Prinsessekake

Scroll down past the last picture to find the recipe in english. 

Prinsessekake

Turen er kommet til prinsessekake – denne deilige kaken bestående av tettbakte snurrer fylt med vaniljekrem. Så vanvittig digg.

Jeg er veldig glad i gjærbakst og spesielt glad i søt gjærbakst, både med tanke på å lage og å spise. Jeg elsker også vaniljekrem – og her skal jeg presisere litt – jeg elsker hjemmelagd vaniljekrem. Tro meg det er STOR forskjell på kjøpt og laget når det gjelder vaniljekrem. Og tenk, det er virkelig ikke vanskelig å lage vaniljekrem selv…

Kombinasjonen altså av søt gjærbakst og vaniljekrem er derfor en innertier hos meg (og flere andre som jeg kjenner). Topp det hele med litt glasur og du har en kake verdt en prinsesse og alle oss andre ღ

Så var det de store nyhetene – i morgen overtar jeg snapchaten til feedfeed og skal lage prinsessekaken for alle deres følgere. Det blir på engelsk, og jeg kommer sikkert til å bable en hel del. Men, der får du også se hvordan hele kaken blir til om du har lyst å følge med. Wish me luck!

ingredienser
Prinsessekake
 • 3.5 dl melk
 • 600 g hvetemel
 • 2 ts kardemomme
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 90 g sukker
 • 150 g smør
 • 2 ss rosiner (valgfritt)
Vaniljekrem
 • 5 dl melk
 • 100 g sukker
 • 3 ss maizena
 • 4 eggeplommer
 • 1 ts vaniljeekstrakt
Glasur
 • 50g kremost, romtemperatur
 • 1 ss melk
 • 100 - 150g melis
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°

Kakeform 22cm

Prinsessekake

Lag deigen. Varm opp melken i en kjele til den er fingervarm. Bland hvetemel, kardemomme, tørrgjær og sukker i bollen til kjøkkenmaskinen din. Sett maskinen i gang (bruke eltekroken) og hell i melken. Mens maskinen elter deigen bruker du en ostehøvel til å skjære smøret i skiver. Ha skivene opp i deigen mens maskinen går. Elt til deigen er glatt og smidig.

Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte (60-90min.). Lag vaniljekremen i mellomtiden.

Ha sukker, maizena og eggeplommer i en bolle og pisk godt sammen. Ha melken i en kjele og varm opp til like under kokepunktet.

Hell noe av den varme melken i eggeblandingen mens du rører. Hell resten av melken i eggeblandingen og rør sammen.

Hell alt tilbake i kjelen gjennom en sil for å fange opp evt. egg – eller eggeskallrester. Sett kjelen over varmen og rør godt til vaniljekremen tykner. Rør inn vaniljeekstrakten og hell vaniljekremen i en stor bolle. La den avkjøle.

Hell deigen over på kjøkkenbenken som du har strødd lett med mel. Knip av en god håndfull med deig og rull den ut til samme størrelse av formen din. Legg den flatt i bunnen av kakeformen. Det gjør ingenting om den kryper litt opp på siden. Smør 3 – 4 ss med vaniljekrem på bunnen.

Rull ut resten av deigen til et avlangt stykke på ca. 50x30cm. Fordel ca. 3/4 av resterende vaniljekrem på deigen. Strø rosiner jevnt utover hvis du velger å bruke de og rull deigen sammen til en pølse. Skjær pølsen i ca. 4cm tykke skiver for å få 12-13 snurrer.

Sett snurrene i formen med jevn avstand. Bruk resten av kremen til å fylle evt. tomrom. Dette kan du gjøre med hjelp av en teskje eller ha vaniljekremen i en sprøytepose og sprøyte det inn i tomrommene.

Dekk kaken til og sett til heving et lunt sted i 30-40 minutter.

Stek prinsessekaken i forvarmet ovn i 35-40 minutter. Dekk den gjerne til med et stykke bakepapir halvveis i steketiden slik at den ikke brenner på toppen.

Ta kaken ut av formen og la den avkjøle helt på rist.

Lag glasuren. Rør kremost og melk sammen. Tilsett nok melis til at du har en noe rennende glasur.

Ha glasuren over prinsessekaken – den er nå klar til servering!

Prinsessekake

And here’s the recipe in english!

Prinsessekake (princess cake)

 • 3.5 dl milk
 • 600 grams flour
 • 2 tsp cardamom
 • 3.5 grams dried instant yeast
 • 90 grams sugar
 • 150 grams salted butter, in slices
 • 2 tbsp raisins

vanilla custard

 • 5 dl milk
 • 100 grams sugar
 • 3 tbsp corn flour
 • 4 egg yolks
 • 1 tsp vanilla extract

glaze

 • 50 grams soft cream cheese
 • 1 tbsp milk
 • 100 – 150 grams icing sugar

Oven temperature 200°C

Round cake tin, diam. 22cm

Start by making the yeast dough. Heat the milk to lukewarm. Mix all dry ingredients together in the bowl of your stand mixer.

Start up your stand mixer and slowly add the milk to the dry ingredients. Continue by adding the butter, dropping it into the dough while your machine is running. Let your machine continue kneading the dough until it is smooth and the butter is fully incorporated. This will take about 5 minutes. Cover the bowl with cling film and let the dough rest for an hour or so.

Make the vanilla custard in the meantime. Heat the milk until just under boiling point. Mix sugar, corn flour and egg yolks together in a bowl and pour some of the hot milk into it. Mix. Add some more milk. Mix again. Mix in the rest of the warm milk. Pour the custard back into the pan through a sieve (this will catch any egg residue that you dont want in your custard). Heat the custard while stirring, until it thickens. Take the custard off the heat and stir in the vanilla extract. Pour the custard into a shallow bowl and cover with cling film. Let cool.

Lightly flour your work surface and empty the dough onto it. Pinch off a good handfull of dough and roll it out to fit the bottom of your pan. Lift it into the cake tin and press it slightly up the side. Spread a good tablespoon of custard on top of it.

Roll the rest of the dough into a rectangular shape approx. 30x50cm. Spread half of the custard on the dough and sprinkle the raisins on top. Roll the dough together. Slice the roll into 11-12 equal sized slices. Spread these slices evenly in your cake pan. Fill the gaping holes with more custard.

Cover the cake and let it rest another 40-50 minutes.

Uncover the cake and put in the preheated oven on the lower rack. Bake for approx. 40 minutes. The cake browns easily, covering it with some baking paper while baking is a good idea.

Take the cake out of the tin and let it cool completely on a rack.

To make the glaze, whisk together the softened cream cheese with the milk. Add enough icing sugar to get a nice thick, runny glaze.

Pour the glaze over the cake and its ready to serve!

This is a big cake and will easily serve 10-12 people.

Kommentarer

 • Reply Kirsi 6. november 2016

  Hei!
  Går det greit å fryse kaken med glasur?

  • Reply Mat På Bordet 12. november 2016

   Hei Kiris
   Du kan det. Glasuren kan bli litt rar, men da kan du skrape det verste av og strø på med litt ny melisglasur i verste fall 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »