Frittata er italienernes svar på omelett eller eggepanne, og kanskje noe av det enkleste man kan lage. Den kan fylles med det man har for hånden av kjøtt og grønnsaker, og er perfekt når du har litt av hvert i kjøleskapet som bør brukes opp. Faktisk er frittata omtrent som en pai, men uten trøbbelet med å lage paideig! I denne oppskriften bruker jeg bacon, potet, rødløk og brokkolini, noe som viste seg å være en svært vellykket kombinasjon. Det kan også være verdt å nevne at denne retten er god både varm rett fra ovnen, lun etter litt avkjøling og kald rett fra kjøleskapet.
Oppskriften på frittataen finner du under bildet.
Frittata med poteter, bacon og brokkolini – 4 pers
- ca. 100g bacon i terninger
- ca. 500g små poteter delt i båter eller i to om de er virkelig små (jeg brukte rød morene)
- 1 rødløk i skiver*
- 3 hvitløksfedd i tynne skiver
- ca. 200g brokkolini (kan erstattes med brokkoli)
- 8 egg
- 1/2 ts kvernet salt
- 1/2 ts kvernet pepper
- 100g fetaost
- brønnkarse og reddikspirer til pynt og for smak
*jeg brukte også noen skjærgårdsløk jeg hadde liggende i kjøleskapet
Ovn temp 150°
Ha bacon i stekepannen og stek på middels varme til de er gjennomstekte. Ha i potetene og stek til potetene begynner å bli møre, ca. 15 minutter. Har du ikke nok fett fra baconet, kan du tilsette litt olivenolje.
Ha i løken og stek videre til den begynner å bli myk. Tilsett brokkolini (eller brokkoli om du ikke får tak i brokkolini) og stek noen få minutter til.
Rør egg sammen med salt og pepper og hell i stekepannen. Rist litt på pannen slik at egget fordeler seg blant fyllet. Smuldre opp fetaosten og fordel over frittataen.
La frittataen steke over svak/middels varme i ca. 10 minutter, eller til du ser at egget begynner å sette seg. Flytt pannen over i forvarmet ovn og stek til egget er satt på overflaten, ca. 10 minutter.
Strø brønnkarse og spirer på toppen før servering.
Jeg servere frittataen direkte fra stekepannen, men den kan også løftes ut og settes på en tallerken eller fjøl før servering.
Hva er forskjell på denne retten og omelett ? 🙂
Hei Linn
Flere forskjeller. Hvordan de lages for eksempel. Når du steker en omelett steker du egget først og har opp i fyllet. I en frittata så stekes fyllet først og så helles egget over. Frittata kan du gjerne spise kaldt – det gjør du vanligvis ikke med en omelett. Og en frittata lages ofte for flere personer.