Deilig rømmeis (uten iskremmaskin)

rømmeis

Ja, jeg eksperimenter igjen. Litt sånn som jeg gjorde med eltefrie brød der jeg endte opp med over 60 brødvarianter – og en bok – basert på samme teknikk. Nå er det isens tur.

Å lage is uten iskremmaskin er enkelt. Ikke trenger du iskremmaskin og ikke trenger du å røre rundt i isen med jevne mellomrom mens isen fryser for at den ikke skal krytstallisere. Det du dog må få tak i er sukret kondensert melk (ikke Viking Melk som er usukret). Du får dette billigst i en innvandrerbutikk med er også å få kjøpt i litt større matbutikker der den gjerne står i nærheten av Viking Melken…

Nå har jeg laget en del varianter på isen (lenker finner du nederst i innlegget) og den aller nyeste er denne – med rømme. Inspirert av norske somre  og med tanke på at det ville smake godt med sommerens bær og vafler. En litt syrlig, men egentlig ikke, is som ikke var altfor søtt men rik på smak. Dette er ikke noen lett is, her er det fløte og seterrømme som blandes til en fyldig og smakfull is. Perfekt til sommeren.

Lag isen, du vil ikke angre på det! Den smaker helt fantastisk til bær, på en varm smuldrekake eller på en lunken eplekake. Eller hva med å klemme isen mellom to vaffelhjerter, fryse det og spise det senere som en iskremsandwich. Eller bare spise det med vafler rett fra vaffelhjernet…

Oppskrift følger under bildet

Rømmeis

Rømmeis (uten iskremmaskin) – lager ca. 2 liter is

ingredienser
 • 7.5 dl kald kremfløte (en stor kartong)
 • en boks à 400g sukret kondensert melk
 • en vaniljestang
 •  2 beger seterrømme
fremgangsmåte

Skrap frøene ut av vaniljestangen og bland med kremfløte og sukret kondensert melk. Pisk blandingen til du har en tykk krem. Dette tar gjerne litt tid. Bruker du kjøkkenmaskin setter du den på lavhastighet til den begynner å tykne noe og kjører opp hastigheten mot slutten. Regn med 5 – 10 minutter pisking.

Hell seterrømmen i en bolle og pisk for å løsne noe på rømmen. Pisk rømmen inn i iskremblandingen.

Hell isen i en boks med lokk og sett i frysen 6-8 timer til den har stivnet.

Sett gjerne isen i kjøleskapet 40 minutter før du skal bruke den slik at det er lett å servere seg fra den.

P6210673

Som du ser her serverte jeg den med skåler av bær. Drysset på toppen av isen er grovhakkede pistasjnøtter og frystørkede bringebær. Har du noen spiselige sommerblomster hadde det gjort seg som pynt det og!

Rømmeis

Det frister ikke sant?

Flere oppskrifter på is som du kan lage uten iskremmaskin finner du her:

Jordbæris uten iskremmaskinsjokoladeis uten iskremmaskinkaramellis uten iskremmaskin – krokanis uten iskremmaskinvaniljeis uten iskremmaskin

Rømmeis

Oppskriften er med i en konkurranse det 8 andre matbloggere er med på å kjempe om en super duper premie. Følg med på hashtag #tinerømmepartner og #tinerømmechallenge på Instagram for å se alle bidragene. Jeg krysser fingre og tær for at jeg vinner ♥

Kommentarer

 • Reply Helena 2. august 2016

  Denne høres herlig ut. Ser at du brukte seterrømme. Tror du det går med lettrømme?

  • Reply Mat På Bordet 3. august 2016

   Det går helt sikker med lettrømme Helena, spørsmålet er bare om du får den like fyldige rømmesmaken…:)

 • Reply Maria 13. juli 2016

  Dette høres helt nydelig ut, tror jammen jeg må lage det til Anders som bare elsker rømme – og is 🙂

  • Reply Mat På Bordet 17. juli 2016

   Gjør det! For en som elsker rømme må jo dette være midt i blinken 🙂

 • Reply Paula 23. juni 2016

  Ah, nam. Perfekt is å lage nå som bærene er i sesong.

  • Reply Mat På Bordet 23. juni 2016

   Ikke sant Paula 🙂

 • Reply Paulina V. Lægraid 22. juni 2016

  Dette høres himmelsk ut!
  Jeg har laktose intoleranse, kan jeg erstatte med laktosefri rømme, den er jo en lett-produkt. Laktosefri-kondensert har ikke jeg funnet, finnes ikke tror jeg.
  Håper du tar oppfordringen. Ny is-oppskrift til din is-bok, kanskje?
  Takk ellers for alle de gode oppskriftene dine. Jeg føler deg på Insta.
  Mvh
  Paulina Lægraid

  • Reply Mat På Bordet 23. juni 2016

   Hei Paulina – oi, det var litt av e utfordring…. Kondensert melk er essensielt til akkurat denne oppskriften, og som du skriver så finnes den kanskje ikke som en laktose variant. Dermed må det en helt ny oppskrift til….

   • Reply Christian 2. juni 2018

    Om man kan få komme med en innskytelse et par år i etterkant, så har den irske bakebloggen Gemma’s Bigger Bolder Baking oppskrifter på å lage søt kondensert melk – en med vanlig melk (hun skriver at en kan bruke laktosefri eller laktoseredusert kumelk) og en melkefri, ved hjelp av kokosmelk. Oppskriftene hennes har titlene «How to Make Condensed Milk (Bold Baking Basics)» og «How to Make Dairy Free Condensed Milk (Bold Baking Basics)».

    • Reply Mat På Bordet 10. august 2018

     Takk for tips!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »