ANNONSE

Lussekatter

Lussekatter

13. desember feires Luciadagen i mange barnehager og skoler rundt om i landet. For mine barn var det stor stas når dagen kom og stor spenning knyttet til hvem som skulle få lov til å gå foran i toget med krone og lys. Men alt det var i grunnen sekundert til at det ble servert lussekatter etter sang og gjerne en forestilling for tårevåte foreldre.

Nå har barna vokst og Lucia feires ikke lenger på samme måte. Lussekatter derimot er det alltid plass til.

Safran er en klassisk ingrediens i lussekatter – det er den som gir deigen en svak gul farge og er også med på å smakesette deigen og gi den dens egenartede smak. Gurkemeie kan brukes istedenfor – da får du lignende farge men langt fra samme smak. Noen lussekatter oppskrifter har også kardemomme i, jeg foretrekker uten.

Lussekatter

  • 150g smør
  • 5dl melk
  • 1g safran
  • 750g hvetemel
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 200g sukker
  • 1/2 ts salt
  • rosiner
  • 1 egg til pensling

Ovn temp 180C

PC100098

Smelt smøret over svak varme og ha opp i melken. Rør inn safranen og la det hele stå og avkjøle til lunkent.

Bland hvetemel, tørrgjær, sukker og salt i en skål. Hell den lunkne melkeblandingen over melblandingen og rør sammen. Hell deigen over på en melet benk og elt den til en smidig deig.

Deigen kan også lages med hjelp av en kjøkkenmaskin. Rør sammen melblandingen, ha opp i melkeblandingen og la maskinen elte deigen sammen (bruke gjerne eltekrok).

Dekk deigen til og la den hvile til den har doblet i størrelse (bilde over).

PC110078

Slå luften ut av deigen og elt den lett for hånd.  Rull ut pølser og form de til lussekatter eller andre figurer.

PC110082

Jeg lagde også et lite brød av deigen – den skal vi ha til frokost i morgen tidlig.

Dekk lussekattene og evt. brødet til og la det hvile ca. 30 minutter på et lunt sted. Pensle de med egg og sett i forvarmet ovn.

Lussekattene stekes på nederste rille i 10-15 minutter avhengig av hvor store/tykke figurerer du har laget.

Brødet stekte jeg på nederste rille i 35 minutter.

PC110098

La baksten avkjøle på rist – spis gjerne samme dag.

Lussekattene kan fint fryses om du vil lage de i forkant. La de tine på kjøkkenbenken og frisk de gjerne raskt opp med en kjepp runde i stekeovnen.  Lager du brødet kan skivene friskes raskt opp med en runde i brødristeren.

Kommentarer

  1. Reply Safransnurrer med marsipan - Mat Pa Bordet 6. desember 2017

    […] Lyst å lage lussekatter? Oppskriften finner du her.  […]

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »