Grovbrød med frø

Grovbrød med frø

Grovbrød med frø ble det fordi jeg hadde Fibra fullkornshvetemel og frø i bakeskuffen.. Og fordi jeg aldri hadde laget et brød med kun fibramel. Dette var en av de tre brødene jeg bakte på hytta for ikke så lenge siden. Målet var å tømme skuffene, som jeg ikke klarte helt, men jeg kom i hvertfall et godt stykke på vei.

I tillegg til fibramelet hadde jeg også tjukkmjølk som jeg hadde kjøpt på Matstreif, så utgangspunktet for at dette brødet skulle bli bra var jo ganske så god. Og godt brød ble det. Saftig, med plenty av tygg og fine innslag av frø. Vanskelig å lage er det heller ikke, særlig hvis du har en god kjøkkenmaskin. I prinsipp blander du bare alle de tørre ingrediensene sammen i bakebollen, heller opp i det våte og la maskinen gjøre elte jobben for deg. Så er det bare litt heving som skal til og en tur i ovnen.

Vanskeligere enn det er det altså ikke å bake brød ♥

Grovbrød med frø

Grovbrød med frø – 2 mellomstore brød

 • 600g Fibra fullkornshvetemel
 • 50g linfrø
 • 50g solsikkekjerner
 • 50g sesamfrø
 • 1 ss havsalt
 • 1 ss tørrgjær
 • 2dl tjukkmjølk
 • 3dl vann

Ovn temp 200°

Bland de tørre ingrediensene sammen. Bruker du kjøkkenmaskin heller du i det våte mens maskinen elter. La maskinen elte deigen i ca. 15 minutter til den er glatt og smidig og slipper bollen. Kjør gjerne opp hastigheten mot slutten av eltetiden.

Lager du deigen for hånd røres det våte inn i det tørre. Når deigen begynner å samle seg helles deigen over på en arbeidsflate. Elt deigen for hånd til den er glatt og smidig.

Dekk deigen til og la den heve til den har doblet i størrelse, 60-90 minutter.

Elt deigen lett for hånd og del den i to. Form deigen til 2 avlange eller runde brød, sett de på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk brødene til og la de etterheve i 30-40 minutter på et lunt sted.

Pensle brødene med litt vann og strø med mer frø. Snitt brødene og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Brødene skal ha fått litt farge. Banker du de lett å undersiden skal de høres hule ut.

grovbrød med frøSkal du ikke spise brødet med det samme, eller gjør du som meg og baker mange brød samtidig, kan du skjære brødene i skiver når de er avkjølt. Legg skivene i en pose og oppbevar de i frysen så kan du forsyne deg ‘skivevis’ av ferskt brød. La de tine på kjøkkenbenken eller ha de opp i brødristeren for kjappere tining.

Kommentarer

 • Reply Hanne 23. september 2016

  Høres godt ut, verd å prøve. Synes du fibramel trenger mer fuktighet enn andre meltyper? Det har jeg erfart, men da er det jo selvfølgelig bare å tilsette mer væske. Jeg steker forresten alltid brødene mine på minst 220 grader, synes de blir saftigere da.

  • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

   Det var første gang jeg bakte med Fibramel Hanne, men ja, det måtte litt ekstra væske til. Men det gjør i grunnen alle litt grovere meltyper.

 • Reply Anniken 22. september 2016

  Noe man kan erstatte tjukkmelk med om man ikke har vært på matstreif…?
  Og solsikkefrø, er det samme som solsikkekjerner (mener å ha sett sistnevnte på bilder der det står solsikkefrø i oppskriften…)
  Takk for masse fin inspirasjon 🙂

  • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

   Hei Anniken! Du kunne prøve kulturmelk for eksempel. Eller bruke en blanding av melk og rømme.
   Og jeg mener solsikkekjerner ikke solsikkefrø – sorry – har korrigert oppskriften!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »