Alt-i-ett meksikansk gryte

Alt-i-ett meksikansk gryte

Alt-i-ett meksikansk gryte skulle kanskje heller ha hett alt-i-en stekepanne for det er det jeg har brukt her. Men gryte går altså helt greit det og. Bruk gjerne en som har litt tykk bunn, for det skal stekes og det skal stå og koke og da er det kjipt om maten brenner seg fast i bunnen av gryta.

Dette er egentlig bare en videreutvikling av noe jeg kalte for meksikansk ris og som jeg drev og lagde for lenge siden, da uten kjøtt. Jeg stekte løk og hvitløk først, hadde opp i ris, så en boks med hakkede tomater og litt buljong. Dette lot jeg koke til risen var ferdig og hadde så gjerne opp i litt mais. Det hendte at jeg hadde andre grønnsaker i også – gulrøtter eller paprika for eksempel – kom litt an på hva jeg hadde i skapet.

Så hendte det som hender av og til at jeg hadde en pakke med kjøttdeig i kjøleskapet og ikke visste hva jeg skulle lage til middag. Altså det hender ikke ofte at jeg har en pakke med kjøttdeig i kjøleskapet, det hender at jeg ikke vet hva jeg skal lage til middag. He, he, litt morsomt egentlig, men jeg tar det nesten som en fallit erklæring å lage noe jeg har laget før. Teit, jeg vet. Og jeg lager selvsagt ting jeg har laget før, må bare bite i det sure eplet først.

Men tilbake til den meksikanske gryta – kjøttdeig og meksikansk ris var altså koblingen. Hvorfor ikke kombinere de to? Og her skal jeg ikke påstå at dette var en utrolig original idé av meg, for de fleste har vel spist en variant av en meksikansk gryte. Kanskje til og med en hjemmelagd en.

Vel, som sagt så gjort. Her er oppskriften på min alt-i-ett meksikansk gryte enkelt og greit. Håper du liker den.

Alt-i-ett meksikansk gryte

Alt-i-ett meksikansk gryte

  • 1 løk, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 400g kjøtt- eller karbonadedeig
  • 2 ts spisskummen
  • 1ts chilipulver
  • 1 rød paprika, grovhakket
  • 1 grønn paprika, grovhakket
  • 150g brun ris
  • 1 boks cherry- eller hakkede tomater
  • 5 dl kylling buljong
  • 1 boks svarte bønner,
  • ost
  • vårløk, finhakket
  • chili i fine skiver
  • olje for steking

Ha litt olje i en stekepanne og stek løk til myk. Tilsett hvitløken og stek noen øyeblikk til. Skru opp varmen og skyv løken og hvitløken til siden. Ha kjøttdeigen i stekepannen og la den steke uten for mye omrøring. Litt stekeskorpe er bra.

Dryss over spisskummen og chilipulver og la det steke med kjøttet. Ha opp i paprika og ris og stek noen minutter til.

Hell opp i tomatene og buljongen – vær litt påpasselig her, det kan sprute litt. Skru ned varmen slik at det småkoker. Ha opp i bønene (uten laken) og rør forsiktig.

La retten koke til risen er ferdig. Blir det for lite væske kan du tilsette litt vann underveis. Smak til med salt og pepper.

Når risen er ferdig kan du strø godt med ost på toppen. Sett gryta/stekepannen under grillen, eller sett på lokk til osten er smeltet.

Dryss med vårløk og chiliskiver før servering.

Alt-i-ett meksikansk gryte

Server gjerne med hot saus, rømme, avokado og/eller en tomatsalsa.

Alt-i-ett meksikansk gryte

Rester er gode dagen etter – varm de opp i ovnen eller mikrobølgen før servering.

Kommentarer

  1. Reply Tone 20. februar 2017

    Dette blir middagen vår i dag 🙂

    • Reply Mat På Bordet 21. februar 2017

      Herlig Tone – det liker jeg å høre 🙂

  2. Reply Irene 5. januar 2017

    Denne var veldig god! Er den sunn også? 😉

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2017

      Hei Irene
      Det er ikke noe usunt med denne retten, om ikke du spise altfor mye av det 🙂

  3. Reply Regitze Valentin Christensen 23. november 2016

    Hej.
    Hvis jeg har rester af kogt fuldkornsris fra middagen i går kan jeg vel bruge det? Skal jeg så have det dobbelte altså 300 gram ris? Og så skal det jo ikke koge noget særligt. Glæder mig til at smage den i aften.

    • Reply Mat På Bordet 29. november 2016

      Hei Regitze
      Vil du bruke ris rester foreslår jeg at du serverer risen ved siden av, alt. har risen opp i til slutt.
      Du kan kutte ned på koketiden siden du ikke skal koke risen og jeg hadde sett det litt an hvor mye buljong/kraft du trenger.
      Håper det smakte!

  4. Reply Therese 16. november 2016

    Denne gryta var virkelig god!
    Og veldig enkel å lage.

    • Reply Mat På Bordet 18. november 2016

      Ikke sant Therese 🙂 Vi elsker denne her hjemme vi og. Nesten gang skal jeg også ha mais i…..

  5. Reply Nina 12. oktober 2016

    Denne blir helge mat på jobb neste helg. Da samles vi alt fra 3-7 og spiser middag sammen 🙂

    • Reply Mat På Bordet 12. oktober 2016

      Så hyggelig Nina! Husk masse tilbehør 🙂

  6. Reply Astrid 11. oktober 2016

    Laksepai i forrige uke, bulgogi i går og denne gryten til middag i dag. Takk for deilige, inspirerende og gjennomførbare oppskrifter!

    • Reply Mat På Bordet 11. oktober 2016

      Wow Astrid!!
      Veldig hyggelig å vite at oppskriftene brukes og er som du sier gjennomførbare! Det er målet 🙂

  7. Reply Arild 11. oktober 2016

    Nam, det ser godt ut. Skal prøve det på fredag.

    • Reply Mat På Bordet 11. oktober 2016

      Herlig Arild!

  8. Reply Karen 6. oktober 2016

    For å variere tacofredagen blir dette redningen! Gleder meg til i morgen

    • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2016

      Yuhu! God tacofredag Karen!

  9. Reply Anita 5. oktober 2016

    Hei, høres fantastisk godt ut – dette blir retten i min manns 50-års lag. Vi blir ca. 40 stk – bør jeg gange oppskriften her ca. 12 ganger? Tenker å servere den m avokadokrem, nachos, revet ost og rømme. Dekker på med hermetiske tomme bokser – så blir det cowboymat:)

    • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2016

      Oi, oi, oi Anita – så gøy! Har du en gryte som er stor nok?
      For så mange personer tror jeg at jeg hadde kokt risen separat. Da kan du også lage resten på forhånd og bare koke risen på samme dag.
      Og ja til tilbehøret! Nachos og det hele! Syltet chili på glass, salsa og lune tortillas er også godt til.
      Ha en strålende fest!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »