Pfeffernüsse – tyske peppernøtter

 

Pfeffernüsse - tyske peppernøtter

Pfeffernüsse – tyske peppernøtter har figurert her på bloggen allerede, i litt annen drakt (se oppskriften her). Her har jeg tatt de et lite skritt videre når det gjelder glasur og dyppet de flere ganger i melisglasur for så å dyppe bunnen i mørk sjokolade og for så å børste de med litt spiselige sølvstøv. Jada, jeg hadde det litt gøy…

Men tilbake til Pfeffernüsse. Disse små peppernøttene (du kan faktisk spise de i ett jafs) er alltid å finne på kakefatet i adventstiden og helt frem til nyttår og er en stor favoritt her hjemme.

Tar du en titt på oppskriften som har vært publisert tidligere på bloggen, ser du at de er dekket i melis. De varme peppernøttene går nemlig rett fra bakeplaten inn i en stor pose med melis, der de får lov til å bade litt før de legges pent på rist for å avkjøles. Det er også godt. Men, hvis du vil gjøre litt ekstra stas kan du pynte de som jeg har gjort her – melis, sjokolade og til slutt litt sølvstøv (hadde jeg hatt gullstøv så hadde jeg nok laget noen med det og). De blir nesten som små konfektkuler og passer selvsagt til å bli pent pakket inn i en liten eske for å kunne gis bort som en liten gave.

Jeg anbefaler så klart at du lager de, de er så gode!

Pfeffernüsse - tyske peppernøtter

Pfeffernüsse – tyske peppernøtter, lager ca. 35 stykk(

  • 400g hvetemel
  • 1/2 ts malt pepper
  • 1 ts malt kanel
  • 1/2 ts allehånde
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 1/2 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt nellik
  • 1/2 ts natron
  • 100g smør, romtemperert
  • 150g brun sukker
  • 75ml mørk sirup
  • 1 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt

glasur

  • melis
  • melk
  • mørk sjokolade
  • spiselig sølvstøv

Ovn temp 180C

Bland mel, pepper, kanel, allehånde, muskatnøtt, ingefær, nellik og natron sammen i en bolle.

Pisk smør, sukker og sirup lett og luftig. Tilsett egg og vaniljeekstrakt. Rør inn melblandingen i omganger til du har en smulete deig. Hell deigen over på benken og arbeid den lett sammen med hendene (se her for skritt for skritt bilder).

Bruk en liten iskremskje for å porsjonere ut deigen og sett de på en bakeplate dekket med bakepapir. Ha litt avstand mellom peppernøttene, de vil ese ut noe.

Sett brettet i forvarmet ovn og stek i ca. 15 minutter. La de avkjøle helt på rist.

Lag glasuren ved å blande ca. 200 gmelis med nok melk til å lage en litt tykk glasur. Dypp peppernøttene i glasuren, la de renne av og tørke på rist. Regn med å måtte dyppe 2, 3 ganger til peppernøttene får et fint lag med hvit glasur.

Smelt ca. 50 g mørk sjokolade i vannbad. Dypp bunnen av peppernøttene i sjokoladen og la det stivne.

Børst peppernøttene lett med sølvstøv og server.

Peppernøttene oppbevares i tett kakeboks, og holder seg godt hele julen lang. Regn med å bake flere omganger…

Pfeffernüsse - tyske peppernøtterHar du lyst på en liten vri kan du røre sjokoladebiter eller sukat i deigen. Kjempegodt!!

Kommentarer

  1. Reply Pia jo 13. desember 2015

    Kan jeg bruke hvitt sukker? Har ikke mer brunt sukker nå…

    • Reply Mat På Bordet 14. desember 2015

      Hei Pia
      Ja, det kan du – blir ikke helt samme smak og en noe lysere deig, men det går 🙂

  2. Reply Gry Kristin 8. desember 2015

    Hei

    Hvordan tror du disse er å lage med glutenfritt mel? -de ser veldig gode ut!

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2015

      Hei Gry Kristin

      Jeg tenker at det bør fungere helt fint om du bruker en glutenfri melblanding, men 100% sikker er jeg ikke uten å faktisk ha prøvd det 🙂

  3. Reply Pelle 7. desember 2015

    Disse er kjempegode.lager de på tredje året..

    • Reply Mat På Bordet 8. desember 2015

      Hei Pelle

      Så hyggelig å høre! Her lages de også år etter år…. 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »