Kjære journalist

Kjære lesere

I dag publiserer jeg ikke en oppskrift, men et åpent brev til journalister og andre aktører som henvender seg til meg og ber om å bruke bilder og oppskrifter fra bloggen.

Jeg beklager at dette tar plass på bloggen i dag – jeg lover å komme tilbake i morgen med en ekstra digg oppskrift – men dette er blitt en ukultur som jeg nå ønsker å ta et klart og offentlig standpunkt til.

Here goes…

Kjære journalist

Så hyggelig at du synes at mine oppskrifter/ bilder er så fine at du kunne tenke deg å publisere de i ###magasin, ###nettsted, ###oppskriftssamling. Jeg tar det som et kompliment og en bekreftelse på at du synes mitt arbeid er av høy nok standard til å kunne erstatte arbeid du ellers ville ha betalt for. 

Og der kommer vi til kjernen av problemet med din henvendelse, for det er faktisk et problem at du ber meg å gi deg tilgang og bruksrett til mitt arbeid uten noen som helst form for kompensasjon. 

Du som er ansatt eller jobber freelance som journalist (ergo blir betalt) har fått i oppdrag å produsere innhold. Det løser du ved å be om å bruke innhold jeg har brukt tid og krefter på, noe som for så vidt ikke er et problem om vi blir enige om et honorar. Men du ber om det gratis mot at bloggen min nevnes i artikkelen og kanskje med en lenke. Det presenteres som en vinn/vinn situasjon der din oppdragsgiver får godt innhold og min blogg får eksponering. 

Problemet er bare at jeg ikke lever av eksponering, men av godt innhold. Det er innholdet som er verdifullt for meg, som gjør at bloggen min har lesere og følgere og som gjør at jeg over mange år har bygget opp en blogg som besøkes daglig av tusenvis av lesere. Hvorfor skulle jeg gi den til deg?

Hadde du henvendt deg til meg og sagt – «hei, jeg har lyst å skrive om deg og bloggen din» hadde saken vært annerledes. Redaksjonell omtale er fantastisk og der skal jeg med glede forsyne deg med det du skulle trenge av bilder og oppskrifter for å kunne lage en fin artikkel til din oppdragsgiver. 

Men det var ikke det du spurte om. Du ba om å få tilsendt høyoppløselige bilder av det jeg har laget og om å kopiere oppskriften som jeg har skrevet for å kunne selge det videre til din oppdragsgiver. Svaret er nei, du kan ikke det. Vær så snill og slutt å spørre om sånt.

med vennlig hilsen

ina/ Mat på Bordet

Kommentarer

 • Reply vibeke 16. august 2016

  Kjenner jeg blir provosert på dine vegne over at noen i det hele tatt tenker i de baner! Bra du sier fra 🙂

 • Reply Mari 10. juni 2016

  Du kan få sagt det 🙂

  Støtter deg helhjertet i dette, jeg har mange ganger lurt på hvorfor bloggere lar nettavise nærmest kopiere det de har brukt tid, krefter og fantasi for å lage.

  Bruker bloggen din ofte, og dine kokebøker er av de få jeg har beholdt etter «opprydding» i kokebokhylla 😉

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Hei Mari! Vi er veldig forskjellig vi bloggere. Vi har forskjellige mål med bloggingen, noen av oss er ferske, andre mer erfarne, noen har ett kontakt nettverk, andre sitter ‘helt alene’. Legger du til at ‘spillereglene’ har vært litt grumsete fordi blogging som fenomen er relativt nytt er det ikke alltid like lett å vite hvordan man skal forholde seg til kommersielle aktører. Noen aktører utnytter dette bevisst, andre er like uerfarne. Henvendelser som jeg beskriver i innlegget er resultat av en ukultur som har fått lov til å vokse frem – og det er til dels bloggernes skyld. Løser innlegget mitt problemet, neppe. Men nå har jeg et veldig enkelt svar på lignende henvendelser – jeg bare linker til innlegget og så håper jeg at andre bloggere gjør det samme om de har lyst og ikke gidder å forklare hvorfor de ikke ønsker å gi bort sitt arbeid uten kompensasjon.
   PS. Er veldig glad for å høre at bøkene mine ikke ble offer for ryddesjauet 🙂

 • Reply Maren 10. juni 2016

  Ina, jeg forstår din frustrasjon til fulle! Hvorfor tenker journalister annerledes om opphavsrett og kvalitet til en matbloggers arbeide enn sitt eget? Skulle det falle i god jord om du ba om å få kopiere en journalist i VG (bare for å ta et eksempel) sin artikkel om feks. sommermat på bloggen din, uten kompensasjon? Neppe.

  Du er en viktig stemme for andre matbloggere også , håper de anerkjenner det og henger seg på!

  Utover det: liker bloggen din kjempegodt. Inspirerende oppskrifter og fine bilder. Fan av deg. 🙂

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Hei Maren! Jeg tenkte det samme, hvordan ville et matmagasin reagere om jeg spurte om å få tilsendt et høyoppløselig bilde og kopiere oppskriften ordrett fra et blad de nettopp hadde utgitt? Og da med bare en enkel kreditering på slutten – oppskriften og bildet er hentet fra……. Tror ikke jeg det hadde falt i god jord nei.
   Denne problemstillingen er ikke ny og vi er mange, ikke bare matbloggere som får lignende henvendelser. Det er en ukultur at blogginnhold ansees som ‘gratis’ stoff for store kommersielle aktører. Og bare for å presisere, det går selvsagt fint an å samarbeide med kommersielle aktører – det er mange som er flinke på det allerede – men det må være på riktige premisser.
   Takk for kommentaren, ja, jeg får fin støtte av andre bloggere og håper også at flere vil ta en tydelig standpunkt.
   God helg Maren og takk for kommentaren!

 • Reply Katharina 10. juni 2016

  Så flott at du tar opp dette. Selvfølgelig er det du som eier bloggen din, og om noen vil bruke deni kommersielt øyemed, er det ikke mer enn riktig at du skal honoreres.

  Jeg takker deg for at du gidder, at du deler de deiligste oppskrifter, og for at du inspirerer meg til å laga skikkelig mat, og ikke bare halvfabrikater, som jeg gjorde før. Nå er det gøy å stå på kjøkkenet, og det er, uten tull, din fortjeneste. Som en annen nevnte tidligere, så er kokeboken din i flittig bruk, og jeg underdriver ikke, om jeg sier at mat på bordet-mat serveres minst 2 ganger i uka. Det som er så fint, er at det er lette oppskrifter uten mye fancyshmancy, og er det noe som ikke er lett å få tak i, har du nesten alltid alternativer. For meg som bor på bygda i nord, er det til stor hjelp.

  Så igjen, Ina: Takk for at du inspirerer, vi er mange som setter pris på det. Og jeg anbefaler alltid bloggen din, og forteller alltid hvor jeg fant oppskriften om jeg får skryt for god mat. Og det har skjedd ofte etter at jeg begynte med kokkeleringen min 🙂

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Hei Katharina – ingen fancyschmancy, det liker jeg å høre! Det gjør også veldig varmt om hjertet å høre at du har funnet glede og mestringsfølelse på kjøkkenet, wow! Stå på du og, jeg fortsetter i samme duren og håper at du vil fortsatt la deg inspirere! Tusen takk for fin kommentar og ha en strålende helg!! 🙂

 • Reply Pappahjerte 10. juni 2016

  Knallbra! Tell em like it is 🙂
  Siden en journalist tar til motmæle i kommentarfeltet, vil jeg bare underskrive at kreditering gir så godt som null og niks eksponering eller nye lesere. Har selv vært slått opp i dobbeltsider i VG etc uten at det gir så mye som en fis i motvind. Godt innhold over tid og tidvise virale innertiere, slik som denne, det er det som skaper trafikk. Å la andre «snylte» på eget arbeid tjener bare én, og det er ikke deg 😉

  God helg!

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   God helg Pappahjerte og takk for kommentar og dermed støtte 🙂

 • Reply Journalisten 10. juni 2016

  Hei Ina.

  Som journalist føler jeg at jeg må kommentere blogginnlegget ditt.

  Du sier «jeg ikke lever av eksponering, men av godt innhold. Det er innholdet som er verdifullt for meg, som gjør at bloggen min har lesere og følgere og som gjør at jeg over mange år har bygget opp en blogg som besøkes daglig av tusenvis av lesere.»

  Har du noen ganger tenkt at hver gang bloggen din blir nevnt av journalister, det er gratis eksponering til bloggen din, som gir deg mer følgere?

  «Hadde du henvendt deg til meg og sagt – “hei, jeg har lyst å skrive om deg og bloggen din” hadde saken vært annerledes. »

  Med all respekt, virker det som om du ikke skjønner hva journalistikk er og hvordan journalister jobber og tenker. Journalistikk handler om akkurat det at du IKKE har kontroll over det de skriver. Ville du lest aviser hvis alle selskaper bare lar journalister skrive positive ting, eller ting selskaper selv ønsker? Det er journalister som bestemmer.

  Jeg synes det er veldig hyggelig og velfortjent at journalister tar kontakt med deg, og at de krediterer deg. Hvis det er noe du lurer på, det er bare å spørre journalister slik at du forstår bedre hvordan de tenker, jobber og hvorfor jeg synes at du har kanskje misforstått noe.

  Her er hvordan journalistikk beskrives i Wikipedia: «Journalistens samfunnsrolle er å gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for publikum, legge til rette for en kritisk debatt om samfunnet og samtiden, utøve et press og kritikk mot politiske og økonomiske makthaverne, og utøve kritikk mot andre medier og journalister.» Jeg håper at du nå forstår at de virkelig at mye, MYE mer enn å skrive artikler om ting andre, som for eksempel du, ønsker.

  Lykke til med bloggen din!

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Hei journalisten

   Med all respekt, virker det som om du ikke skjønner hva blogging er og hvordan en blogger jobber, tenker og opererer.

   Jeg produserer innhold for min egen blogg. Denne bloggen leses av tusenvis hver dag og oppskriftene brukes og deles av mange. Ja, det er nyttig når bloggen eller oppskriften blir omtalt av tradisjonell medie, men hvor trafikkdrivende (eller med andre ord hvor mange som faktisk biter merke i hvor bildet/oppskriften kommer fra) er helt avhengig av hvordan stoffet presenteres.

   En ren kopiering av oppskriften/bildet med en liten ‘oppskriften er levert av Mat på Bordet’ har null verdi for bloggen og god verdi for magasinet/nettstedet der den er publisert. Med andre ord så er det dårlig eksponering av bloggen og gir veldig få, om noen, nye følgere.

   Følgere får jeg av godt innhold. Det innholdet spres først og fremst via lesere som følger bloggen. De deler innholdet med venner og kjente. Vi bloggere er også flinke til å spre hverandres innhold. I tillegg så har jeg en hel verktøykasse av SoMe kanaler som jeg bruker for å drive trafikk til bloggen min på en langt mer effektiv måte enn det du kaller for ‘gratis eksponering av bloggen’.

   Så var det dette med definisjonen av en journalist.

   La oss holde denne diskusjonen på riktig nivå. Jeg er en matblogger. Jeg skriver oppskrifter og tar bilder av mat. Vi snakker ikke her om «kritisk debatt om samfunnet og samtiden» eller å «utøve et press og kritikk mot politiske og økonomiske makthavern».

   Jeg har ingen vanskeligheter med å forstå hvordan en journalist skal og bør jobbe.

   • Reply Journalisten 10. juni 2016

    Hei Ina

    Beklager, jeg glemte å forklare at jeg er selv blogger også: skriver faktisk 2 blogger som hobby og blogger for arbeidsgiveren min.

    Dersom du opplever at journalistene har behandlet deg på en uprofesjonell måte, du kan klage til PFU: https://www.nrk.no/informasjon/klage-til-pfu-1.11590026

    Men ut fra det du forteller, har journalistene fulgt etiske retningslinene, dessverre. Det er vanlig å bruke for eksempel blogger som kilde – det gjelder også matblogger, på samme måte som for eksempel firmablogger.

    Det virker som om du opplevde kommentaren min som et angrep, men meningen var helt motsatt. Igjen, lykke til bloggen din.

  • Reply Ketil 10. juni 2016

   Dette er ganske interessant. Tenker du at folk som produserer innhold, det være seg journalister, kunstnere eller bloggere, bør være fornøyd med eksponering som utbytte når medier ønsker å publisere materialet deres uten godtgjørelse?

 • Reply myfoodpassion 10. juni 2016

  Hei Ina
  Her setter du fingern på noe viktig! Som matblogger har jeg også fått utallige sånne henvendelser men har siden en tid tilbake sluttet å si ja. Med det også forsøkt å forklare for journalistene uten å få noe særlig respons tilbake.
  Flott at du tar det opp dette på din blogg!
  Mette/myfoodpassion

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Hei Mette! Jeg har mistet tellingen på hvor mange slike henvendelser jeg har fått og er en problemstilling som vi matbloggere har diskutert lenge i vår interne FB side. Problemet er at det ser ikke ut til å ta slutt. Nå håper jeg med dette innlegget å belyse dette temaet og håper at mange journalister OG bloggere leser den og at den kan bidra til en aldri så liten holdningsendring. Vi får se – det er lov å prøve 🙂 Dessuten har jeg nå en veldig lettvint løsning neste gang jeg får en lignende henvendelse, jeg bare henviser til dette innlegget….. 🙂

 • Reply Britt 9. juni 2016

  Bravo!

 • Reply Winnie 9. juni 2016

  Flott skrevet! Enig med deg!!! Vi som følger deg er veldig glad for at du deler, men synes du burde få honnør også i form av betaling!
  Vi som følger deg har stor glede av det, også boken din! Eltefritt brød og himmelseng kaker er ukentlig i bruk 🙂
  Takk for god inspirasjon og at du lærte meg om eltefritt! ❤️

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   Takk Winnie – hyggelig at du sier det! Og veldig hyggelig å høre at du finner inspirasjon i bloggen og ikke minst boken ❤

 • Reply Annie 9. juni 2016

  Forstår veldig godt at du reagerer, du gjør en kjempeflott jobb, og du skal ikke bare gi bort den! En enkel løsning for journalistene, men absolutt ikke en verdig måte å gjøre det på. Stå på, det er helt på sin plass å si nei. 🙂

  • Reply Mat På Bordet 10. juni 2016

   hei Annie
   Takk! Ja, det er dessverre en ganske så vanlig henvendelse og jeg så meg plutselig litt lei…. 🙂

 • Reply Kine 9. juni 2016

  Støtter deg i dette.

  • Reply Mat På Bordet 9. juni 2016

   Takk Kine 🙂

 • Reply Marie 9. juni 2016

  Bra skrevet! Enkelte er utstyrt med frekkhetens nådegave. Stå på, du er en inspirasjon!

  • Reply Mat På Bordet 9. juni 2016

   Ja Marie, det er vanskelig å bedømme gang fra gang om det er ren frekkhet eller bare uvitenhet. Men, jeg får såpass mange slike henvendelser at det er på tide å fortelle klart og tydelig hva jeg mener. Neste gang jeg får en lignende henvendelse skal jeg bare henvise til dette innlegget 🙂

 • Reply Therese 9. juni 2016

  Hei Ina! Sier meg enig med Lise her, og synes det var flott skrevet- og høyst aktuelt tema, spesielt for dere som driver matblogger.

  Utover det må jeg bare si at dette er vel den eneste matblogger jeg «følger». Jeg liker både deg (følger deg på snap), og ikke minst oppskriftene dine. Synes du leverer et mer spennende innhold enn mange andre, og at du har en unik vri på både middager og desserter. Jeg henter både oppskrifter, men ikke minst inspirasjon fra blogg, bok og snap! Oppskrifter og retter herfra har jeg flere ganger lenket til matglade venner!

  Stå på videre, jeg gleder meg til å følge

  • Reply Mat På Bordet 9. juni 2016

   Takk Therese! Utrolig hyggelig å lese slike støtteerklæringer, det gjør godt langt ned i blogghjertet! Takk for at du deler, og don’t worry, jeg står på videre 🙂

 • Reply Lisa 9. juni 2016

  Bra skrevet, er så enig med deg!

  Takk for inspirerende oppskrifter og tips! Din blogg er min personlige favoritt innen mat av tre grunner: lekre bilder, passende mengde tekst og selvsagt godt innhold. Jeg baserer ofte mandagens handletur/ukens oppskrifter på dine innlegg om søndagen.

  Mitt bidrag tilbake er å anbefale bloggen videre til familie og venner 🙂 mvh fast leser

  • Reply Mat På Bordet 9. juni 2016

   Hei Lisa

   Tusen takk for DEN fine kommentaren. Så hyggelig å høre at du lar deg inspirere og ekstra hyggelig at du anbefaler bloggen videre – det setter jeg pris på! ❤

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »