Fransk eplekake

Fransk eplekake

Nedfallsfrukt altså! Jeg fikk flere kilo med epler som lå på bakken rundt naboens epletre. Man kan jo ikke kaste så fin frukt så jeg tok selvsagt i mot. Fine epler, noen med skrammer, noen med merker og noen med litt overmodne flekker. Perfekt til eplekake og annet altså!

Valget falt på denne oppskriften fra Dorie Greenspan. Eller det vil si jeg brukte Dorie’s oppskrift som utgangspunkt, det er jo tross halve gleden av å lage mat – å sette litt preg på oppskriften. Mengdene er endret noe med tanke på at jeg ønsket en våtere deig som kunne helles over eplene. Rom er byttet ut med konjakk – for det var det jeg hadde i barskapet og fordi jeg elsker kaker med konjakk. Og mens vi er på tema konjakk – har du prøvde denne fantastiske konjakk-kaken??? Gjør det, den er kanon!

Denne eplekaken er superenkel å lage (håper du fulgte meg på snap i går….) Lag den for hånd, altså ikke bruk kjøkkenmaskiner, det går fint an å blande og vispe for hånd. Det er litt koselig innimellom… Og pass på at den gjennomstekes. Min trengte nesten en time i ovnen – sjekk den derfor med kakepinne når du tar den ut.

Smaken er helt vidunderlig – epler og litt konjakk er det som er mest fremtredende. Kaken er kompakt, men ikke tung. Og veldig, veldig saftig. Oppbevar den gjerne i kjøleskapet om ikke du skal spise den samme dag eller om du skulle ha rester. Men, server gjerne kaken helt fersk og gjerne litt lunken. Har du oppbevart den i kjøleskapet kan den gjerne få noen minutter i ovnen igjen før servering.

Og is, ja is smaker alltid godt til eplekake – ikke glem det…

Oppskriften følger under bildet.

Fransk eplekakeFransk eplekake

ingredienser
 • 150g smør, smeltet og avkjølt
 • 150g hvetemel
 • 1ts bakepulver
 • 4 egg
 • 150g sukker
 • ca. 500g epler i biter
 • 3 ss konjakk (kan sløyfes, men anbefales)
 • 1 ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

Ovn temp 180º

En rund kakeform med løs bunn, diam 20cm, kledd i bunn med bakepapir, kanter smurt.

Smelt smøret og sett den til avkjøling. Vil du at det skal gå litt kjapt kan du sette gryta i kaldt vann.

Bland hvetemel med bakepulveret i en bolle.

Visp egg og sukker sammen.

Skjær opp eplene og ha de opp i kakeformen.

Visp melblandingen og smørblandingen vekselvis i eggblandingen. Begynn og avslutt med melblandingen. Rør inn konjakk og vaniljeekstrakt til slutt.

Hell deigen over eplene. Rist litt på kakeformen slik at deigen synker ned i mellom alle eplebitene. Sett formen i forvarmet ovn og stek i ca. en time. Sjekk at kaken er gjennomstakt før du tar den ut.

La kaken avkjøle i formen på en rist. Løsne på kantene med en kniv og løft av ringen. Løft kaken opp fra bunnen og sett den på et kakefat eller tallerken. Dryss med melis og gjerne noen grovhakkede mandler.

Kaken er klar til servering – håper det smaker!

Fransk eplekake

Og så må jeg bare unnskylde at det ikke er noen ‘underveis’ bilder – jeg glemte å lage skjermdump av snapstoryen…. 🙁

Kommentarer

 • Reply Eli 22. september 2016

  Denne skal prøves! Jeg lurer på om du har prøvd å lage pai/kake med epler og chèvre? Har sett på en del franske oppskrifter, men ikke funnet noen på norsk. Følger interessert med dersom du skulle komme med noen oppskrifter!

  • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

   Ooo, det var en god idé Eli! Skal titte litt og se hva jeg kan finne 🙂

 • Reply Aase M 20. september 2016

  Nå har jeg bakt den med to småjenter i barnehagen der jeg jobber, fordi den så ikke så komplisert ut og hensikten var at disse to jentene skulle få gjøre mest selv, kun med veiledning av meg. Vi måtte droppe konjakk da dette er en meget sjelden ingrediens i en barnehage…. 😀
  Nå er kaken ute av ovnen, og personalet har ikke klart å gå forbi uten å skjære seg en flik av den. Jeg likte spesielt godt at det var masse epler i – veldig saftig. Men vi hadde ikke vaniljeekstrakt (hvor kjøpes det?) og brukte vaniljeessens i stede. Tok heldigvis ikke en hel teskje av det, men godt med dråper og smakte litt på deigen underveis slik at det skulle bli passe nok.
  Takk for oppskrift.

  • Reply Mat På Bordet 20. september 2016

   Hei Aase! Å så koselig å høre! Og ja, lurt å droppe konjakken i barnehagen, du får ha den i om du baker den hjemme for voksne 😉
   Vaniljeesktrakt skal du kunne kjøpe i litt større matvarebutikker. Du kan også bestille på nett. Eller, du kan lage din egen – oppskriften kan du finne her http://kjoekkentjeneste.blogspot.no/2015/10/hjemmelaget-vaniljeekstrakt-og.html

 • Reply Anne Grete Eriksen 7. september 2016

  Supergod! Bakte 3 små runde kaker og en i en liten brødform. Ble ferdige på under en halvtime i ovnen. Var minst like god og saftig etter tre dager i kjøleskap. Konjakken gjorde underverk. Ny bakst til helgen! Takk Ina! 🙂

  • Reply Mat På Bordet 9. september 2016

   Så hyggelig å høre Anne Grete! Og helt enig, konjakk gjorde susen. Konjakk i alt nå fremover

 • Reply Lisbeth 1. september 2016

  Denne kaken var helt nydelig! Jeg stekte den kanskje bare i 45 min på over og undervarme. Takk for nok en god oppskrift 🙂

  • Reply Mat På Bordet 7. september 2016

   Så hyggelig å høre Lisbeth <3

 • Reply Karoline 27. august 2016

  Denne eplekaken ser bare helt fantastisk god ut. For ikke å nevne den saftige bismaken av konjakk som denne kaken må ha. Gleder meg til å bake den til bursdagsfeiring i september! Takk for at du deler 🙂

  • Reply Mat På Bordet 29. august 2016

   Konjakk er godt i det meste Karline 🙂 Og som jeg nevnte i innlegget, er du glad i konjakk bør du absolut prøve konjakk kaken. Jeg lager den alltid til jul og gir den bort som gaver. Holder seg godt og lenge!
   Eplekaken er også kanon, epler og konjakk er en super kombinasjon vet du 🙂

   • Reply Karoline 30. september 2016

    Fikk endelig laget denne kaken forrige helg i anledning et bursdagsselskap. Kaken var utrolig lettvint å lage og smaken var bare helt nydelig. Fikk ros fra de som smakte på kaken, så dette kommer til å bli en sikker vinner av de eplekakeoppskriftene jeg benytter. Som jeg trodde ga konjakken en nydelig touch på kaken sammen eplene. Kaken hevet godt i ovnen, men den sank dessverre litt etter å ha tatt den ut av ovnen. Får øve meg på dette til neste gang. Skal lage et par kaker til å ha i fryseren med deilige epler fra hagen nå som det er sesong. Takk for oppskriften! 🙂

    • Reply Mat På Bordet 2. oktober 2016

     Å så deilig Karoline!
     Hyggelig å høre at den var så vellykket – og ja, konjakken gjør susen!
     Høres ut som om kaken var kanskje noe understekt, prøv litt lengre i ovnen neste gang 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »