Lemon curd

 

lemon curd

Lemon curd er mat for gudene, jeg overdriver ikke. Denne syrlig, søte, solgule kremen er bare så godt! Jeg lager det ikke ofte for det er altfor farlig å ha stående i kjøleskapet, men til jul for eksempel kan jeg gjerne lage noen porsjoner for å gi bort i gave. Da har jeg samvittighet til å holde på et par glass til meg selv oss.

Det er selvsagt  best om du lager lemon curd  selv og kan du lage vaniljesaus kan du lage lemon curd!  Det er i grunnen bare en viktig ting å huske på og det er å ikke koke curden – da får du lemon curd-eggerøre og det er ikke godt kan du skjønne. Er du litt redd for eggerøre resultatet kan du lage lemon curd over vannbad (se fremgangs måte her). Er du litt dreven kan du lage den som jeg beskriver under.  I begge tilfeller krever det at du er tilstede og konsentrert i den siste fasen når curden tykner.

Lemon curd, ca. 800ml

ingredienser
  • 300ml sitronsaft (fra 5-7 sitroner)
  • 120g smør
  • 350g sukker
  • 4 egg
fremgangsmåte

Ha sitronsaft, smør og sukker i en tykkbunnet kjele. Sett over lav varme og la smøret smelte mens du rører av og til. Pisk eggene lett sammen og hell gjennom en sil for å fange opp evt. egg- og skallrester. Hell eggene så i sitronblandingen mens du rører. Nå gjelder det å holde seg ved gryta og røre til blandingen har tyknet. Kjør på med varme om du er komfortabel med det, hold svak varme om du er litt usikker. Alt ettersom vil det ta 5-20 minutter til blandingen tykner. Du er ute etter en litt tykk vaniljesaus konsistens. Blandingen vil stivne noe mer under avkjøling.

La lemon curd avkjøle i kjelen, rør av og til. Hell opp i rene (gjerne steriliserte) glass. Oppbevar kjølig.

Holdbar 1-2 uker, oppbevar kjølig!

Blandet med yoghurt om morgenen eller presentert som en lett dessert er den uslåelig. Strø litt valmuefrø eller chiafrø på toppen for å gjøre den ekstra staselig.

yoghurt & lemon curd

 

Lyst å lage en kake med lemon curd – se her for oppskriften.

Kommentarer

  • Reply Linda Marie 16. januar 2016

    Gratulerer som årets matblogg! Vel fortjent! 😀

    Ser du bruker hele egg i oppskriften, blir det stor forskjell om jeg bruker kun eggeplommer? Har en del eggeplommer i fryseren som jeg gjerne skulle brukt opp etter julebaksten, men det er ikke så lett å finne oppskrifter hvor eggehviten ikke skal være med..

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »