Peanøttsmør cookies

peanøttsmør cookies

Da var det fredag, og på oppfordring av min tenåringsdatter bakte jeg småkaker i går kveld for at hun skulle kunne ta med seg på skolen i dag.

Det ble to typer cookies – den andre oppskriften, som var en fullkornscookie med sjokolade skal jeg også få på bloggen snart, men vi tar disse først :peanøttsmør cookies.

Peanøttsmør cookies er et barndomsminne for meg. Mitt første møte med de var da jeg solgte de til inntekt for speideren. Jeg måtte jo prøvesmake alle og peanøttsmør cookies landet på en sterk andreplass rett etter sjokolademynte cookies som var en soleklar favoritt. Det minner meg om at jeg må få opp en oppskrift på sjokolademynte cookies…

Gaffelmønsteret på toppen av kjeksen er en klassisk mønster som man bruker på peanøttsmør cookies. Hvorfor vet jeg ikke, men det er jo kjekt å ha en symbol slik at man vet hva man får. Jeg har også brukt en amerikansk peanøttsmør for disse – de er som regel litt ‘fetere’ om jeg kan kalle det det enn norske peanøttsmør. Det går sikkert fint å bruke det og, men jeg ville være så tro til originalen som mulig.

Jeg har også valgt å bruke ‘smooth’ peanøttsmør (jeg foretrekker ‘crunchy’ til alle andre formål bare sånn at du vet det) og resultatet er fantastisk. Smuldrete, deilige kjeks med en hint av peanøtter – farlig godt! Synd det er lørdag i morgen – nå må jeg yte selvkontroll helt til mandag og tenåringen får tatt med seg resten av cookiesene på skolen. Ja, ja, vi får se hvordan det går..

Oppskrift følger etter bildet.

peanøttsmør cookies

Peanøttsmør cookies – 30 store cookies

ingredienser
 • 200g myk smør
 • 200g sukker
 • 2 egg
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 250g peanøttsmør*
 • 350g hvetemel
 • 1  ts natron
 • 1 ts bakepulver
 •  Strø : salt & sukker
fremgangsmåte

*les hva jeg skrev om peanøttsmør i introduksjonsteksten

Ovn temp 180C

Rør smør og sukker lett og luftig. Tilsett egg, ett om gangen, rør godt mellom hvert egg. Tilsett vaniljeekstrakt og rør inn peanøttsmøret.

Bland hvetemelet med bakepulver og natron. Ha dette opp i smørblandingen i puljer til alt er blandet. Ikke overarbeid deigen, rør kun så lenge at ingrediensene er blandet.

Bruk en iskremskje eller to spiseskjeer til å lage halvkuler på ca. 3cm diam. Sett de på et bakebrett med god avstand i mellom (jeg fikk plass til 12 cookies på et bakebrett). Trykk de ned til en sirkel og bruk så en gaffel til å lage mønsteret.

Strø peanøttsmør cookies med litt sukker og grov salt og sett i forvarmet ovn. Stek i 10-12 minutter til de såvidt begynner å få litt farge rundt kantene og midten av kjeksen har hevet seg (midten synker ned igjen ved avkjøling).

La de ligge et par minutter på bakeplaten før du flytter de over på rist for avkjøling.

Cookiesene kan gjerne få litt mer sukker og salt på seg før servering.

Oppbevar i tett kakeboks, og pass på å ikke spise alle selv – det har du ikke godt av. Sharing is caring vet du…

peanøttsmør cookies

Kommentarer

 • Reply Ane 16. mai 2016

  Åh de så veldig gode ut!! Kan jeg bruke vaniljesukker istede for vaniljeekstrakt? Har bare vaniljesukker og vil bake NÅ!! 🙁

  • Reply Mat På Bordet 25. mai 2016

   Hei Ane!
   Sent svar her, men ja bare bruk vaniljesukker du!

 • Reply Guro 19. mars 2016

  Ja takk til oppskrift på sjokolade-peppermynte-cookies!!! Og takk for mange supre oppskrifter forresten! 😀

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »