Annonse
Ny bok: Eltefri bakst. Klikk her for å lese mer om boka.

Nytt kjøkken – del 2

 

nytt kjøkken

Endelig kommer det her en oppdatering på hvordan det går med det nye kjøkkenet til hytta.  Del 1 kan du lese her.

Siden jeg skrev det første innlegget har jeg brukt mye tid på å gruble og kjenne etter om de løsningene jeg var kommet frem til var de riktige. Å bruke tid på å planlegge kjøkken er viktig, det er tross alt en avgjørelse som du skal leve med i mange år fremover.  Dyrt er det og. Ett av de beste rådene jeg kan gi deg derfor er å ta tiden til hjelp, unngå for all del å måtte ta avgjørelser under tidspress.

Kjøkkenet på hytta er 17 år gammelt og har holdt seg godt. Jeg må si meg godt fornøyd med de valgene jeg tok den gangen (jeg tegnet kjøkkenet og fikk den bygget lokalt til en rimelig penge) og grunnen til at den nå byttes ut er tildels slitasje og tildels at jeg har behov for mer benkeplass, mer effektiv oppbevaring, bedre belysning og nye hvitvarer. Kjøkkenet brukes ikke bare som kjøkken nå lenger men også som arbeidsplass hele sommeren lang.

Prossessen med å innrede nytt kjøkken startet med å samle ideer på et Pinterest brett som du kan se her. Brettet jobbes det med kontinuerlig og ideer og produkter legges stadig til jo lengre i prosessen jeg kommer. Ved hjelp av brettet kunne jeg ta en avgjørelse på hvilken stil jeg ønsket på kjøkkenet og deretter finne leverandører som kunne levere det jeg var på utkikk etter.

Så er det om å gjøre å ta fatt på planleggingen kjøkkenet og da er det ikke annet å gjøre enn å ta pennen fatt. Mål opp kjøkkenet ditt og tegn opp rommet på et stykke papir – gjerne i 1:20 om du får plass på papiret, hvis ikke så er 1:50 fint det og. Her har jeg skissert opp eksisterende kjøkken:

kjøkkeninnredning

Så er det bare å legge over litt matpapir og tenke på all mulige planløsninger. Skal du bygge om et eksisterende kjøkken er det alltid lurt å bruke eksisterende punkter for vann og avløp med tanke på plassering av vask og oppvaskmaskin. Ovn og kjøleskap trenger strøm – tenk også på det når du plasserer de. Her er noen av løsningene jeg lekte med:

kjøkkeninnredning

Her er løsningen jeg bestemte meg for. Her er både skap, tepper og belysning skissert inn for å få en fornemmelse over hele rommet.

Dette kan du selvsagt få hjelp til av kjøkkenleverandøren om du ikke er komfortabel med å skissere ut løsninger selv, men det er alltid nyttig å være forberedt. Vær tydelig på hva slags ønsker ditt kjøkken skal innfri.

Her er noen ting du kan tenke på

  • Vask og oppvaskmaskin bør ikke plasseres for langt fra hverandre da de gjerne brukes i sammenheng med hverandre.
  • Når du tømmer oppvaskmaskinen er det kjekt at skuffer og skap til hverdagsserviset er ikke så langt unna.
  • Tenk hvor du skal tilberede maten. Det er lurt å være nærme vann der du kan skylle grønnsaker, ha råvarer i nærheten om de er tørre i skap aller kjølige i kjøleskap.
  • Ha nok benkeplass ved siden av platetoppen/komfyren slik at du kan forberede maten i nærheten av der det skal stekes.
  • Tenk på hva slags hvitevarer du ønsker. Ønsker du et frittstående komfyr eller skal den være innebygd. Skal den være under benk eller montert i ett høyskap? Vil du har ett frittstående kjøleskap eller skal den være innebygd?
  • Skal du ha malte fronter, trefronter, laminatfronter?
  • Hva slags benkeplate kunne du tenke deg – laminat, stål, sten, tre eller kanskje en kombinasjon av flere?

To ting jeg alltid foreslo for mine kunder den gangen jeg jobbet som interiørarkitekt var:

Ekstra dype benkeplater

Dype benkeplater på 70 cm (eller 80cm om du har plass) istedenfor standard 60cm gjør all verdens forskjell – tro meg! Dessverre er det få kjøkkenleverandører som også leverer underskap i 70 cm dybde, men er det mulig så gå for de og.

På hytta nøyer jeg meg med 70cm dyp benkeplate med 60cm dype underskap.

Skuffer fremfor skap

Dette er et fordyrende element – skuffeseksjoner er dyrere en skapseksjoner – men er uendelig mye mer brukervennlig. Jeg oppbevarer alt i skuffer – tallerkner, glass, gryter, tørrvarer, osv. Alt er lett tilgjengelig og oversiktlig.

På hytta er samtlige underskap bestillt med skuffer.

Så hvordan kommer mitt kjøkken til å se ut? Vel, jeg er ikke helt klar for å røpe alt enda, det er fortsatt noen bestillinger som skal settes og inntil da må du nøye deg med den lille kollasjen over med produkter som er plukket ut og bestilt. Mer om de i neste innlegg.

Det som dog er sikkert er at kjøkkenet leveres og installeres i uke 21 og det er jammen ikke lenge til.

Gleder meg sånn!!!!!

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »