Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter

Jada, det er disse potetene du vil ha som tilbehør til steken. Eller kanskje du vil sløyfe steken og bare ha poteter med en god grønn salat som tilbehør. En grønn salat med en syrlig dressing tenker jeg hadde passet godt.

For hvem liker ikke fløtegratinerte poteter? Og disse fløtegratinerte potetene er de beste!

Det er ikke bare, bare å lage gode fløtegratinerte poteter. De skal ikke være for tørre og de skal for all del ikke drukne i en fløtesaus – eller det synes iallefall jeg. Disse potetene er helt perfekte, og tenk, de er også superenkle å lage. Fløtesausen lages mens du skiver potetene og så settes det hele sammen på en blunk. Lurer du på hvordan jeg fikk en så fin struktur på potetene så kan jeg røpe at de er satt i formen på høykant (se bilde lenger ned i innlegget).

Lyst på enda en plussponeg med denne oppskriften? De kan lages på forhånd! Lag de gjerne dagen før om du vil og sett de i ovnen en halvime før de skal serveres. Snakk om null stress..

PS. for de som følger meg på snapchat – ja det var disse potetene jeg lagde i går. (For de som ikke følger meg på snap, så heter jeg matpaabordet der også.)

Fløtegratinerte poteter til 4-6 personer

  • 3 hvitløksfedd
  • en liten klatt med smør
  • 1 mellomstor sjalottløk
  • 300ml kremfløte
  • 1 ts maldon salt
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • 1 ts ferkse timianblader
  • 1 kg kokefaste poteter, vasket
  • ca. 100g revet Gruyère e.l.

Ovn temp 200C

Du trenger en ildfastform som rommer ca. 2 liter.

Skjær den ene hvitløksfedden i 2 på langs. Gni formen med den skjærte enden av hvitløken. Gni så formen inn med smøret.

Skrell og knus de siste to hvitløkene. Skrell og skjær løken i båter. Ha fløte, hvitløk, løk, salt, pepper og timian i en gryte. Kok opp fløten og la det hele småkoke på svak varme i 10-15 minutter eller til løken er helt mør. Bruk en stavmikser til å kjøre alt glatt.

Mens fløten koker skjæres potetene i fine skiver. Bruk gjerne en mandolin til dette om du har (vær forsiktig med fingrene!). Alternativt kan du bruke en ostehøvel eller kniv.

Sett potetene på høykant i formen, slik som vist i bildet.

fløtegratinerte poteter

Hell fløteblandingen over potetene. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i forvarmet ovn. Stek i 30-40 minutter til potetene er møre – skjekk de gjerne med en kniv. Hvis du ønsker å vente med å servere potetene kan du forberede de opp til dette punktet. La potetene avkjøle helt og sett tildekket i kjøleskapet til du trenger de. (De kan gjerne tilberedes dagen før). La de gjerne komme til romtemperatur før du setter de i ovnen en 20 minutters tid (dekk formen med alufolie igjen) og fortsett så med oppskriften.

Skal de serveres med det samme har du osten over potetene og setter det hele tilbake i ovnen. Har du grillfunksjon i ovnen kan du gjerne bruke den for å brune osten litt. Potetene er ferdige når osten er smeltet og er gylden.

Strø de fløtegratinerte potetene med litt flere friske timianblader før servering.

fløtegratinerte poteter

Og du vet sikkert at som med alt som kommer rett fra ovnen, så er også fløtegratinerte poteter kjempevarme. De kan derfor gjerne stå en 10 minutters tid før de skal serveres.

Oppskriften tar utgangspunkt i en oppskrift hentet fra siste utgave av bon appétit.

 

Kommentarer

  1. Reply Martina 16. april 2017

    Hei!

    Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke til å begynne med, men måtte til slutt bruke færre poteter og mer fløte. Jeg hadde potetene inne i over en time, men de ble fortsatt ikke godt nok tilbredt synes jeg. Synes også det var altfor lite væske. Det kan selvfølgelig ha noe med at jeg hadde de i ovnen mye lengre, men jeg lurer på hva det er jeg kan ha gjort galt? Har uansett tenkt til å prøve meg på oppskriften igjen en annen gang, og gleder meg til å prøve mye av det andre du har lagt ut 😀

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2017

      Hei Martina
      Det var synd at det ikke funket!
      Jeg lagde nylig en dobbelporsjon i påsken. Det stemmer at det kan virke som om det er lite fløte, men det bør være nok. Pass på at du ikke koker fløten ned for mye og at formen er godt pakket i alu folie. Pass også på at potetene er tettpakket – altså ikke bruk for stor form.
      Håper det hjelper:)

  2. Reply Oda Kristine Sveen 30. desember 2015

    Holder på å lage disse nå, og fløteblandingen dekker jo bare 1/3 av potetene..Er det riktig? Eller trenger jeg mer fløte? Fulgt oppskriften til punkt og prikke..

    • Reply Mat På Bordet 3. januar 2016

      Hei Oda
      Ja fløteblandingen dekker ikke potetene helt, men 1/3 hørtes litt lite ut – mine var vel circa halveis dekket.
      Kan det være at du brukte større form enn meg?
      Håper det funket for deg!

  3. Reply Unni Godtfredsen 7. desember 2015

    Fløtegratinerte poteter !

  4. Reply Maria - Marias Matblogg 5. desember 2015

    Det ser helt fantastisk ut! Skal nok få plass til disse i magen ila jula 😀

    • Reply Mat På Bordet 8. desember 2015

      He, he, vi har fått plass 2 ganger allerede Maria, og flere ganger skal det bli 🙂

  5. Reply Kristin 1. desember 2015

    Denne så avsindig god ut, og så enkel at selv jeg skal klare dette Tusen takk, setter stor pris på at du deler slikt med oss

    • Reply Mat På Bordet 1. desember 2015

      Hei Kristin
      Ja, dette var en superenkel og supergod oppskrift, håper du prøver deg på den! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »