Roastbiff er en enkel ting å lage. Yepp, du leste riktig. En mer lettvint middag skal du lete lenge etter. Tenk deg det, et festmåltid som faktisk er lettere å lage enn mange hverdagsmiddager. Det trengs ikke mange gode ingredienser (et godt stykke kjøtt hjelper langt på vei) og det er få steg i oppskriften. I tillegg til det kan du faktisk lage den på forhånd og varme den raskt opp i ovnen eller servere den kaldt (romtemperatur).
Og tilbehøret? Jo, den kan være like enkel den. Lager du for eksempel fløtegratinerte poteter – og da bør du absolut bruke oppskriften jeg postet på bloggen her i går – har du nesten alt du trenger av tilbehør. Når det er sagt, liker jeg å server noe grønt i tillegg – grønne bønner for eksempel (oppskrift her) så har du et helt måltid.
Saus? Nei, server sjyen fra kjøttet. Serverer du fløtegratinerte poteter til kjøttet trenger du ikke en tykk saus i tillegg, sjyen er akkurat passe.
Så, er du overbevist? Her er i allefall oppskriften/fremgangsmåten
Roastbiff 4-6 porsjoner + rester *
ingredienser
ca. 1.2 kg mørt roastbiff av storfe (kan være mørbrad, flatbiff eller ytrefilet)
olje for steking
et par hvitløksfedd, skrellt men ellers hele
en kvist eller to frisk rosmarin
en god klatt med smør
fremgangsmåte
Ovn temp 150C
*Biffrester er det beste og jeg kjøper derfor et større stykke kjøtt enn det vi trenger for en middag for 4. Bruk kjøttet til å lage de beste sandwichene eller en deilig biffsalat. Er du ikke interessert i rester holder det meg 800g kjøtt.
Pakk ut kjøttet, tørk det lett med tørkepapir og la det komme til romtemperatur. Hvis ikke kjøttet er surret gjør du det selv – sjekk filmen fra Matprat her om hvordan du enkelt surrer en stek.
Varm opp en stekepanne eller stor gryte (jeg foretrekker gryte) til den er glovarm. Ha opp i litt olje og brun kjøttet godt på alle sider. Slå av varmen og ha opp i en god klatt med smør, hvitløkene og rosmarinkvisten.
Ha kjøttet over i en ildfast form og hell smøret, hvitløken og rosmarinen over kjøttet. Stikk et kjøtt termometer i midten av kjøttet og sett i forvarmet ovn.
Ta kjøttet ut når termometeren viser mellom 55 -60C – da er kjøttet rosa. La kjøttet hvile, gjerne en halvtime. Innvendig temperatur på kjøttet vil stige noe under hvilingen.
Skjær kjøttet i skiver sammen med sjy, gratinerte poteter og grønne bønner.