Jada, det er disse potetene du vil ha som tilbehør til steken. Eller kanskje du vil sløyfe steken og bare ha poteter med en god grønn salat som tilbehør. En grønn salat med en syrlig dressing tenker jeg hadde passet godt.
For hvem liker ikke fløtegratinerte poteter? Og disse fløtegratinerte potetene er de beste!
Det er ikke bare, bare å lage gode fløtegratinerte poteter. De skal ikke være for tørre og de skal for all del ikke drukne i en fløtesaus – eller det synes iallefall jeg. Disse potetene er helt perfekte, og tenk, de er også superenkle å lage. Fløtesausen lages mens du skiver potetene og så settes det hele sammen på en blunk. Lurer du på hvordan jeg fikk en så fin struktur på potetene så kan jeg røpe at de er satt i formen på høykant (se bilde lenger ned i innlegget).
Lyst på enda en plussponeg med denne oppskriften? De kan lages på forhånd! Lag de gjerne dagen før om du vil og sett de i ovnen en halvime før de skal serveres. Snakk om null stress..
Jeg har også laget en film som viser hvordan du lager disse fløtegratinerte potetene – ta en titt!
ingredienser
2 hvitløksfedd
1 mellomstor sjalottløk
500 ml kremfløte
1 ts Maldon salt e.l.
1/2 ts nykvernet pepper
1 ss friske timiablader
1 kg kokefaste poteter, vasket
ca. 100g revet Gruyère e.l.
fremgangsmåte
*redigert (tidligere 300ml)
Ovn temp 200C
Du trenger en ildfastform som rommer ca. 2 liter.
Skrell og knus hvitløksfedd. Skrell og skjær løken i båter. Ha fløte, hvitløk, løk, salt, pepper og timian i en gryte. Kok opp fløten og la det hele småkoke på svak varme i 10-15 minutter eller til løken er helt mør. Bruk en stavmikser til å kjøre alt glatt.
Mens fløten koker skjæres potetene i fine skiver. Bruk gjerne en mandolin til dette om du har (vær forsiktig med fingrene!). Alternativt kan du bruke en ostehøvel eller kniv.
Sett potetene på høykant i formen, slik som vist i bildet.
Hell fløteblandingen over potetene. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i forvarmet ovn. Stek i 30-40 minutter til potetene er møre – skjekk de gjerne med en kniv. Hvis du ønsker å vente med å servere potetene kan du forberede de opp til dette punktet. La potetene avkjøle helt og sett tildekket i kjøleskapet til du trenger de. (De kan gjerne tilberedes dagen før). La de gjerne komme til romtemperatur før du setter de i ovnen en 20 minutters tid (dekk formen med alufolie igjen) og fortsett så med oppskriften.
Skal de serveres med det samme har du osten over potetene og setter det hele tilbake i ovnen. Har du grillfunksjon i ovnen kan du gjerne bruke den for å brune osten litt. Potetene er ferdige når osten er smeltet og er gylden.
Strø de fløtegratinerte potetene med litt flere friske timianblader før servering.
Og du vet sikkert at som med alt som kommer rett fra ovnen, så er også fløtegratinerte poteter kjempevarme. De kan derfor gjerne stå en 10 minutters tid før de skal serveres.
Disse er kjempe gode!
Lagde de i går og gjorde de ferdig i dag 🙂
Stod i kjøleskapet over natten.
Meeen – jeg måtte ha de i ovnen (200 grader over/under varme – i midten) i halvannen time (!) før potetene var ferdige i går!
Så ble det 20 min i ovnen i dag før osten gikk på og stod til den var gylden 🙂
Hei May Iselin!
90 minutter hørtes lenge ut ja! Har dessverre ikke noe fornuftig forklaring for hvorfor det tok så lang tid dessverre, men glad for at det til slutt smakte! 😉
Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke til å begynne med, men måtte til slutt bruke færre poteter og mer fløte. Jeg hadde potetene inne i over en time, men de ble fortsatt ikke godt nok tilbredt synes jeg. Synes også det var altfor lite væske. Det kan selvfølgelig ha noe med at jeg hadde de i ovnen mye lengre, men jeg lurer på hva det er jeg kan ha gjort galt? Har uansett tenkt til å prøve meg på oppskriften igjen en annen gang, og gleder meg til å prøve mye av det andre du har lagt ut 😀
Hei Martina
Det var synd at det ikke funket!
Jeg lagde nylig en dobbelporsjon i påsken. Det stemmer at det kan virke som om det er lite fløte, men det bør være nok. Pass på at du ikke koker fløten ned for mye og at formen er godt pakket i alu folie. Pass også på at potetene er tettpakket – altså ikke bruk for stor form.
Håper det hjelper:)
Holder på å lage disse nå, og fløteblandingen dekker jo bare 1/3 av potetene..Er det riktig? Eller trenger jeg mer fløte? Fulgt oppskriften til punkt og prikke..
Hei Oda
Ja fløteblandingen dekker ikke potetene helt, men 1/3 hørtes litt lite ut – mine var vel circa halveis dekket.
Kan det være at du brukte større form enn meg?
Håper det funket for deg!
Elsker poteter i alle former! Lagde denne nylig, og dette er en rågod og enkel oppskrift Takk!
Hei Marte
Takk for tilbakemelding – hyggelig å høre at det smakte!
ina
Helt nydelige poteter! Har tenkt på disse siden du la ut oppskriften, så det var på høy tid, og de innfridde virkelig!
Så hyggelig å høre at de falt i smak Maria!
Når skal smøret i?
Nei det kan du spørre Regine 🙂
Det trenger du ikke, så jeg har tatt det ut av ingredienslisten.
hilsen
ina
Disse er kjempe gode!
Lagde de i går og gjorde de ferdig i dag 🙂
Stod i kjøleskapet over natten.
Meeen – jeg måtte ha de i ovnen (200 grader over/under varme – i midten) i halvannen time (!) før potetene var ferdige i går!
Så ble det 20 min i ovnen i dag før osten gikk på og stod til den var gylden 🙂
Hei May Iselin!
90 minutter hørtes lenge ut ja! Har dessverre ikke noe fornuftig forklaring for hvorfor det tok så lang tid dessverre, men glad for at det til slutt smakte! 😉
Beste potetene jeg har laget noen gang
Herlig Kjell – takk for tilbakemelding! 🙂
Hei!
Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke til å begynne med, men måtte til slutt bruke færre poteter og mer fløte. Jeg hadde potetene inne i over en time, men de ble fortsatt ikke godt nok tilbredt synes jeg. Synes også det var altfor lite væske. Det kan selvfølgelig ha noe med at jeg hadde de i ovnen mye lengre, men jeg lurer på hva det er jeg kan ha gjort galt? Har uansett tenkt til å prøve meg på oppskriften igjen en annen gang, og gleder meg til å prøve mye av det andre du har lagt ut 😀
Hei Martina
Det var synd at det ikke funket!
Jeg lagde nylig en dobbelporsjon i påsken. Det stemmer at det kan virke som om det er lite fløte, men det bør være nok. Pass på at du ikke koker fløten ned for mye og at formen er godt pakket i alu folie. Pass også på at potetene er tettpakket – altså ikke bruk for stor form.
Håper det hjelper:)
Holder på å lage disse nå, og fløteblandingen dekker jo bare 1/3 av potetene..Er det riktig? Eller trenger jeg mer fløte? Fulgt oppskriften til punkt og prikke..
Hei Oda
Ja fløteblandingen dekker ikke potetene helt, men 1/3 hørtes litt lite ut – mine var vel circa halveis dekket.
Kan det være at du brukte større form enn meg?
Håper det funket for deg!
Fløtegratinerte poteter !
Det ser helt fantastisk ut! Skal nok få plass til disse i magen ila jula 😀
He, he, vi har fått plass 2 ganger allerede Maria, og flere ganger skal det bli 🙂
Denne så avsindig god ut, og så enkel at selv jeg skal klare dette Tusen takk, setter stor pris på at du deler slikt med oss
Hei Kristin
Ja, dette var en superenkel og supergod oppskrift, håper du prøver deg på den! 🙂