Kardemommeboller med blåbær

kardemommeboller med blåbær

Jeg elsker å bake, det har du kanskje skjønt om du har fulgt bloggen en stund. Og det jeg liker best å bake er gjærbakst, særlig når det er kaldt ute. Ingenting er bedre enn å fylle huset med duften av fersk gjærbakst og kunne servere deilige nystekte boller med en kopp varm kakao.

Jeg er  litt opptatt av å lage litt sunnere boller og har derfor brukt fullkornshvetemel og kuttet ned på sukkermengden.  Bollene kan selvsagt også lage med rosiner, men jeg anbefaler å prøve blåbær – det er en veldig god kombinasjon!

Bruk gjerne økologiske ingredienser der mulig.

Kardemommeboller med blåbær

  • 100g smør
  • 350ml melk
  • 2 ts tørrgjær
  • 350g hvetemel
  • 200g fullkornshvetemel
  • 50g sukker
  • 1 1/2 ts  kardemomme
  • 2 gode håndfull tørkede blåbær
  • egg til pensling
  • perlesukker (valgfritt)

Ovn temp 180C
Smelt smøret. Ta av varmen og hell opp i melken.
Bland tørrgjær, hvetemel, fullkornshvetemel, sukker og kardemomme i en bolle.
Hell melkblandingen over melblandingen og rør lett sammen. Elt deigen til du har en smidig deig.

Bruker du kjøkkenmaskin heller du det våte i det tørre og setter maskinen i gang. La kjøkkenmaskinen elte deigen til den er smidig.

Dekk deigen til og la den stå et lunt sted til den har doblet i størrelse, ca. 1 time.

Hell deigen over på en melet flate og elt blåbærene forsiktig inn i deigen. Del deigen i like store emner – 12 – 16 stykker og rull de ut til boller. Sett de med litt avstand på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk bollene til og la de heve et lunt sted i 30 – 40 minutter.

Pensle bollene med sammenpisket egg, strø gjerne litt perlesukker på toppen om du ønsker de litt søtere.

Sett bollene i forvarmet ovn og stek i 30 – 40 minutter til gyldne og gjennomstekte. La de avkjøle på rist og spis de gjerne ferske.

Bollene kan gjerne fryses. La de tine på benken og frisk de opp med en rask tur i varm ovn om du vil ha den ‘nystekte’ følelesen…

kardemommeboller med blåbær

Husk også å prøve deg på deilige kardemommestenger med pistasjfyll!

Kardemommestenger med pistasjfyll

Oppskriften finner du her. 

Kommentarer

  • Reply Marie 30. januar 2016

    Kan jeg bruke havre mel når jeg ikke har fullkornsmel? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 1. februar 2016

      Hei Marie

      Det er ikke noe problem å bytte ut fullkornsmel, men ikke med havremel. Prøv speltmel eller bare bruk hvetemel.
      Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »