Fiskegrateng

 

fiskegrateng

Fiskegrateng er midt i blinken for kalde vinterdager – og denne, tør jeg påstå er den beste! Torsk, røkt kolje og reker ligger i en deilig bechamelsaus under et godt lag med potetmos. Sarte smaker altså men trøstende, varmende og mettende.

Det er heller virkelig ingen sak å lage dette. Innen fisken er trukket i melk og bechamelsausen (hvit sausen) er laget er også potetene ferdig kokt og klare for å bli laget om til mos. Og da er det bare en smal sak å sette det hele sammen.

Den opprinnelige oppskriften fra Rick Stein innebærer også kokt egg i gratengen, noe jeg har sløyfet her til fordel for reker. Det jeg ikke sløyfer derimot er den røkte fisken. Jeg bruker røkt kolje, det setter fantastisk smak på gratengen synes nå jeg. Du står selvsagt helt fritt til å bruke hva slags fisk du vil i gratengen, jeg oppmuntrer deg faktisk til å prøve deg litt frem. Men lov meg at du prøver med røkt fisk..

Fiskegrateng 6-8 personer

  • en løk i tykke skiver
  • 3-4 hele nellik
  • 2 små laurbærblad
  • 500 ml melk
  • 300 ml fløte
  • 1 kg torskefilet
  • 300g røkt kolje/hyse
  • 50g smør
  • 50g hvetemel
  • 100g  reker
  • en god håndfull persille grovhakket
  • revet muskattnøtt, salt, pepper
  • ca. 1.2 kg poteter
  • mer smør og melk til potetstappen

Ovn temp 200C

Ha løk, nellik, laurbærblad, melk, fløte, torsk og kolje i en gryte. Kok det opp og la det trekke på svak varme en 10 minutters tid. Sett over potetene på samme tid.

fiskegrateng

Løft fisken forsiktig ut av gryta og legg det på en tallerken. Hell melkblandingen gjennom en sil og sett det til side.

Bryt fisken opp i litt større stykker og legg de i en ildfastform. Strø reker over.

Lag bechamelsausen. Smelt smøret i en gryte. Tilsett melet og rør sammen. La smøret/melet steke litt i gryta. Tilsett den varme melken, litt om litt under stadig omrøring. Bruk gjerne en visp – da unngår du klumper. Fortsett til du har rørt inn all melken. La sausen koke opp og smak til med litt revet muskatnøtt, salt og pepper. Rør inn persillen.

Hell sausen over fisken.

fiskegrateng

Potetene dine bør være feridgkokt nå. Lag potetmos ved å mose potetene og blande med smør og melk. Smak til med salt og pepper. Lag potetmosen gjerne litt løsere enn du vanligvis gjør.

Fordel potetmosen over gratengen.

fiskegrateng

Gratengen kan nå enten stekes og serveres eller du kan la den avkjøle og servere den ved en senere anledning – dagen etter for eksempel.

(Skal du ikke servere den med det samme lar du gratengen avkjøle helt på banken før du dekker den til og oppbevarer den i kjøleskapet.)

Gratengen settes i forvarmet ovn og stekes i 30 – 40 minutter til den er gjennomvarm. La den gjerne avkjøle en 10 minutters tid før servering.

Server gjerne med en enkel grønn salat med en god vinaigrette.

fiskegrateng

PS. det er lurt å sette gratengen på en bakebrett eller lignende da den gjerne ‘koker over’ under stekingen. Da slipper du unna med å rengjør bakeplaten istedenfor ovnen din..

Håper det smaker!

Kommentarer

  1. Reply Ragnhild Høgås Iversen 3. november 2016

    Dette er seriøst den beste fiskegratengen eg har ete! 😀 Einaste røykte fisken eg fant, var torsk, men det var uansett kjempe godt! Blir nok ikkje siste gangen denne blir laga her i huset 😀

    • Reply Mat På Bordet 3. november 2016

      Hurra Ragnhild! 🙂

  2. Reply Dagny Hemmingsen 4. april 2016

    Skal lage denne 🙂 Skal løken være med i selve gratengen eller kun trekke sammen med fisken i melka?

    • Reply Mat På Bordet 8. april 2016

      Hei Dagny – løken skal kun trekke i melken med fisken 🙂
      Lykke til!

  3. Reply Astrid 15. januar 2016

    Denne skal på lista over retter som skal prøves ut. Sliter litt med å servere fiskeretter som faller i smak hos familiens yngste, men denne har jeg tro på. Når det gjelder røkt fisk, kjøper du i ferskvaredisken/fiskehandler? Prøvd noe annen enn hyse/kolje?

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2016

      Hei Astrid!
      Så bra! Ja, grateng bør de fleste like 🙂
      Fisken kjøpte jeg i fiksedisken på Meny. Når det er sagt så har jeg sett det ferdigpakket i forskjellige butikker.
      Har ikke prøvd noe annet enn hyse/kolje – men her er det ingen problem å forsøke litt forskjellig av fisk.
      Lykke til – håper det smaker!

  4. Reply Kamilla Haaland 12. januar 2016

    Ser kjempegodt ut! 🙂

    • Reply Mat På Bordet 14. januar 2016

      Håper du prøver oppskriften Kamilla! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »