Lam er ikke et kjøtt som figurerer så ofte på menyen hjemme hos oss. Det er min skyld det. Da jeg gikk på kokkeskole var jeg høygravid og litt sensibel for lukter, spesielt lam skulle det vise seg. Vi hadde en hel uke med intensiv undervisning om lam. Vi lærte å stykke opp kjøtett, koke kraft på bein og lage uendelige mange retter. Det var lam-bonanza altså. Under normale omstendigheter (ergo ikke gravid) så hadde det gått helt fint, men på slutten av uken hadde jeg lam helt i vrangstrupen. Dvs jeg klarte fint å spise lam, men jeg klarte ikke å tilberede kjøttet.
Men den sperren gikk etterhvert over, akkurat som jeg ble etterhvert mindre avhengig av å gå forbi en gjerde hver dag som luktet så himmelsk av tjære…
Nå har jeg altså overhodet ikke noe problem med lam, men vi spiser lite av det. Spørs om ikke det skal bli mer av det fremover etter å ha spist denne deilige steken.
Fremgangsmåten er uhyre enkel. Det største hinderet er kanskje utbeining av steken, men det er bare å kaste seg i det. Alt du trenger er en skarp kniv og litt tålmodighet. Og husk øvelse gjør mester. Er du litt usikker på hvordan det gjøres finnes det flere hjelpsomme filmer på YouTube, blant annet denne. Kjøper du steken hos en slakter kan du selvsagt be han fjerne beinet for deg.
Er det varmt ute kan du gjerne legge steken på grillen ute i vårværet, men fortvil ikke, det går like fint å steke den i stekeovnen slik jeg har gjort denne gangen.
Lammestek med persille- og hvitløkspesto
Denne ser vanvittig god ut – og skal testes ut i påsken.
Jeg skulle ønske det gikk ut å skrive ut oppskriftene dine uten å skrive ut hele internettet samtidig <3
Hei Ingunn
Ja, jeg skjønner, men det var et bevisst valg fra min side.
Om du ønsker å bare skrive ut oppskriften kan du copy/paste og så printe.
Vet at det er litt mer tungvint – sorry 🙂
ina
Hei!
Dette så godt ut!
Hvilke saus bruker du inntil?
Og har du kokte eller stekte poteter?
Hei Margit
Jeg bruker ikke saus til dette, men kan gjerne finne på å lage litt ekstra pesto og servere det ved siden av.
Hva gjelder poteter, så foretrekker jeg stekte poteter.
Ja, og så liker jeg å servere en frisk grønn salat ved siden av også.
ina 🙂
Hei, jeg skal prøve å lage denne steken men er litt forvirret over 60 grader når det står at den skal stekes på 200? hvor kommer denne innetemperaturen? 🙂 Takk!
Hei Maja
Lammesteken er ferdigstekt når den har en kjernetemperatur på 60°. Det vi si at du må bruke steketermometer for å måle hvor varm kjøttet er i midten. Du kan enten bruke et steketermometer som du setter i kjøttet før du setter den i ovnen, eller du kan bruke et digitalt steketermometer som kan lese temperaturen raskt når du tar kjøttet ut av ovnen.
hilsen
ina 🙂
Hvor kjøper du og hvilken type ansjos bruker du her?
Hei Julia
Jeg kjøper ansjos i litt større matbutikker. Det er en stund siden jeg kjøpte (de varer lenge, og jeg bruker lite om gangen) men det er bare å spørre betjeningen.
King Oscar har ansjos i sitt sortiment, men jeg lurer på om de alle er krydret og passer bedre som pålegg.