ANNONSE

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Lam er ikke et kjøtt som figurerer så ofte på menyen hjemme hos oss. Det er min skyld det. Da jeg gikk på kokkeskole var jeg høygravid og litt sensibel for lukter, spesielt lam skulle det vise seg. Vi hadde en hel uke med intensiv undervisning om lam. Vi lærte å stykke opp kjøtett, koke kraft på bein og lage uendelige mange retter. Det var lam-bonanza altså. Under normale omstendigheter (ergo ikke gravid) så hadde det gått helt fint, men på slutten av uken hadde jeg lam helt i vrangstrupen. Dvs jeg klarte fint å spise lam, men jeg klarte ikke å tilberede kjøttet.

Men den sperren gikk etterhvert over, akkurat som jeg ble etterhvert mindre avhengig av å gå forbi en gjerde hver dag som luktet så himmelsk av tjære…

Nå har jeg altså overhodet ikke noe problem med lam, men vi spiser lite av det. Spørs om ikke det skal bli mer av det fremover etter å ha spist denne deilige steken.

Fremgangsmåten er uhyre enkel. Det største hinderet er kanskje utbeining av steken, men det er bare å kaste seg i det. Alt du trenger er en skarp kniv og litt tålmodighet. Og husk øvelse gjør mester. Er du litt usikker på hvordan det gjøres finnes det flere hjelpsomme filmer på YouTube, blant annet denne. Kjøper du steken hos en slakter kan du selvsagt be han fjerne beinet for deg.

Er det varmt ute kan du gjerne legge steken på grillen ute i vårværet, men fortvil ikke, det går like fint å steke den i stekeovnen slik jeg har gjort denne gangen.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

  • ca. 2.5 kg lammestek med ben
  • en stor bunt persille
  • 4 store hvitløksfedd
  • 5 ansjosfileter
  • 2-3 ss balsamico eddik
  • salt, pepper

Ovn temp 200°

Bein ut lammesteken.

Ha persille, hvitløksfedd, ansjosfileter og 1 ss balsamico eddik i en food processor og kjør til du har en sammenhengende pesto. Er det litt for tørt kan du tilsette noe av laken/oljen fra ansjosen.

Skjær dype kutt i kjøttet med jevne melllomrom og fordel pestoen i lommene. Se bildet under.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Bruk grillspyd til å samle kjøttet sammen igjen. Se bilde under.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Sett steken i en ildfastform og strø raust med nykvernet salt og pepper. Hell over resterende balsamico eddik.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Sett steken i forvarmet ovn og stek til ønsket innetemperatur. Det tok litt i underkant av en time å steke denne til en innetemperatur på 60°.

Ta steken ut av ovnen, dekk den lett til med olivenolje og la den hvile en halvtimes tid. Ta ut grillspydene. Skjær kjøttet i skiver og server.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

 

Kommentarer

  1. Reply Ukens oppskrifter - Mat Pa Bordet 9. mars 2017

    […] Lammestek med persille- og hvitløkspesto – perfekt å steke på grillen! Server med noen gode salater og godt brød og inviter over noen venner. […]

  2. Reply Julia 24. mars 2016

    Hvor kjøper du og hvilken type ansjos bruker du her?

    • Reply Mat På Bordet 24. mars 2016

      Hei Julia

      Jeg kjøper ansjos i litt større matbutikker. Det er en stund siden jeg kjøpte (de varer lenge, og jeg bruker lite om gangen) men det er bare å spørre betjeningen.
      King Oscar har ansjos i sitt sortiment, men jeg lurer på om de alle er krydret og passer bedre som pålegg.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »