Eltefritt speltbrød

Eltefritt speltbrød

Eltefritt speltbrød altså, det er ikke mye som er bedre enn det. Speltbrød er liksom en mellom ting – det er ikke et fint brød, den har mer ‘motstand’ og har mer ‘tygg’ enn loff, men er heller ikke grovt. Mellomgrovt brød kaller vi dette og brødet burde tilfredsstille de fleste.

Skjær gjerne brødet i skiver når den er helt avkjølt og oppbevar den i frysen om du vet at du ikke kommer til å kunne spise hele brødet innen et par dager. Da kan du forsyne deg med skiver fra frysen, legge de noen minutter i brødristeren og nyte ferske lunkne skiver når som helst.

Eltefritt speltbrød

  • 350g siktet speltmek
  • 150g sammalt speltmel
  • 50g speltflak
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 2 ts maldon salt
  • 1 ss olivenolje
  • 4 dl vann

Bland siktet speltmel, sammalt speltmel, speltflak, tørrgjær og maldon salt sammen i en bolle. Hell vann og olivenolje over melblandingen og rør deigen sammen med en sleiv. Dekk deigen til og la den stå på kjøkkenbenken i 12- 18 timer.

Hell deigen over på en melet flate og brett deigen noen ganger. Har du ikke laget eltefritt brød før kan du gjerne se på denne videoen jeg lagde.

Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til. La den hvile i ytterlig 2 timer. Etter 1.5 time setter du en ildfastgryte (ca. 4l) i ovnen og setter ovnen på 250C.

Når deigen er ferdighevet tar du ut den varme gryta. Hell deigen opp i gryta, sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen. La brødet steke i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned temperaturen til 200C og la brødet steke i ytterlig 15 minutter.

Hell brød ut av gryta og la den avkjøle helt på rist. Nyt deilig, eltefritt speltbrød!

eltefritt speltbrød

Ihht. brødkalkulatoren hos Brød og korn er dette brødet halvgrovt.

Kommentarer

  1. Reply Veronica 13. april 2017

    Noen som har prøvd å lage dette i en 6,7 l gryte ?
    Og hvordan blir da steketiden ? Og evt gjærmengden ?

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2017

      Hei Veronica
      Jeg hadde være fristet til å gange opp oppskriften med 1.5 eller doblet den.
      Jeg hadde brukt vanlig steketid om jeg ganget opp med 1.5 og økt steketiden noe om jeg doblet.

  2. Reply Torunn 4. januar 2017

    Kan man bruke surdeig istedenfor gjær, men samme oppskrift?

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2017

      Hei Torunn
      Det har jeg ikke forsøkt, men ja, i prinsipp så bør det funke fint.

  3. Reply Benedicte Bertel 4. oktober 2016

    Min gryte er 5,3 L fra Le Creuset. Kan jeg bruke den på samme oppskrift, eller bør jeg øke den?

    • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2016

      Hei Benedicte – da har du litt større gryte enn det jeg bruker – men er 4.2l. Anbefaler at du øker oppskriften – kanskje gange med 1.5 🙂 lykke til!

  4. Reply Bella 1. juli 2016

    Kan man bruke havregryn istedenfor speltflak?☺

    • Reply Mat På Bordet 3. juli 2016

      Det kan du Bella 🙂

  5. Reply Connie 11. april 2016

    Hei ☺ Kan jeg kutte ut spelt flak? Evt bytte det ut med noe. Finner det ikke på butikken

    • Reply Mat På Bordet 12. april 2016

      Det kan du gjerne Connie – entene droppe de eller bytte ut med noe annet godt 🙂

  6. Reply iselin 28. desember 2015

    Hei! Dette brødet har jeg veldig lyst å prøve å lage selv! Kan jeg spørre hvor du har kjøpt den svarte gryten med lokk?

    • Reply Mat På Bordet 28. desember 2015

      Hei Iselin
      Gryten som er avbildet er opprinelig rød og er en Le Creuset gryte. Den er nå nesten 20 år gammel og har fått en viss patina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »