Det hastet med å få denne oppskriften på bloggen. Blåbærsesongen er nå og denne hvetestangen MÅ du lage!
Jeg lurer egentlig på hvorfor jeg ikke lager slike hvetestenger oftere. Det er nesten over ett år siden jeg la ut oppskriften på kardemommestenger med pistasjfyll (også vanvittig godt) og nå omsider denne. Altfor lenge mellom de to altså og noe som skal rettes på.
Men tilbake til denne deilige hvetestangen. Blåbærene er selvplukket – har du ikke plukket enda, så gjør det. Det bugner av bær i skogen og du klarer å plukke masse på en time (særlig med hjelp av en blåbærplukker). Plukk gjerne så mye du kan, blåbær egner seg godt for frysing og du kommer til å være så fornøyd med deg selv når du kan hente ut en håndfull midt på vinteren og nyte både smaken og sommerminnene.
Marsipan har jeg tatt med i hvetestangen, men du kan sløyfe det om du vil. Gjør du det så hadde jeg sukret bærene noe eller hatt litt mer sukker i deigen. Jeg anbefaler dog å ta med marsipanen, det er prikken over i’en.
Oppskrift følger etter bildet – bare titt litt på den først og tenk hvor
Hvetestang med blåbær og marsipan (lager 2 stenger)
- 600g hvetemel
- 100g sukker
- 1/2 pakke tørrgjær
- 100g smør, smeltet og avkjølt
- 3 dl melk
- 1 egg
- 1 ts vaniljeekstrakt
fyllet
- ca. 200g blåbær
- 1 ss maisena
- ca. 200g marsipan, revet
melis glasur
- 200g melis
- vann
ovn temp 180º
Lag deigen. Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og rør sammen. Rør de våte ingrediensene sammen. Ha det våte i det tørre og bland deigen sammen. Hell deigen over på en melet flate og elt til du har en smidig, men fortsatt noe klissete deig.
Har du kjøkkenmaskin er det enda enklere å lage deigen. Ha de tørre ingrediensene i bollen og rør sammen. Bland de våte ingrediensene sammen og hell opp i det tørre. Sett maskinen i gang og la den elte deigen til den er glatt og smidig – 10-15 minutter.
Dekk til deigen og la den hvile en times tid på et lunt sted.
Hell deigen over på en melet flate. Rull den ut til en firkant, ca. 30x50cm, men det er ikke så nøye. Bland blåbærene lett med maisena. Fordel marsipan og blåbær over deigen. Rull deigen sammen og del den i to slik at du får to hvetestenger.
Legg hvetestengene på en bakeplate som du har dekket med bakepapir. Lag dype snitt med kniv i stengene.
Dekk stengene til og la de etterheve på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Pensle stengene med egg, strø med noen hakkede mandler om du ønsker, og sett i forvarmet ovn.
Om stengene blir for brune under steking dekker du de til med et stykke bakepapir. Stek i ca. 40 minutter. La de avkjøle på rist.
Bland melis med litt vann og hell over de avkjølte stengene. Skjær i skiver og server. NYT!!!! ♥
Hvetestang med blåbær og marsipan kan fryses, uten glasur. Ha på glasur når de er tint.
Kjempe god!! Min var veldig brun allerede på 20 minutter og ferdig (nesten litt for mye stekt) etter 30 min. Steker du den i nedre del av ovnen?
Hei Mette
Nei, jeg brukte miderste rille – varmluft.
Kan hende du har en mer effektiv ovn enn meg 🙂