Kjøleskaptips – hold orden i kjøleskapet og reduser matsvinn

Bosch kjøleskap VitaFresh

Jeg har fått nytt kjøleskap på hytta – det høye skapet du ser i bakgrunnen på bildet over. En super duper full integrert toppmodell fra Bosch som er så fin og effektiv at jeg dåner. Les mer om den her på Bosch sin side om du vil ha litt mer teknisk info.

Vi har hatt mye glede av den i sommer, spesielt med den selvlukkende døren. Sukk, den skulle jeg ha hatt når barna var små… Se her hvor fint det funket:

 

Men la oss snakke litt om kjøleskap, for det et av de viktigste verktøyene man har på kjøkkenet. Brukes den riktig så kan den hjelpe deg å oppbevare maten din lengre og redusere matsvinn.

Her er derfor noen tips på hva du kan gjøre for å oppbevare maten din på best mulig måte:

Bli kjent med kjøleskapet ditt

Jeg er den første til å innrømme at jeg ikke er noe særlig glad i disse brukerveiledninger som følger med nye hvitvarer. Men, les de! Der finner du nyttig informasjon om hvordan man stiller inn temperaturer og om de forskjellige temperatursonene i kjøleskapet.

I mitt kjøleskap er det for eksempel varmest øverst i døren. Dvs at det er en ypperlig plass til å oppbevare ost og smør på.

Ikke overfyll kjøleskapet ditt

For det første er det lett å miste oversikten over hva du allerede har i kjøleskapet og for det andre så gjør du det vanskeligere for kjøleskapet ditt å sirkulere den kjølige luften jevnt i skapet. Pass også på at varer ikke er i kontakt med bakveggen på kjøleskapet da dette også hindrer luftsirkulasjon i tillegg til at varene dine gjerne fryser.

I kjøleskapet mitt har jeg hyller som lett kan trekkes ut. Det gjør det lettere å holde oversikten og lettere å få tak i de varene som ligger bakerst.

 

Sett riktig temperatur på kjøleskapet ditt

Pass på at du stiller inn kjøleskapet på riktig temperatur. Jeg har stilt min inn på  4°. Det er anbefalt at kjøleskapstemperaturen ligger mellom 2° og 4º

FIFO

For å bruke et regnskapsuttrykk – first in, first out – skal det du kjøpte først også brukes først. Kjøper du for eksempel melk flere ganger i uken så er det lurt å passe på at du bruker opp melken som er eldst før du åpner kartongen som du kjøpte sist.  Når du legger varer inn i kjøleskapet, pass derfor på at de nyinnkjøpte varene legges bak de varene som allerede ligger i kjøleskapet.

Det er lurt å ha faste plasser i kjøleskapet. Har du for eksempel en skuff eller en boks der du kan oppbevare pålegg er det lett å se når du begynner å gå tom eller når du må begynne å spise opp. Har du en fast plass for sennep, majones, ketchup, chilisaus, soyasaus, osv er det lett å se når du begynner å gå tom for de og om det er neo som mangler.

Husk også å sjekke at varene du kjøper er ferske i utgangspunktet. Er det en fordervet eller overmoden enhet i samme emballasje vil alle snart bli fordervet.

Ikke alt må oppbevares i kjøleskapet

Egg for eksempel, oppbevarer jeg ikke i kjøleskapet. Hvitløk, bananer, avokado, honning, oljer, poteter, løk er også eksempler på mat som ikke trenger eller bør være i kjøleskapet.

Ikke fyll opp kjøleskapet ditt med mat som ikke trenger å være der.

Forleng levetiden på maten din ved å oppbevare den riktig

Det meste av maten kommer i en emballasje som gjør at maten skal holde seg frem til holdbarhetsdatoen. Men, det skjer ofte at ikke alt brukes når emballasjen er brutt. I mitt nye kjøleskap har jeg fine skuffer med VitaFresh teknologi, dvs at temperatur og luftfuktighet er innstillt for å kunne oppbevare for frukt og grønnsaker lengre. Når jeg åpner en pose med salat  for eksempel (eller kjøper en salathode på marked uten emballasje) er det ingen sak å legge den uten emballasje i skuffene for oppbevaring.

 

Har du ikke VitaFresh skuffer kan du oppbevare vasket (bruk en salatslynge) og spiseklar salat (bruk en salatslynge) i ziploc poser. Brokkoli og blomkål kan vaskes og deles i buketter og oppbevares på samme måte. Gulrøtter kan legges i en pose eller en boks med lokk. Generelt skal ikke grønnsaker ha mye luft, de tørker da ut.

Har du åpnet en boks med for eksempel knuste tomater er det lurt å helle det du ikke bruker i et glass med lokk. Sett gjerne en etikett på glasset og skriv opp innhold og dato.

Unngå smitte

Ferskvare, særlig kjøtt, kylling og fisk bør oppbevares på den nederste hyllen (der det som regel er kaldest) eller i en skuff – unngå for all del kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Pass også på at matvarer er i tett emballasje slik at de ikke ‘forurenser’ kjøleskapet med sin aroma. Du har ikke lyst at alt skal smake av curry, selv om curry er veldig godt…

Tilpass kjøleskapsinnredningen til ditt behov

Mange kjøleskap har fleksibel innredning – dvs at du kan regulere distanse mellom hyllene. På mitt nye Bosch kjøleskap er dette en enkel sak. Hyllene i dørene kan lett beveges opp og ned uten at jeg må tømme de for innhold. Bare se her hvor enkelt det er:

 

Generelt

Hold kjøleskapet ditt rent. Vask bort søl med en gang og vask gjerne hele kjøleskapet med jevne mellomrom.

Hold temperaturen i kjøleskapet så stabilt som mulig. Ikke la døren stå oppe unødvendig og sett varm mat i kjøleskapet. Varm mat kan gjerne komme til romtemperatur før den legges i en passende emballasje og settes kjølig.

Det var det jeg hadde å komme med av tips. Selv ble jeg mer obs på mine kjøleskapsrutiner når jeg fikk nytt kjøleskap og gjør så godt jeg kan å følge mine egne råd. Har du flere tips kan du gjerne komme med de i kommentarfeltet –  gode kjerringråd taes alltid imot med takk!

 

Er du på utkikk etter ny kjøleskap kan jeg fortelle at jeg er superfornøyd med min modell. Se alle modellene til Bosch her.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »