Nå er det tur for sjokoladepepperkaker, kanskje våre aller mest populære julekaker som er så gode at vi ikke bare baker de til jul…
Våre juletradisjoner er en blanding av norske, tyske og amerikanske tradisjoner og ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Det synes jeg er veldig hyggelig. Jeg liker at det er litt av hvert og at vi har mange ulike tradisjoner å ta av. Det er såpass mange faktisk at vi ikke rekker gjennom alle i tillegg til at det kommer til nye – for jeg er ikke en som sier nei takk til å prøve nye ting, særlig når det gjelder julebakst…
Oppskriften på sjokoladepepperkaker var opprinnelig publisert her på bloggen i 2009 (du kan se den her) etter å ha funnet den hos Martha Stewart der den heter noe så fint som ‘chewy chocoalte gingerbread cookies’. Hvem har liksom ikke lyst å prøve det altså? Vi prøvde selvsagt og nå er kaken en tradisjon hos oss. Oppskriften er blitt noe tilpasset ettersom årene har gått, og vi har nå en oppskrift som vi synes funker kjempebra. Akkurat passe krydder, akkurat passe konsistens.
Her er oppskriften, kanskje den blir en tradisjon hjemme hos deg også!
Sjokoladepepperkaker
- 275 g hvetemel
- 1 1/4 ts malt ingefær
- 1 ts malt kanel
- 1/4 ts malt nellik
- 1/4 ts revet muskatnøtt
- 1 ss kakao
- 2 ts bakepulver
- 100 g smør eller margarin, romtemperert
- 1 ss finrevet fersk ingefær
- 200 g brunt sukker
- 1/2 beger (250g) lys sirup
- 200 g mørk sjokolade, grovhakket
- perlesukker
Ovn temp 180C
Bland hvetemel med ingefær, kanel, nellik, muskatnøtt, kakao og bakepulver i en bolle.
Pisk smør/margarin og fersk ingefær godt sammen. Tilsett brun sukker og pisk til godt blandet. Tilsett så sirup og pisk videre til du har en godt blandet deig
Rør inn melblandingen.
Rør til slutt inn hakket sjokolade.
Fyll en liten skål med perlesukker. Rull deigen ut til kuler, ca. 3cm i diameter. Rull de i perlesukker og plasser de med god mellomrom på et bakebrett dekket med bakepapir. Trykk de litt ned slik at de er flate (ca. 1 cm tykke).
Sett brettet i forvarmet ovn og stek i 10-12 minutter til overflaten sprekker noe. La de hvile ca. 5 minutter på bakebrettet før du legger de over på en rist for å avkjøles.
Du får lyst på ikke sant?
Hva slags type brunt sukker bruker du?
Hei Anita
Jeg bruker vanlig brun sukker eller brun farin som det også heter fra Dansukker.
Du kan merke disse som godkjente for de som har egg og nøtteallergi (hvis du passer på hvilken sjokolade du bruker). Blitt juletradisjon hos oss 🙂
Kjekt å vite Siri – takk!
Lagde disse i forrige uke – knallgode!!! Er ikke så glad i sprø pepperkaker, men disse hadde den gode julesmaken og var sprø utenpå og deilige seige inni!
Ikke sant de er gode Janne! 🙂
Da har du kanskje også fått en ny julefavoritt 🙂
Hvor lenge holder de seg?
Tror ikke vi har klart å oppbevare de lengre enn en uke Angelika – men det er fordi de spises opp så fort.
De er meget populære her hjemme skjønner du 🙂
Skal det være romtemperert eller smeltet margarin?
Hei Hilde
Det skal være romtemperert – har redigert oppskriften 🙂
Hei! Hvor lang holdbarhet tror du de har? Kan de evt fryses hvis de er litt myke?
Hei!
Jeg prøvde å lage disse gluten- o gmelkefrie med erstatningsprodukter. Deigen smakte fantastisk, men da de ble stekt ble de forvandlet til knekk! Ikke bra. Har du noen tips til meg?
Hei!
Nei, jeg har ikke prøvd å lage akkurat disse glutenfrie, men du finner en oppskrift på glutenfrie sjokoladepepperkaker her http://www.matpaabordet.no/2012/12/20/glutenfrie-sjokoladepepperkaker/
Ja, men de var nok vanskeligere å få melkefrie var tanken min
Tilsette litt fiberhusk også? Kanskje det kan hjelpe?
Åh, så gode de var! Gøy med en ny pepperkakevariant. Kommer til å lage flere runder før jul 🙂
Yay!
Superhyggelig å høre at de falt i smak Ingrid 🙂
Disse ble jo steinharde! Hva kan jeg ha gjort feil?
Hei Hanne
Det høres ut som om de kanskje ble litt overstekte?