Rune’s rustikkbrød

Runes rustikkbrød

Jeg har vært på brødbakekurs! Jeg følger nemlig @sukkerbakeren på Instagram (du finner han også på https://sukkerbakeren.wordpress.com/ ) og plutselig skulle han holde brødkurs i Oslo på et tidspunkt som passet meg. Rune driver Bruborg Bakeri på Levanger når han ikke er på reisefot og holder kurs og er en meget festlig fyr.

Kurset gikk i nesten 6 timer og vi bakte all verdens godt fra brød, til pizza, til verdens deiligste snurrer , til focaccia, til nøttebrød, til kuvertbrød, til ja alt mulig godt. Så snart jeg finner ut av hvordan jeg kan få lastet ned mystory fra snap skal jeg legge ut filmen fra kvelden.

Jeg er en surdeig nybegynner og det var grunnen til at jeg dro på kurs – jeg ville komme meg over den usynlige terskelen og begynne å lage surdeigsbrød. Jeg gikk fra kurset full av selvtillit med mitt lille beger med surdeigstarter og dro dagen etter på reise. Ikke helt ideelt med tanke på at surdeigen skal pleies (det var noen som foreslo at jeg tok den med på reise, men altså, så langt er jeg ikke kommet enda).

Enden på visa er at surdeigstarteren var blitt litt stakkarslig når jeg omsider kom hjem men er på bedringens vei. Derfor er dette brødet ikke en surdeigsbrød (sorry Rune, om du leser dette…) men, jeg lover å komme sterkere tilbake med oppskrifter på surdeigsbrød. For etter kurset fikk jeg blod på tann. Må bare ut og reise litt igjen først…

Her er oppskriften på rustikkbrød som vi lagde på kurset, men da med surdeig. Jeg har sløyfet surdeigen i oppskriften til Rune og byttet ut fersk gjær med tørrgjær.

Rune’s rustikkbrød

 • 800g kaldt vann
 • 850g  hvetemel
 • 150g sammalt rug
 • 1.5 ts tørrgjær
 • 20g salt

Hele trikset med dette brødet er eltingen og det trenger du en maskin til. Ha alle ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen din – begynn med vannet. Så er det bare å sette maskinen i gang (bruk eltekroken). La maskinen elte på lav hastighet i 20 minutter. Deigen vil være veldig klissete.

Etter 20 minutter setter du opp hastigheten på maskinen. Du vil begynne å se at deigen blir mer og mer elastisk og at den også kommer sammen som en brøddeig. Den vil også begynne å slippe bollen.  På kurset kom deigen sammen på mirakuløst vis på slutten av eltetiden, da hadde vi også kjørt opp hastigheten enda et hakk de siste 5 minuttene. Hjemme slapp den ikke helt bollen, den hang fortsatt litt fast nederst.

Deigen vil være glatt og litt blank. Hell deigen over i en ren bolle, gjerne smurt med litt olje, dekk den til med plast og la den hvile på kjøkkenbenken en times tid. Den vil heve seg noe.

Skviser inn nok et bilde av vidunderbrødet her – oppskriften fortsetter under bildet…

Runes rustikkbrød

Hell deigen over på en melet flate og elt den lett for hånd. Jeg hadde kun en stor hevekurv og stekte derfor et stort brød. Deigen kan selvsagt deles opp i flere brød eller rundstykker om du ønsker.

Legg deigen i hevekurven – husk å ha godt med mel både på deigen og i kurven – eller sette den på heving på kjøkkenbenken. Dekk deigen til og la den heve 1 time til.

Sett ovnen på 250° eller så høyt den går. Sett et bakebrett i ovnen de siste 10 minuttene slik at den også blir varm. Har du delt deigen i flere emner og skal steke de i brødform, setter du også disse i ovnen. Jeg bakte et stort brød og satt en stor støpejernspanne til oppvarming i ovnen.

Etter endt hevetid hvelver du deigen over i brødformen – bakebrettet – støpejernspannen. Snitt deigen på toppen og sett i varm ovn. Hell et halvt glass med vann i bunnen av ovnen din og steng ovnsdøren raskt. Sett temperaturen ned til 220°.

Steketiden vil selvsagt variere med størrelsen av brødet ditt. Ett stort brød vil ta ca. 45 minutter, har du delt deigen i to beregn ca. 30 minutter.

La brødet avkjøle helt på rist. Her følger nok et bildet av brødet…

Runes rustikkbrød

og slik ser den ut inn i :

Runes rustikkbrød

Prøv denne oppskriften og gå på kurset om du er interessert i å lære mer. Her blir det flere nye brødoppskrifter fremover etter å ha blitt så inspirert. Takk Rune!

Kommentarer

 • Reply Rigmor 28. mars 2017

  Hei. Jeg ble så skuffet da jeg oppdaget at det ikke finnes noen surdeigbakst her!:-( Har du gitt opp…, eller er du enda på utprøving? Jeg bruker bare surdeigsbrød (siste 2 årene) men leter nå etter inspirasjon for hva jeg gjør galt som ikke får til å bake høye, luftige brød!
  PS Surdeig og langtidsheving, er det som gjelder for god fordøyelse i tarmen

  • Reply Mat På Bordet 30. mars 2017

   Hei Rigmor
   Ja, er litt skuffet selv Rigmor. Var på kurs og greier…
   Skal se om ikke det kan bli litt surdeig fremover. Må bare flytte først…. 🙂

 • Reply Rune Kristian Elnan 20. april 2016

  Takk for deltagelsen, det var arti å møte mennesket bak profilen. Og takk for gode ord, gleder meg til å følge surdeigsbakingen etterhvert. Men husk, livet kan kanskje gå videre uten surdeig også, uten at jeg tør å garantere det:) Hjemmebakt og langtidshevet er gull uansett!

  • Reply Mat På Bordet 25. april 2016

   Takk i like måte Rune – få se om ikke det kan bli litt surdeigsbaking her i heimen også 🙂
   Mangler iallfall ikke på inspirasjon!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »