du står selvsagt fritt til å lage flere eller færre…. 🙂

  8. Reply Beate 25. mars 2016

    Hei, disse så kjempegode ut. Har du brukt sammalt hvete fin eller grov?
    Fortsatt god påske

    • Reply Mat På Bordet 28. mars 2016

      Hei Beate
      Jeg brukte fin 🙂

  9. Reply Nusselige Svensson 6. mars 2016

    Lagde dem, hade ikke linfrø, brukte sesam og solrosfro istedet. Blev kjeeeeeempe saftige og gode! Takk for det.

    • Reply Mat På Bordet 7. mars 2016

      Herlig 🙂

  10. Reply Therese 6. februar 2016

    Hei, har akkurat prøvd oppskriften, rundstykkene hevet ikke og ble steinharde. Fulgte oppskriften punkt for punkt. Hva kan ha gått galt?

    • Reply Mat På Bordet 9. februar 2016

      Hei Therese
      Alltid vanskelig å si uten å ha sett rundstykkene eller fulgt med når du lagde de…
      Slik det høres ut, så har ikke rundstykkene dine hevet seg. Sjekk gjæren du brukte, den kan være gammel eller bare rett og slett en dårlig pakke gjær.
      Sjekk de andre ingrediensene for holdbarhet også. Utenom det, vet jeg ikke hva som kunne ha gått galt – sto deigen veldig kaldt slik at den ikke fikk hevet seg ordentlig.
      Uansett så anbefaler jeg å prøve oppskriften igjen – forhåpentligvis blir det beder neste gang 🙂

  11. Reply Tina 22. januar 2016

    Hei,
    Kan jeg lage det som brød? eks: Grytebrød

  12. Reply Line 24. november 2015

    Hei 🙂

    Takk for svar.

    Kan man kutte ut hvetemel og erstatte med noe annet slik at de blir 100% grove ? 🙂

  13. Reply Kamilla Haaland 21. november 2015

    Så kjempegode ut!!

    kamillahaaland.com

    • Reply Mat På Bordet 21. november 2015

      De er kjempegode Kamilla – håper du prøver oppskriften 🙂

  14. Reply Lena 21. november 2015

    30-40 minutter på rundstykker? Er ikke det veldig lenge?

    • Reply Mat På Bordet 21. november 2015

      Hei Lena
      Ovnen forvarmes ikke Lena, rundstykkene settes i kald ovn så derfor er det noe lengre steketid enn vanlig ja 🙂

  15. Reply Line 20. november 2015

    Hei 🙂

    Kan man ikke la være å la de stå over natten ? Altså steke de med en gang ?
    Kan jeg tilsette gresskarkjerner og solsikkefrø ? Håper du svarer

    • Reply Mat På Bordet 20. november 2015

      Hei Line

      Det er ikke noe problem, men du må tilsette mer gjær. en halvpose tørrgjær istedenfor 1/2 ts, så kan du kutte ned hevetiden. La deigen heve til den har doblet i størrelse, det tar ca. en time og trill så deigen ut til rundtykker. Ikke noe problem å tilsette frø – bland de gjerne inn etter 1.heving. Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »