Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Nytt kjøkken

 

nytt kjøkken

kjøkkeninspirasjon fra min Pinterest board

I år skal det bygges nytt kjøkken på hytta og jeg tenkte å ta dere med i prosessen!

I mitt tidligere liv som interiørarkitekt har jeg prosjektert mange kjøkken, de fleste for kunder men det er også blitt en del for meg selv (jeg har flyttet mye….). Og selv om jeg elsker mitt nye liv som matblogger så savner jeg mitt tidligere yrke. Litt. Derfor hopper jeg nå på anledningen til å blande disse to fagene – yippi!!

Kjøkkenet, for meg, er det viktigste rommet i huset og for å få et velfungerende kjøkken er det en hel del ting man skal tenke på. Det er en lang og krevende prosess med utrolige mange valg som skal gjøres underveis og det er veldig kjekt å være forberedt på dette før du setter i gang (alternativt kan du overlate alt til en interiørarkitekt… ). Via bloggen skal jeg ta dere med på planleggingen og utføringen av mitt kjøkkenprosjekt og fortelle hva slags vurderinger jeg tar underveis. Forhåpentligvis vil du synes det er nyttig informasjon som du enten kan bruke nå eller senere.

La oss begynne fra begynnelsen.

Det er mange grunner til at man skal rehabilitere eller bygge nytt kjøkken, for eksempel

 • du har kjøpt ny bolig der et nytt kjøkken er en del av pakka
 • du bygger ny bolig og skal dermed også prosjektere ny kjøkken
 • du har kjøpt eller har en bolig der kjøkkenet ikke oppfyller dine behov
 • du har kjøpt eller har en bolig der kjøkkenet trenger rehabilitering

I vårt tilfelle så er kjøkkenet på hytta nå 20år gammelt og er sliten. Ikke så sliten at den ikke kan brukes lengre men den oppfyller ikke lenger de behov jeg har. Som matblogger blir jobben med meg når jeg er på hytta og kjøkkenet fungerer ikke bare som sommerkjøkken men også som produksjonskjøkken/kontor/fotostudio. Kjøkkenet er altså ikke bare ett kjøkken i mitt tilfelle.

Skal du ha nytt kjøkken vil jeg anbefale at du tenker gjennom følgende punkter før du begynner å besøke kjøkkenleverandører:

Hvor viktig er kjøkkenet ditt

Som interiørarkitekt var det min jobb å finne ut hvor viktig et kjøkken var for kunden. Noen kunder prioriterer kjøkken, andre bad, andre uteplassen, osv. Så tenk på hvor viktig kjøkkenet ditt er for deg. Og ikke glem å tenke fremover – kjøkkenet ditt vil kanskje spille en større eller mindre rolle for deg om 10 år (om du i det hele tatt har tenkt å bli boende samme sted).

Innhold 

Lag gjerne en liste over hva du kunne tenke deg å ha på kjøkkenet.  Hva slags utstyr trenger du? Trenger du spiseplass på kjøkkenet? Trenger du stor frys? Trenger du to oppvaskmaskiner (ja, jeg har hatt kunder som trenger det…)? Trenger du stor kum? Trenger du vinskap? Hva har du likt/ikke likt med de kjøkken du har brukt tidligere? Hva er det du liker med andres kjøkkener?

Plassering

Er kjøkkenet ditt på riktig sted? Dette er noe av det viktigste å tenke på når man planlegger nytt kjøkken, om det er i et eksisterende hus eller du bygger helt nytt. Kanskje ligger kjøkkenet helt feil sted og må flyttes. Kanskje du trenger større kjøkken og må slå ned noen vegger.

Sett et budsjett.

Drømmekjøkkenet er kjekk den, men det er viktig å vite hva som er realiserbart rent budsjettmessig. Om du må flytte kjøkkenet eller slå ned vegger, gjøre om det elektriske eller legge opp nye rør så må dette også tas med i budsjettet. Husk også å sette av penger til maling, nytt gulv om det er aktuelt, flislegging om det er aktuelt, osv.

Samle ideer.

Jeg bruker Pinterest for å samle ideer for et prosjekt. Ideer for kjøkkenet jeg nå planlegger på hytta kan du se her for eksempel. For det er ikke bare det praktiske man skal tenke på når man skal planlegge det nye kjøkkenet, men også det estetiske. Finn ut hva du liker, og  igjen, tenk fremover. Kjøkkenet skal du leve med en stund, velg derfor noe du tror du vil kunne leve lenge med.

Stil

Og da er vi over på stil. Når du har samlet nok ideer og tenkt litt på hva du liker kan du også definere hva slags stil du ønsker. Går du for det moderne eller det tradisjonelle? Går du for en country-stil eller en shabby chic stil? Bestem en retning, vær bevisst på hva du liker og avgjørelsene du må ta underveis vil være mye enklere å ta.

nytt kjøkken

kjøkkeninspirasjon fra min Pinterest board

Jeg har kommet et stykke på vei i prosessen når det gjelder kjøkkenet vårt og i morgen bærer det av sted til møte med 2 kjøkkenleverandører. Følg meg gjerne på snap i morgen så kan du se hvilke kjøkken jeg skal se på.

Så da starter vi med prosjektet nytt kjøkken og jeg håper du har lyst å følge med på reisen. Det blir en hel del innlegg gjennom prosessen og jeg skal prøve å få ned så mye av mine erfaringere på papiret, eller rettere sagt på bloggen. Har du spørsmål vedr. mitt eller ditt kjøkken er det bare å legge igjen en kommentar så svarer jeg så godt jeg kan.

Gleder meg å ta fatt og gleder meg enda mer til nytt kjøkken!

Kommentarer

 • Reply Nytt kjøkken - del 2 - Mat På Bordet 31. januar 2019

  […] Endelig kommer det her en oppdatering på hvordan det går med det nye kjøkkenet til hytta.  Del 1 kan du lese her. […]

 • Reply Christine 12. januar 2016

  Gleder meg til å følge prosessen. Er så takknemlig for at du hjalp oss å planlegge vårt kjøkken/allrom på tampen av karrieren som interiørarkitekt. Der trives vi!

  • Reply Mat På Bordet 14. januar 2016

   Å Christine – så hyggelig at du følger bloggen!
   Ja, og nå er det min tur, blir gøy å gjøre sitt eget kjøkken, lenge siden sist 🙂

 • Reply Kamilla Haaland 10. januar 2016

  Spennende! Blir gøy å se hvordan det blir 🙂

  • Reply Mat På Bordet 11. januar 2016

   Ja, det blir kjempespennende Kamilla.
   Ser det for meg hvordan det skal bli sånn nogenlunde, men mange ting som skal på plass 🙂

 • Reply S 10. januar 2016

  Spennende! Blir gøy å følge med videre 🙂

  • Reply Mat På Bordet 11. januar 2016

   Så hyggelig at du synes det S – gleder meg å komme videre i prosessen og kunne skrive mer om det og 🙂

 • Reply Therese 7. januar 2016

  Å, så spennende! Jeg gleder meg til å følge prosessen både her på bloggen, og på snap! 😀

  • Reply Mat På Bordet 11. januar 2016

   Ja, det synes jeg og Therese! Synes det er kjempemorsomt å bygge nytt kjøkken – blir så gøy 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »